Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Witkowski 12 Kw Kmb-Rp Jaki Podajnik

Grzesiekz182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten kocioł to zwykły KWM SGR których pełno na allegro. W konfiguracji z takim podajnikiem RONDO (czyli z palnikiem se strony zeliwny.pl) ktoś na allegro sprzeda Ci to za 5400-5600 zł, z ARDEO za 6000 (sam taki chciałem).
Witkowski ma natomiast niby jakiś serwis, ale potrafią wcisnąć przewymiarowany kocioł. Upewnij się, że w tym modelu nie ma rusztu wodnego.
Co do palników bierz ARDEO ale nie pamiętam czy do przekroju 12 kW wchodzi, ale tutaj piece 12 i 15 kW u różnych dostawców mają zamienne nazwy i kilka cm różnicy więc może wejść...
Do tego lepszy sterownik, żeby się ze standardem nie kopać. Taki zestaw (ARDEO + lepszy sterownik + brak rusztu) na allegro poskładają Ci za jakieś około 6000 zł, z palnikiem technixa (podróba batory) za 5600 nawet. Zobacz ile krzyknie Witkowski i czy jest sens w to się bawić...

Opublikowano

Dobry sterownik to 1000zl z takim sterownikiem witkowski ma kocioł 12kW za 7500 z 5-cio letnią gwarancją , chyba warto te 500zl dołożyć ......

Co do rusztu wodnego w kotłach witkowskiego to jest on dość wysoko umieszczony nad palnikiem co w połączeniu z dobrym sterownikiem nie powoduje produkcji sadzy co nie zmienia faktu że takiego rusztu generalnie nie polecam.

Opublikowano

W piecu 12 kW nie jest postawiony wysoko bo w tej konstrukcji się po prostu nie da (piec jest za mały).

5 lat gwaracji dają wszyscy. Na osprzęt dostajesz 2 - bo i tak witkowski i każdy co produkuje wymienniki osprzętu nie robi. Ciekawe czy te piece sami robią, czy biorą tam gdzie klepią je na potęgę.

Jak zepsuje się podajnik ardeo - odeślą Cię do ardeo, jak się zepsuje sterownik - to zadzwonią do producenta sterownika - lub Ciebie tam odeślą. A piec to już jest to 5 lat - niech się martwią.

Do tego w witkowskim często wciskają przewymiarowane kotły

Dla mnie 1000 zł. za to samo to dużo, bo z serwisem i tak trafisz do producentów podzespołów.

Jak chce ktoś wydać 7500 niech se weźmie SKAMa, RBRa bo to konstrukcje które ktoś składał do odpowiedniej mocy i testował... Do tego dobierze dobrze kocioł.

Jak nie - to po co przepłacać?

Opublikowano

Kocioł, który kolega sobie wybrał nie posiada rusztu wodnego tylko żeliwny więc wychładzanie spalin i produkcja sadzy nie ma miejsca. To po pierwsze. Po drugie kotły od Witkowskiego to nie jest jakaś "garażówka" tylko solidne wykonane kotły. Nie wiem czy miałeś do czynienia z takim "składakiem" z allegro bo ja pomagałem szwagrowi taki ustawiać. Spasowanie niektórych elementów jakość wykonania to była dopiero typowa "garażówka". Nie chciałbym tego w domu. Jedynie palnik "Technixa" z wielkim żeliwnym ślimakiem prezentował się naprawdę dobrze. Po trzecie nikt z osób, z którymi rozmawiałem nigdy nie próbował mi wciskać jakiegokolwiek przewymiarowanego kotła.

Opublikowano

Ten kocioł to zwykły KWM SGR których pełno na allegro. W konfiguracji z takim podajnikiem RONDO (czyli z palnikiem se strony zeliwny.pl) ktoś na allegro sprzeda Ci to za 5400-5600 zł, z ARDEO za 6000 (sam taki chciałem).

Witkowski ma natomiast niby jakiś serwis, ale potrafią wcisnąć przewymiarowany kocioł. Upewnij się, że w tym modelu nie ma rusztu wodnego.

Co do palników bierz ARDEO ale nie pamiętam czy do przekroju 12 kW wchodzi, ale tutaj piece 12 i 15 kW u różnych dostawców mają zamienne nazwy i kilka cm różnicy więc może wejść...

