Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kondensacyjny - 3Xc.o. + C.w.u.

azydek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obecnie posiadam kocioł na paliwo stałe z miarkownikiem ciągu i ogrzewam nim:

- Parter oraz piętro domu - pierwsza pompa obiegowa -w całym domu grzejniki.
-Warsztat - druga pompa obiegowa ( poprzez wymiennik płytowy - grzejniki zalane glikolem.
Bez żadnej automatyki - palę w piecu, pompa chodzi całą dobę, całą dobę się pali w piecu icon_smile.gif

Planuję zakupić kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny (Immergas Victrix Terra) który realizował by grzanie parteru, piętra, warsztatu oraz realizował grzanie C.W.U. w bojlerze solarnym, który już posiadam - bojler nie podłączony tylko zakupiony.

Wiele czytałem na temat jak to zrealizować ale mam mętlik w głowie.

Rozumiem, że za kotłem stawiam sprzęgło hydrauliczne, później równolegle wstawiam 4 pompy obiegowe (lub 3 jeśli pompa pieca ładuje C.W.U.)  (parter, piętro, warsztat, C.W.U.) i jak to wysterować?

Czy dobrym wyborem był by Euroster UNI3? CO1 - parter, CO2 - piętro, CO3 - warsztat, C.W.U - zasobnik solarny.

Co by trzeba było dokupić do tego Eurostera żeby można było ustawić temp. dnia/nocy + dni tygodnia?

Parter oraz piętro domu to dwa oddzielne lokale więc chciałbym oddzielnie nimi sterować.

Np. warsztat zamknięty w weekendy itp.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Nie bardzo widzę sens pracy kotła kondensacyjnego z wymiennikiem,

Ja bym to zrobił inaczej - kocioł, sprzęgło, 3 obwody grzewcze z 3 termostatami, sterującymi wprost pompami za sprzęgłem.

Warsztat jest grzany wg potrzeb np w dzień do 18C a po za godzinami pracy jest temp obniżona  do 10-12C.

parter i piętro na osobnych termostatach pokojowych pracujących wg zadanego grzania i to koniec.

Pompy wydzielonej do CW nie potrzeba, kocioł ma własną i to ona grzeje CW

PS

na rozgrzanie warsztatu do temp roboczej po pełnym wychłodzeniu kocioł pożre więcej gazu niż przy grzaniu ciągłym na niższej temperaturze

Opublikowano

W przypadku kotła który wymieniłeś najlepiej zastosować rozdzielacz strefowy DIM 3 ZONE ERP . Będzie najprościej i najtaniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.