ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 #1 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam! Mam problem z piecem, a mianowicie nie dopala mi sie eko groszek i robią mi sie takie skorupy twarde które sie nie wypalaja. A na dodatek strasznie dużo pyłu mi sie zbiera w piecu. załączam kilka fotek. Powierzchnia do ogrzania 300 metrów( 3 piętrra), poddasze ocieplone styropianem 5 bo dom stary, okna nowe, podłogówka na samym dole i na 3 piętrze w łazience. Oto moje ustwienia pieca: Temperatura kotła - 52 Czas przedmuchu - 20 sekund Przerwa przedmuchu - 5 minut Histereza - 1 Temperatura wygaszania - 30 stopni Czas rozpalania - 1,30 Termostat pokojowy - ON Temperatura alarmu - 85 Temperatura załączenia pompy C.O - 35 stopni Temperatura zasobnika CWU - 70 stopni Temperatura wyłączenia pomp POP - 36 stopni Priorytet CWU - OFF Typ sterowania dmuchawy - CS Moc przedmuchu - 40 % Typ dmuchawy - WPA 120 Moc minimalna - 40 % Moc maksymalna - 60% Rozpalanie czasu podawania - 5 sekund Rozpalanie czas przerwy - 30 sekund Podtrzymanie czasu podawania - 10 sekund Podtrzymanie czasu przerwy - 14 minut Czas opóznienia podawania - 48 sekund Czas wyprzedzenia dmuchawy - 11 sekund Nie mam zaworu 3D ani 4D Bardzo proszę o pomoc. Jak by ktoś mógł napisać czy dobre mam ustaweina czy cos zmienic. Węgiel 26 tys kaloryczność. Słabo mi też nabija temperatuyre wody do boilera, na piecu jest np. 42 a na wode 30 albo 32 Mam termostat pokojwy firmy salus gdzie mogę mu ustawić temperature. W ustawionym komforcie mam 26 stopni w ekonoicznym mam 25,2 stopnia. Do podajnika wsypuję 10 wiaderek takich jak na zdięciu i wystarcza mi to na 4 dni IMG_1613.MOV
gaizka2 Opublikowano 10 Listopada 2017 #2 Opublikowano 10 Listopada 2017 Spróbuj zmniejszyć powietrze i to dość ostro . Na początek 15-40 I zobacz co będzie. Ja np u siebie mam powietrze 5-28 I z jakieś firmy Eko? Bo widzę że chyba ten co u mnie . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 10 Listopada 2017 Spróbuj zmniejszyć powietrze i to dość ostro . Na początek 15-40 I zobacz co będzie. Ja np u siebie mam powietrze 5-28 - nie rozumiem. eko mam z kopalni WESOŁA
gaizka2 Opublikowano 10 Listopada 2017 #4 Opublikowano 10 Listopada 2017 Moc minimalna i maksymalna? rozumiem że odnosi się do mocy pieca? Nie dmuchawy? Jeżeli masz Eko z Wesołej to kaloryczność powinna być 29 MJ a nie 26 MJ, pierwsze jak zobaczyłem te spieki i kaloryczność którą napisałeś to od razu pomyślałem że to ruski taki jak ja mam . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 10 Listopada 2017 Moc minimalna i maksymalna i moc Dmuchawy. Jak mogę wyelimonować te spieki.
gaizka2 Opublikowano 10 Listopada 2017 #6 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zmniejszając moc dmuchawy... zmniejsz też podawanie ekgroszku . Ile piec ma kw ? Ta dmuchawa coś mi na za duża wygląda... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zmniejszając moc dmuchawy... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Moc minimalna - 40 % Moc maksymalna - 60% czyli dać minimalna 30 a maksymalna 50??
gaizka2 Opublikowano 10 Listopada 2017 #8 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zmniejszając moc dmuchawy... zmniejsz też podawanie ekgroszku . Ile piec ma kw ? Ta dmuchawa coś mi na za duża wygląda... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Ile piec ma kw ? Ta dmuchawa wygląda mi na za duża ... Tak zmniejsz moc minimalna np 20 A maksymalna na 40 i obserwuj po jakimś czasie. Jak będą spieki to jeszcze zmniejsz... I zmniejsz też podawanie ekogrossku. Ile teraz sekund podaje ? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 10 Listopada 2017 Rozpalanie czasu podawania - 5 sekund tyle mam ile mam dać?? a co z resztą ustawień?
