Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co Oraz Cwu

Mirazzboono

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piobin, przeczytaj 1 post.

Autorze tematu, przy cenie ekogroszku 1000PLN, sprawności średniorocznej rzędu 70%, masz kWh energii cieplnej za ok. 20 gr. Prąd +przesył w 2 taryfie to 27 gr, gaz masz na fakturze. Teraz zobacz koszt kotła węglowego, bufora i całej instalacji i przemyśl dostępność węgla, gdy polskie górnictwo to skansen zaliczający ciągły spadek wydobycia od ćwierć wieku. W zeszłym roku po raz pierwszy go zabrakło.

Opublikowano

Żeby naładować zbiornik buforowy 1000 l kotłem gazowym o mocy 24 kw to troche paliwa pójdzie - tylko czy to jest współmierne.

Tak samo wygląda sprawa z kotłem na ekogoszek, który służąc tylko do wysokoobrotowego działania traci na całej funkcjonalności.

Opublikowano

Ale o to chodzi, że przy kotle gazowym ten cały złom nie jest Ci potrzebny. Z kolei jeśli masz już bufor, to ile lat musisz grzać kotłem na ekogroszek, by z oszczędności 7gr/kWh spłacić kocioł za kilkanaście tysięcy i komin za kilka. Szybciej Ci ten kocioł zgnije, co w 5 klasie wbrew pozorom jest realne. Ile warta jest twoja robota i zdrowie, by latami dłubać w rakotwórczym pyle?

Opublikowano

Jak to jest z dopuszczeniem takich kotłów hybrydowych ? Będzie można użytkować bez obawy że zakażą przez obecność rusztu dodatkowego ? Bez sensu pchać się w typowy kocioł 5 klasy bez rusztu awaryjnego, bo jak coś trafi podajnik np w styczniu to bryndza !!

Opublikowano

Na pewno korozja będzie najmniejszym problemem w tym układzie. Nie wiem, po co to tak komplikujesz i skąd wiara w kocioł węglowy przy obecnych cenach i dostępności porządnego węgla. Nie mieszam się, ale ja bym jeszcze usiadł z kalkulatorem nad tym wszystkim.

??? Jakie można napotkać problemy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.