Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Instalacji C.o.

MarcinLeszek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jestem w trakcie wykonania instalacji C.O., moja instalacja wygląda następująco: 1 rozdzielacz do grzejników na piętrze (5 grzejników), 1 rozdzielacz na parterze (4 grzejniki), 1 rozdzielacz do ogrzewania podłogowego (5 pętli). Rozdzielacze do grzejników są zwykłe bez żadnych udziwnień - grzejniki wysterowane będą termostatami nagrzejnikowymi. Rozdzielacz do podłogówki mam lepszy kupiłem KAN therma posiada przepływomierze, termometry na zasilaniu i powrocie + grupa pompowa z termostatycznym, trójdrogowym zaworem mieszającym. Kocioł kondensacyjny De Dietrich MCA 25. Kocioł posiada sterowanie dwoma obiegami A i B, przy czym obieg A chciałbym żeby były to grzejniki, a obieg B podłogówka. Mam złe przeczucie że hydraulik wykonał błędnie instalacje C.O. i nie będzie możliwości sterowania dwoma obiegami. Hydraulik uważa że jedna pompa która jest w kotle gazowym będzie sterowała obiegiem A, a pompa w rozdzielaczu podłogówki obiegiem B. Dodatkowo do instalacji będzie podłączony kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym. Poniżej załączam schemat i proszę o jakieś podpowiedzi czy instalacja jest poprawna puki jeszcze jestem na etapie że można coś poprawić.  Pozdrawiam!

bbN17i.jpg

Opublikowano

No właśnie moim zdaniem powinien być jakiś rozdzielacz hydrauliczny na każdy rozdzielacz i osobna dodatkowa pompa na grzejnikach, ale nie znam się na hydraulice i dlatego proszę o pomoc co zmienić puki jeszcze jest możliwość. 

Opublikowano

Za kotłem trzeba sprzęgło wstawić i tego sprzęgła dajesz 2 oddzielne obiegi , każdy z osobna pompą, ten na podłogę musi być z zaw 3-D i siłownikiem sterującym temp wody na podłogówkę, siłownik sterowany wg krzywej pogodowej.

Zasobnik CW z dwoma wężownicami!!! do każdej z z nich podłączasz 1 źródło grzania - kocioł i kominek osobno!

+ odpowiednie sterowanie całością 

Opublikowano

A na podłogòwke wystarczy pompa na rozdzielaczu czy musze monotować osobną pompę przed rozdzielaczem?

Opublikowano

A jak wyrzucisz ten nieszczęsny kominek to będzie ....sporo taniej i żadnych problemów ze sterowaniem. Radzę wyrzucić ten zintegrowany rozdzielacz podłogówki i zastosować elementy dedykowane do tego kotła wszystkie informacje znajdziesz na stronie producenta pod zakładką cennik łącznie ze schematem. I radzę zmienić instalatora bo ten na którego trafiłeś opowiada brednie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.