gaizka2 Opublikowano 10 Listopada 2017 #10 Opublikowano 10 Listopada 2017 Może inaczej czas podawania zostaw ... A zwiększ przerwę na 40 s i zmniejsz ten nadmuchu na 20 -40 . Zostaw na noc i zobaczysz co będzie jutro rano . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 10 Listopada 2017 Rozpalanie czas przerwy - 30 sekund zwiększe na 40 sekund i zmniejsze moce dmuchawy, reszta ustawien zostawić?
gaizka2 Opublikowano 10 Listopada 2017 #12 Opublikowano 10 Listopada 2017 Narazie zostaw. Nie za dużo na raz bo nie będzie wiadomo co pomogło . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 10 Listopada 2017 ok to zostawię, mogę do Ciebie za parę dni napisać w PW i podesłac kilka zdięc?? pomożesz??
gaizka2 Opublikowano 10 Listopada 2017 #14 Opublikowano 10 Listopada 2017 Ok . Nie ma problemu . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam! Mam problem z piecem, a mianowicie nie dopala mi sie eko groszek i robią mi sie takie skorupy twarde które sie nie wypalaja. A na dodatek strasznie dużo pyłu mi sie zbiera w piecu. załączam kilka fotek. Powierzchnia do ogrzania 300 metrów( 3 piętrra), poddasze ocieplone styropianem 5 bo dom stary, okna nowe, podłogówka na samym dole i na 3 piętrze w łazience. Oto moje ustwienia pieca: Temperatura kotła - 52 Czas przedmuchu - 20 sekund Przerwa przedmuchu - 5 minut Histereza - 1 Temperatura wygaszania - 30 stopni Czas rozpalania - 1,30 Termostat pokojowy - ON Temperatura alarmu - 85 Temperatura załączenia pompy C.O - 35 stopni Temperatura zasobnika CWU - 70 stopni Temperatura wyłączenia pomp POP - 36 stopni Priorytet CWU - OFF Typ sterowania dmuchawy - CS Moc przedmuchu - 40 % Typ dmuchawy - WPA 120 Moc minimalna - 40 % Moc maksymalna - 60% Rozpalanie czasu podawania - 5 sekund Rozpalanie czas przerwy - 30 sekund Podtrzymanie czasu podawania - 10 sekund Podtrzymanie czasu przerwy - 14 minut Czas opóznienia podawania - 48 sekund Czas wyprzedzenia dmuchawy - 11 sekund Nie mam zaworu 3D ani 4D Bardzo proszę o pomoc. Jak by ktoś mógł napisać czy dobre mam ustaweina czy cos zmienic. Węgiel 26 tys kaloryczność. Słabo mi też nabija temperatuyre wody do boilera, na piecu jest np. 42 a na wode 30 albo 32 Mam termostat pokojwy firmy salus gdzie mogę mu ustawić temperature. W ustawionym komforcie mam 26 stopni w ekonoicznym mam 25,2 stopnia. Do podajnika wsypuję 10 wiaderek takich jak na zdięciu i wystarcza mi to na 4 dni Załączone miniatury
shogunzlasa Opublikowano 11 Listopada 2017 #16 Opublikowano 11 Listopada 2017 Ile razy jeszcze to wkleisz? Zacznijmy od poczatku. 1. Jaki to piec i jaki ma palnik. Ile kw ma piec i ile kw ma palnik? 2. Jakie masz zapotrzebowanie na cieplo? Wypełnij cieplowlasciwe.pl i wklej link z wynikiem. 3. Termostat pokojowy dziala tak, ze odcina pompe co jak jest za cieplo?
