HarryH Opublikowano 29 Października 2017 #76 Opublikowano 29 Października 2017 Piobin, przeczytaj 1 post. Autorze tematu, przy cenie ekogroszku 1000PLN, sprawności średniorocznej rzędu 70%, masz kWh energii cieplnej za ok. 20 gr. Prąd +przesył w 2 taryfie to 27 gr, gaz masz na fakturze. Teraz zobacz koszt kotła węglowego, bufora i całej instalacji i przemyśl dostępność węgla, gdy polskie górnictwo to skansen zaliczający ciągły spadek wydobycia od ćwierć wieku. W zeszłym roku po raz pierwszy go zabrakło.
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #77 Opublikowano 29 Października 2017 W zasadzie to nie wiem jaki jest koszt opału gazem - nie grzejemy piecem gazowym - taryfa w 2.1 bodajże 38 gr za kW/h
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #78 Opublikowano 29 Października 2017 Żeby naładować zbiornik buforowy 1000 l kotłem gazowym o mocy 24 kw to troche paliwa pójdzie - tylko czy to jest współmierne. Tak samo wygląda sprawa z kotłem na ekogoszek, który służąc tylko do wysokoobrotowego działania traci na całej funkcjonalności.
HarryH Opublikowano 29 Października 2017 #79 Opublikowano 29 Października 2017 Ale o to chodzi, że przy kotle gazowym ten cały złom nie jest Ci potrzebny. Z kolei jeśli masz już bufor, to ile lat musisz grzać kotłem na ekogroszek, by z oszczędności 7gr/kWh spłacić kocioł za kilkanaście tysięcy i komin za kilka. Szybciej Ci ten kocioł zgnije, co w 5 klasie wbrew pozorom jest realne. Ile warta jest twoja robota i zdrowie, by latami dłubać w rakotwórczym pyle?
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #80 Opublikowano 29 Października 2017 No tak , ale postawienie tylko na gaz jest niebezpieczne - ludzie poprzechodzą, a gaz skoczy z 100 % i będzie jazda w drugą stronę.
Mirazzboono Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #81 Opublikowano 1 Listopada 2017 Bardzo interesuje mnie tego typu kocioł http://www.kamen.com.pl/produkty/kotly-automatyczne/kamen-pellet-komfort/ Z podajnikiem na pellet, owies itp. , ale posiada również dodatkowy ruszt na drewno, węgiel itp. Tylko trzeba się pewnie wyrobić dosyć szybko póki są w sprzedaży. Ktoś coś może się wypowiedzieć ? Tyle że nie ma chyba norm 5 klasy...
Mirazzboono Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #82 Opublikowano 1 Listopada 2017 Jak to jest z dopuszczeniem takich kotłów hybrydowych ? Będzie można użytkować bez obawy że zakażą przez obecność rusztu dodatkowego ? Bez sensu pchać się w typowy kocioł 5 klasy bez rusztu awaryjnego, bo jak coś trafi podajnik np w styczniu to bryndza !!
Mirazzboono Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #83 Opublikowano 3 Listopada 2017 Na pewno korozja będzie najmniejszym problemem w tym układzie. Nie wiem, po co to tak komplikujesz i skąd wiara w kocioł węglowy przy obecnych cenach i dostępności porządnego węgla. Nie mieszam się, ale ja bym jeszcze usiadł z kalkulatorem nad tym wszystkim. ??? Jakie można napotkać problemy ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.