Do tego lepszy sterownik, żeby się ze standardem nie kopać. Taki zestaw (ARDEO + lepszy sterownik + brak rusztu) na allegro poskładają Ci za jakieś około 6000 zł, z palnikiem technixa (podróba batory) za 5600 nawet. Zobacz ile krzyknie Witkowski i czy jest sens w to się bawić...

Witam,dziekuje za pomoc rozmawiałem z Witkowskim ten model jest bez rusztu wodnego więc jest ok,moga również zrobić na zamówienie model  KMB-RP PLUS LUX bez rusztu wodnego bo w orginale ten model jest z rusztem wodnym, co do podajnika to mogą zamontować RONDO lub ARDEO chyba wolałbym ARDEO ponieważ jest obrotowy,co do sterownika to TIMEL SKZP mój znajomy ma taki i bardzo go chwali,cena też nie jest zła około 7500

Opublikowano

No właśnie lesiu ten kocioł 12 ma tylko ruszt wodny ale na specjalną prośbę kolegi producent zrobi z rusztem żeliwnym. Kolejna rzecz , temu samemu koledze Witkowski poleca 20kW kocioł do nowego , dobrze ocieplonego 140m2 domu . Znam osobiście trzy kolejne osoby którym Witkowski również polecał sporo przemianowane kotły wiec coś z tym przewymiarowywaniem jest na rzeczy

Sam swego czasu gdy kupilem kocioł od Witkowskiego , natrafiłem na mega babola ale temat dość szybko został załatwiony

Opublikowano

Dobry sterownik to 1000zl z takim sterownikiem witkowski ma kocioł 12kW za 7500 z 5-cio letnią gwarancją , chyba warto te 500zl dołożyć ......

Co do rusztu wodnego w kotłach witkowskiego to jest on dość wysoko umieszczony nad palnikiem co w połączeniu z dobrym sterownikiem nie powoduje produkcji sadzy co nie zmienia faktu że takiego rusztu generalnie nie polecam.

Witam,rozmawiałem z Witkowskim mogą zrobić KMB-RP PLUS LUX bez rusztu wodnego wiec jest ok,cena za kocioł 7000 dopłata za sterownik SKZP 500 zł więc cena jest ok tylko problem jest z doborem mocy kotła dom nowy 110m2+34m2 garaż boiler na wodę 150l,okna 3 szybowe 7 komorowe,ciepła ramka,ciepły montaż,steropian 20cm,dom parterowy z poddaszem nieużytkowym,podłogówka w całym domu,w garażu grzejnik,Witkowski oferuje kocioł o mocy 19kw a znajomi mówią że to za dużo i wystarczy 12kw i bądź tu mądry?

Opublikowano

Witkowski to solidna firma,mam od niego kocioł,7 rok użytkuję i nie miałem żadnych kłopotów,usterek itp,wszystko działa bezawaryjnie.

Mają tylko stare jeszcze podejście do zapotrzebowania nowych budynków na ciepło,nie daj sobie wcisnąć niczego ponad 12kW!

Opublikowano

No właśnie lesiu ten kocioł 12 ma tylko ruszt wodny ale na specjalną prośbę kolegi producent zrobi z rusztem żeliwnym. Kolejna rzecz , temu samemu koledze Witkowski poleca 20kW kocioł do nowego , dobrze ocieplonego 140m2 domu . Znam osobiście trzy kolejne osoby którym Witkowski również polecał sporo przemianowane kotły wiec coś z tym przewymiarowywaniem jest na rzeczy

Maniek kocioł, który podał na początku kolega Grzesiekz to KMB-RP, jest to model bez rusztu wodnego, ruszt awaryjny jest żeliwny. Stały ruszt wodny posiadają kotły serii KMB-RP Plus czyli model, który został zaproponowany koledze później. Co do doboru kotła do domu to uważam, że sprzedawca kotłów to jest ostatnia osoba której powinniśmy się radzić w kwestii doboru urządzenia grzewczego. 

