azydek Opublikowano 20 Października 2017 #1 Opublikowano 20 Października 2017 Witam.Obecnie posiadam kocioł na paliwo stałe z miarkownikiem ciągu i ogrzewam nim:- Parter oraz piętro domu - pierwsza pompa obiegowa -w całym domu grzejniki.-Warsztat - druga pompa obiegowa ( poprzez wymiennik płytowy - grzejniki zalane glikolem.Bez żadnej automatyki - palę w piecu, pompa chodzi całą dobę, całą dobę się pali w piecu Planuję zakupić kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny (Immergas Victrix Terra) który realizował by grzanie parteru, piętra, warsztatu oraz realizował grzanie C.W.U. w bojlerze solarnym, który już posiadam - bojler nie podłączony tylko zakupiony.Wiele czytałem na temat jak to zrealizować ale mam mętlik w głowie.Rozumiem, że za kotłem stawiam sprzęgło hydrauliczne, później równolegle wstawiam 4 pompy obiegowe (lub 3 jeśli pompa pieca ładuje C.W.U.) (parter, piętro, warsztat, C.W.U.) i jak to wysterować? Czy dobrym wyborem był by Euroster UNI3? CO1 - parter, CO2 - piętro, CO3 - warsztat, C.W.U - zasobnik solarny. Co by trzeba było dokupić do tego Eurostera żeby można było ustawić temp. dnia/nocy + dni tygodnia? Parter oraz piętro domu to dwa oddzielne lokale więc chciałbym oddzielnie nimi sterować. Np. warsztat zamknięty w weekendy itp.Z góry dziękuję za pomoc.
sambor Opublikowano 21 Października 2017 #2 Opublikowano 21 Października 2017 Nie bardzo widzę sens pracy kotła kondensacyjnego z wymiennikiem, Ja bym to zrobił inaczej - kocioł, sprzęgło, 3 obwody grzewcze z 3 termostatami, sterującymi wprost pompami za sprzęgłem. Warsztat jest grzany wg potrzeb np w dzień do 18C a po za godzinami pracy jest temp obniżona do 10-12C. parter i piętro na osobnych termostatach pokojowych pracujących wg zadanego grzania i to koniec. Pompy wydzielonej do CW nie potrzeba, kocioł ma własną i to ona grzeje CW PS na rozgrzanie warsztatu do temp roboczej po pełnym wychłodzeniu kocioł pożre więcej gazu niż przy grzaniu ciągłym na niższej temperaturze
Gość mak Opublikowano 22 Października 2017 #3 Opublikowano 22 Października 2017 W przypadku kotła który wymieniłeś najlepiej zastosować rozdzielacz strefowy DIM 3 ZONE ERP . Będzie najprościej i najtaniej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.