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 11 Listopada 2017 Hej, piec spawał mi znajomy który ma firmę. Nie wiek jakie ma właściwości, ale zadzwonię i zapytam. Właśnie ze sterownik pokojowy termostatu nie wyłącza pompki c.o tylko spada temperatura na piecu. W komforcie na terstacie pokojowym mam ustawione 26 stopni a w ekonomicznym 25.2. Komfortowa jest ustawiona w godzinach 1-5 8-9 13-17 19-22 reszta godzin to ekonomiczna. Mam strasznie dużo pyłu w piecu i woda w boiler mi się wolno nagrzewa jest ciepła ale na termometrze pkokazuje 33 Max 39. Pompka od C.O i CWU chodzi cały czas. Jeśli się znasz to bardzo proszę o pomoc. Mam duże spieki. Z góry dzięki za pomoc
staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #18 Opublikowano 11 Listopada 2017 Jeśli masz 300m2 i nieocieplone to takich masakakrycznych ilości nie spalasz w takim wiaderku jest 15-17kg. 10 wiaderek to 170 kg na 4 dni to wychodzi ok 40 kg na dobę. 40kg na dobę przy Twojej kalorycznosci tj jakieś 9kW to przy Twoim metrazu i 'ociepleniu' a dokładniej jego braku to nie jest b duza wartość bo zapotrzebowanie realne. Biorąc pod uwagę że masz spieki to i sprawność słaba więc pewnie jeszcze mniej niż kW. Duża chałupa dużo ciepła potrzeba a ciepło z czegoś musi się wziąć
shogunzlasa Opublikowano 11 Listopada 2017 #19 Opublikowano 11 Listopada 2017 1. Do jakich temperatur sterownik obniza temp pieca? 2. Wypełnij cieplowlasciwe.pl i wklej link 3. Dowiedz sie jaka moc ma piec i co to za palnik 4. Potem Ci powiem jak bardzo spieprzona masz instalacje :-P bez urazy oczywiscie :-)
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 11 Listopada 2017 Dom ocieplony, tylko strop poddasza jest słabo ociepla 5 styropian. Termostat pokojowy postawiony jest na 3 pietrze pod poddaszem
staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #21 Opublikowano 11 Listopada 2017 No ale temp 25 w domu to swoje też potrzebuję spalić. Nie wiem jak i czym masz dom ocieplony, ale ja też mam ciut ponad 300 m2 kaloryfery żeliwne. Na piecu 58 w układ idzie 33 w domu 22 stopnie i spalam myślę że koło 30kg na dobę to jeśli Ty masz 3 stopnie więcej i 10kg to może się w tym łapać. Swoją drogą czemu taka wysoka ta temperatura?
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #22 Opublikowano 11 Listopada 2017 1. Do jakich temperatur sterownik obniza temp pieca? 2. Wypełnij cieplowlasciwe.pl i wklej link 3. Dowiedz sie jaka moc ma piec i co to za palnik 4. Potem Ci powiem jak bardzo spieprzona masz instalacje :-P bez urazy oczywiscie :-)[/ Aż tak mam zle to zrobione?
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #23 Opublikowano 11 Listopada 2017 No ale temp 25 w domu to swoje też potrzebuję spalić. Nie wiem jak i czym masz dom ocieplony, ale ja też mam ciut ponad 300 m2 kaloryfery żeliwne. Na piecu 58 w układ idzie 33 w domu 22 stopnie i spalam myślę że koło 30kg na dobę to jeśli Ty masz 3 stopnie więcej i 10kg to może się w tym łapać. Swoją drogą czemu taka wysoka ta temperatura?[/quot Bo u mnie na 3 pietrze dość chłodno od tego stropy. 2 małych dzieci także muszę trochę cieplej miec
staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #24 Opublikowano 11 Listopada 2017 Spoko rób jak uważasz ale 25 to dzieciom na dobre nie wyjdzie(tez mam dziecko). Mi np pani doktor zalecala dla dziecka 21 stopni. A czy instalacje masz nową czy stara. Masz strefy czasowe w których grzejesz jeśli dobrze odczytałem co napisałes to wg mnie nie jest najlepsze rozwiązanie szczególnie że różnicy ma 0, 8 stopnia Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #25 Opublikowano 11 Listopada 2017 Spoko rób jak uważasz ale 25 to dzieciom na dobre nie wyjdzie(tez mam dziecko). Mi np pani doktor zalecala dla dziecka 21 stopni. A czy instalacje masz nową czy stara. Masz strefy czasowe w których grzejesz jeśli dobrze odczytałem co napisałes to wg mnie nie jest najlepsze rozwiązanie szczególnie że różnicy ma 0, 8 stopnia Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka[/quot Tak mam strefy czasowe, tylko ten mój piec jak osiągnie zadana temp prze termostat pokojowy zamiast wyłączyć pompki to obniża temp i potem strasznie dużo podaje węgla żeby znowu nabić wyższa a po za tym spada temp zasobnika CWU :-/ jakie Tu byś proponował temperatury i jak to rozłożyć w czasie na termostacie piookowym. Może podpowiedz mi coś w sprawie ustawień pieca. Instalacja nowa wszystkie rurki cienkie i nowe grzejniki armatura Kraków. Z góry dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.