Opublikowano

Co do garażówek z allegro - PIEC JAK PIEC - wszystko jeden pies - dlaczego? BO BUDOWA JEST TA SAMA. To nie jest wymiennik Witkowskiego ten piec to przekrój KWM SGR. Nikt nie oddał tego pieca do badań na takie czy inne paliwo - nawet na certyfikacie u nich napisane będzie KWM-SGR. Kotły dopasowane do palnika, mocy, paliwa, efektywności spalania robi np. SKAM. Witkowski odpowiada tutaj za piec kawał zespawanej blachy- nic więcej. Palników nie robią, sterowników nie robią więc co to za różnica z jakiej stajni to pochodzi? Jak go opakują to już zależy od firmy z którą mają porozumienie. Równie dobrze taki wymiennik spawa Pan Czesio - takie piece są u niektórych w domach po 20 lat, ochrony powrotu nie widziały. Wszystko zależy od osprzętu - więc jak komuś wcisną przewymiarowany i go ozłocą to użytkownik i tak jest w d... 

Co do mocy autor niech obliczy:

http://cieplowlasciwie.pl/

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów jestem ze śląska i współpracuję z firmą Witkowski zamawiam kotły u nich jako instalator i montuję ich kotły w dowolnych konfiguracjach i jeśli chodzi o ich produkty to rzeczywiście jest tak jak kolega napisał ich kotły są mocne solidne i ciężkie nie oszczędzają na materiale i nigdy nie miałem problemów i reklamacje na kocioł ,drugim faktem jest to że pod zespoły mają z firm zewnętrznych ale nie od każdego z garażu tylko z firm godnych polecenia więc nie można stwierdzić że ich kocioł można poskładać kupując wszytko osobno na aledrogo wszytko jest dobrze spasowane a co najważniejsze dobrze wykonane i stanowi fajną konstrukcję .

Co do palników to mam różne doświadczenie mianowicie podajniki żeliwne są ok ale są głośniejsze i trafiła mi się reklamacja pęknięcia ślimaka znów w stalowych co 5,6 lat do wymiany ślimak a jak ktoś pali mokrym opałem to po upływie 5 lat do wymiany palnik bo rdza go pożre 

Proszę też zwrócić uwagę że obecnie na rynku jest dużo fajnych sterowników jak i moto reduktorów i też właśnie z moich pomiarów wynika że ślimak stalowy potrafi więcej przetransportować opału niż ślimak żeliwny chodzi o budowę i grubość samego ślimaka jak i odstępów jak i gęstością zwoji na ślimaku .

Ogólnie patrząc nie ma  się czym przejmować ale są sterowniki którym trzeba wklepać taki parametr jak potencjał podajnika na godzinę a nawet na sekundy dokładność w gramach / sekundę .

Warto przemyśleć zakup aby cieszył długie lata nie tylko wizualnie ale też ekonomicznie pozdrawiam 

Opublikowano

Piece Witkowskiego na pewno złe nie są - nie są też wiele lepsze, albo magicznie lepsze od innych TEGO SAMEGO TYPU z allegro. Czyli jak autor weźmie taki piec od Witkowskiego z palnikiem ARDEO i dobrym sterownikiem - będzie zadowolony. Moc niech sprawdzi na ciepłowłaściwe. Jak poskłada taki zestaw od kogoś innego - też będzie zadowolony, tylko cena pieca będzie niższa. 

Co do podzespołów od firm godnych polecenia a nie garażowców - dajcie na wstrzymanie - wszystkich producentów podajników naliczymy 5 na krzyż i każdy od nich bierze więc to troche głupie gadanie... Rondo jest z żeliwnego, ardeo z ardeo więc Witkowski poza nazwą wiele tutaj nie daje.

Grunt to dobrać fajne bebechy i dopasować moc. Jak to będzie dobrze zrobione, czy to kupisz od Pana Stasia, Witkowskiego, gościa z Allegro to będzie lepsze niż źle dopasowany oryginalny piec z kiepskimi bebechami...

Opublikowano

Witkowski to solidna firma,mam od niego kocioł,7 rok użytkuję i nie miałem żadnych kłopotów,usterek itp,wszystko działa bezawaryjnie.

Mają tylko stare jeszcze podejście do zapotrzebowania nowych budynków na ciepło,nie daj sobie wcisnąć niczego ponad 12kW!

