Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Na Paliwa Stałe W 5 Klasie?

lukk9314

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol. @maronka pali drewnem w mom ds i jest zauroczony.

Ale przecież w mpm'ie drewno i materiały drewnopodobne palą się bardzo dobrze, teraz palę brykietem w walcach i jest super, czysto bez zapachu i bez dymu...

Oczywiście z buforem :)

Opublikowano

"Kocioł posiada ruszt wodny" to mnie dziwi myślałem że najlepszy żeliwny.

A panowie tak kombinując kupuje mpm-a do tego bufor np. 500 litrów wiadomo że nic wiele na nim nie uzyskam czy wtedy mogę urzedasa wysłać na drzewo ?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Bo żeliwny naprawdę najlepszy. A że w ruszcie będzie trochę wody? Nie ma co się zniechęcać, też mam wodę w ruszcie i powiem Ci że teorie o jakoby bardzo złym wpływie tej wody na spalanie to ... tylko teoria. Paląc na zwykłym ruszcie węglem koksującym też będziesz miał niedopał, chyba że zapalisz od dołu. Tak samo ma się nijak do rzeczywistości twierdzenie że zwykłe GS a szczególnie Camino to chłam i badziewie bo ma lichy wymiennik. Powiem że pewnie jest to wada ale i duża zaleta, masz zwykły komin to przy takim kotle kondensat Ci go nie zje, oczywiście przy paleniu od góry.To samo tyczy się twierdzeń że np. mechaniczny miarkownik jest jedynym idealnym, czy że nadmuch to dziadostwo. W wielu tematach powtarzam jak mantrę: każdy sposób wspomagania spalania jest dobry i do przyjęcia, ważne jaki jakościowo sprzęt zakupisz. Większość którzy tak twierdzą, często nawet nie użytkowali tych urządzeń, więc skąd takie przekonanie? Ja dysponuję każdym z nich i wiem o czym piszę. A U 32 , szczególnie do węgla to kocioł warty uwagi i pochylenia nad nim głowy.

Opublikowano

Tym bardziej,że tam gdzie będzie warstwa żaru,nie będzie się praktyczne stykał z rusztem wodnym tylko z ceramicznym palnikiem.

Opublikowano

A U 32 

To wg mnie to gniot i niemożliwe jak to uzyskało 5 klase na pewno  nie w naszym kraju  ;)  :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.