Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Piec Do Ogrzewania C O

Mindelek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

potrzebuję pomocy w znalezieniu pieca do centralnego ogrzewania.

Mieszkam w domku szeregowym(parter i poddasze) z budowanym podczas wojny, domek ocieplony. Dotąd zamieszkany był tylko na powierzchni 35m kwadratowych i ogrzewany piecem kaflowym, jednak w tym roku zaadoptowałem do zamieszkania poddasze o takiej samej powierzchni i piec kaflowy w 1 pomieszczeniu nie jest w stanie ogrzać całego mieszkania.

W przyszłym roku chcę jeszcze wyremontować taką samą powierzchnię (dół i poddasze) w mieszkaniu obok i palenie na dwa piece kaflowe które i tak nie są wstanie ogrzać całości to bezsens dlatego chcę założyć centralne ogrzeanie do całości.

Niby znalazłem chydraulika ale nie wiem jakie sa jego kompetencje i ile się na tym zna. O ile na założeniu instalacji będzie chyba się znał to jednak piec chciałbym wybrać sam, boja a nie on będę się przy nim męczył. Przeczytałem tu sporo artykułów ale im więcej tym mam większą pustkę jaki piec wybrać.

Palić będę głównie drewnem ale i sporadycznie węglem, na zakup pieca mogę przeznaczyć do 5 tysięcy zł. Nie chciałbym także przy nim ciągle stać i podkładać opału. Czy możecie mi coś doradzić jaki piec wybrać?? Na rynku jest ogromny wybór i każdy z sprzedawców zachwala swój wyrób.

Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano

Chydraulików .... zdecydowanie  omijaj z daleka. Raczej zadaj się z "hydraulikiem" to i szansa na sukces będzie większa. Co do kotła to też spiesz się z zakupem bo za chwilę to o czym myślisz zniknie z rynku (od 01.10.2017 już nie można ich produkować) i zamiast zasypowca zostanie Ci zakup kotła kl V na węgiel albo na pellet i te 5 tyś zł będziesz musiał pomnożyć przez ....3. Niestety wbrew temu co piszesz kotłów gdzie paliwem podstawowym jest drewno wcale nie ma tak dużo, a dobrych jest jeszcze mniej. Drewno, wbrew temu co myśli większość, to trudne paliwo, a jak chce się jeszcze aby kocioł miał długą stało palność to już sprawa staje się baaaaardzo trudna. Z kotłem na drewno jest jeszcze jeden problem, tak naprawdę to jego praca jest sensowna gdy współpracuje z buforem. I tu te 5 tyś to może być zdecydowanie za mało

Opublikowano

Nawet nie żartuj i przestań o tym myśleć.

Miałem na myśli obecne m2 które chcesz ogrzewać, czyli te 70m2. Na obecny moment to raczej najmniejszy model bodajże 5-7.

No a spalać w takiej maliźnie drewno... Nie lepiej kupić podajnik na pellet?

Opublikowano

W przyszłym roku będzie już 140m2 a kotła nie będę chciał wymieniać. Palenie drewnem bo mam własny las i drewno z niego.

Opublikowano

No to pozostaje Ci czekać na odzew ze strony kolegów którzy palą drewnem. Ja nie posiadam doświadczenia  bo palę węglem. Albo pytaj w temacie o MPM.

Opublikowano

Jak jestes nowicjuszem to lepiej wez sobie gorniaka, drewno sprzedawaj czy ewentualnie patrz jak rosna drzewa a pal weglem od gory. Chyba ze koniecznie chcesz sie doktoryzowac z obslugi kotla, bo tak to sie pewnie skonczy...

Nic wiecej niz 12 kW nie potrzebujesz.

Drewno to nie jest proste w spalaniu paliwo a jeszcze trudniejsze jest jego efektywne spalanie. Bo efektowne to akurat jest bardzo proste. Do drewna nie podchodz bez bufora i zaworu temperaturowego na powrocie, bo sie zawiedziesz.

Opublikowano

Rozważam zakup Kotła MPM DS 14KW albo 19KW

Ty z nas żartujesz ? na twoją powierzchnię to mpm ale 5-7kw ani grama więcej

Opublikowano

Może faktycznie ten MPM DS nie jest dla mnie bo mam komin 6-7m a wyczytałem że do niego potrzeba minimum 8m. Więc chyba rzeczywiście jakiś piec górnego spalania będzie lepszy, a skoro tak to jaki możecie polecić?

Trochę boję się wziąść tylko 8-10kw bo jak będzie za mało to mi pewnie nikt pieca nie wymieni :( Robiłem wyliczenia z jakiejś strony tu polecanej i wyszło mi tam że będę potrzebował 13kw z czego ponad 3kw na ciepłą wodę.