Ok też tak myślę ze 12kw to w zupełności powinien dac rade

Opublikowano

Jeszcze mam taki problem jeśli zamontuje Podajnik ARDEO to kotła o mocy 12kw czy ten Podajnik AREDEO IRON będzie pasował chodzi mi o moc kw bo znalazłem Podajnik AREDEO IRON ale on ma 25kw?

Opublikowano

Jak masz kasę,możesz pomyśleć o kotle w 5 klasie,mnie osobiście najbardziej podoba się RBR-K 11kW,czystość i b. wygodne półautomatyczne czyszczenie wymiennika.

Dla Ciebie taka moc jest wystarczająca(z zapasem).

Palniki dobiera się do danej mocy kotła,jeśli kocioł ma moc 12kW,palnik musi być ciut większy,żeby daną moc kotła wytworzyć,25 kW to stanowczo za dużo max. 15-19kW.

Opublikowano

Jak masz kasę,możesz pomyśleć o kotle w 5 klasie,mnie osobiście najbardziej podoba się RBR-K 11kW,czystość i b. wygodne półautomatyczne czyszczenie wymiennika.

Dla Ciebie taka moc jest wystarczająca(z zapasem).

Palniki dobiera się do danej mocy kotła,jeśli kocioł ma moc 12kW,palnik musi być ciut większy,żeby daną moc kotła wytworzyć,25 kW to stanowczo za dużo max. 15-19kW.

Witam,dzieki za odpowiedz czyli palnik musi być pomiędzy 15-19kw i wtedy będzie ok?

Opublikowano

Do autora - Nie ma co gdybać - wypełnij chociaż ciepłowłaściwe.pl i wklej link z wynikiem. OZC to podstawa.

Co do palnika - najmniejszy ma modulacje 3-18. Taki będziesz mieć. 

Witam,wdług ciepłowłaściwe.pl potrzebuje minimum 12kw

Opublikowano

Do autora - Nie ma co gdybać - wypełnij chociaż ciepłowłaściwe.pl i wklej link z wynikiem. OZC to podstawa.

Co do palnika - najmniejszy ma modulacje 3-18. Taki będziesz mieć. 

Witam,według ciepłowłaściwe.pl potrzebuje minimum 12kw

Opublikowano

Wyszło 12kW zapotrzebowanie domu czy zalecany kocioł 12kW?

Wklej link z wynikiem. 

Co do palników - to do producenta kotła należy dobór właściwego palnika i mocy by kocioł pracował z odpowiednią wydajnością do wymiennika. To producent powinien robić testy i stwierdzać, że palnik o takiej mocy się nadaje lub nie, dopasować do tego dmuchawę. Czy Witkowski to robi? Wątpie... Więc jak masz to zrobić sam i sam skonfigurować ten piec to ja pytam za co przepłacać ten 1000-1500. 

P.S. Mam takiego garażowca z allegro za 5600 (no 6 za przeróbki na moje życzenie) i nie narzekam. Za różnice właśnie ogrzeje pół sezonu jak nie lepiej. Kocioł ma drzwi - otwierają się, zamykają, nawet ma farbę. Piec 1:1 co wspomniany witek - może 20 cm niższy bo taki chciałem.

Opublikowano

Jakiej pojemności masz masz kosz w tym kotle? Jak duży popielnik? Jaki sterownik? Jaki palnik? Masz opcje netu w sterowniku? Z jakiej grubości blachy jest kocioł? Bo może sie okazać że kolega przepłaci o wiele mniej niz podajesz....

Nie muszę chyba pisać z czym wiążą sie wyżej wymienione rzeczy

Opublikowano

Ehh... Wziąłem taki bo potrzebowałem niski (20 cm niższy od reszty). Blacha jak w każdym - 6mm, sterownik Talos z ADC, palnik technixa (ala batory). Ogólnie druga firemka miała ardeo na spp z różnicą 300 zeta, mnie nie puszczał wymiar kotła. Talos ma automat, Spp ma neta jak ktoś się jara - internet Ci popiołu nie wyciągnie, do pieca nie dorzuci...

Piec to piec - najważniejszy jest węgiel. Jak trafisz na gówniany lub walisz mokry do podajnika to i piec za 15 tysi Ci nie pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.