Opublikowano

Spokojnie wystarczy 8-10kW,nigdy w zimie nie masz non-stop ponad -20*,reszta dni zabije kocioł,bo będziesz kisił opał.Komin wystarczy,ten kociołek chodzi dobrze na kanale 14x14cm/8m i ustawione podciśnienie 10kPa.

Opublikowano

Witam, 

potrzebuję pomocy w znalezieniu pieca do centralnego ogrzewania.

...

Palić będę głównie drewnem ale i sporadycznie węglem, na zakup pieca mogę przeznaczyć do 5 tysięcy zł. Nie chciałbym także przy nim ciągle stać i podkładać opału...

Pytanie do polecających MPM 8-10kW,czy do modelu z górnym zasypem jest dostępna nadstawka na opał,żeby kol. nie latał co 3-4h do kotłowni podkładać drewienka,bo głównie o to w tym wszystkim chodzi?...

Opublikowano

Kolega nie pisze nic więcej niż tylko o metrażu, a doradzacie jaka moc. Chyba nie tylko metraż ma na to wpływ.

Jeśli masz zamiar rozszerzać metraż to lepiej kup większy, opisywane były na forum zabiegi z wkładaniem szamotowych cegieł w celu ograniczenia mocy.

Moim zdaniem, palenie drewnem rozważ jako opał alternatywny a nie podstawowy. Może jednak poszukaj kotła z podajnikiem, i rusztem dodatkowym na spalanie tego drewna kiedy będą wyższe temp. 

Opublikowano

Co prawda na początku zastanawiałem się nad kupnem pieca z podajnikiem do ekogroszku,ale skoro przede wszystkim będę palił drewnem to go szybko skreśliłem bo ten dodatkowy ruszt jest tak jakby awaryjny więc rozumiem że tylko w sytuacjach gdy nie ma prądu,albo skończy się ekogroszek i akurat nie można go nigdzie kupić bo np jest noc albo święto.

Co do metrażu to tak jak pisałem piec ma być na 140m2 a budynek jest baaardzo stary i mimo ocieplenia to na pewno nie będzie tak zaizolowany jak nowe budynki.

Byłem zdecydowany na tego MPM DS 14kw ale przez tą wysokość mojego komina boję się zaryzykować i chyba jednak kupię jakiś górnego spalania. Chciałem ten OPTIMA COMFORT 12kw ale też wyczytałem opinie że po 2 latach użytkowania robią mu się dziury więc nadal nic nie wiem :(

Opublikowano

Jeśli ma to być coś bardzo żywotnego to myślę o żeliwie. Żeby można było palić drewnem, powinien być konstrukcją przemyślaną i sensownie zrobioną, no i by spełniała Twoje oczekiwania na przyszłość czyli odpowiednia wielkosc kotla po rozbudowie domu. Reasumując, widzę dla Ciebie Viadrusa U32, ale tego sprzętu nie kupisz za 5 tys. Ale przyjrzyj się mu. Spełnia wszystkie wymogi dotyczące tego czego potrzebujesz. No i to 5 klasa, nikt Ci za parę lat nie będzie wybrzydzal że nie spełnia wymogów odnośnie czystości i efektywności spalania. To moje subiektywne zdanie.

Opublikowano

Ds 8-12ķw na drewnie to co 1 godz podkładanie. Tylko gs , może być defro i na węglu. Na drewnie gs to przy paleniu od góry max 2 godz i znowu od góry palenie. A paląc od dołu to będzie jedna wielka masaķra.

Opublikowano

Co prawda na początku zastanawiałem się nad kupnem pieca z podajnikiem do ekogroszku,ale skoro przede wszystkim będę palił drewnem to go szybko skreśliłem bo ten dodatkowy ruszt jest tak jakby awaryjny więc rozumiem że tylko w sytuacjach gdy nie ma prądu,albo skończy się ekogroszek i akurat nie można go nigdzie kupić bo np jest noc albo święto.

Co do metrażu to tak jak pisałem piec ma być na 140m2 a budynek jest baaardzo stary i mimo ocieplenia to na pewno nie będzie tak zaizolowany jak nowe budynki.

Byłem zdecydowany na tego MPM DS 14kw ale przez tą wysokość mojego komina boję się zaryzykować i chyba jednak kupię jakiś górnego spalania. Chciałem ten OPTIMA COMFORT 12kw ale też wyczytałem opinie że po 2 latach użytkowania robią mu się dziury więc nadal nic nie wiem :(

Kto i gdzie takie bzdury pisze że defro po 2 latach ma dziury ? pewnie jakiś nawiedzeniec który mieszka w bloku ale wszystko wie bo wujek tak powiedział bo kolega od kolegi tak miał ? to jeden z najlepszych kotłów przecież ,  co do drewna u mnie były spalane stare krokwie i podłogi większość spruchniałe to spalanie trwało ok 3 godz ale w tym było rozgrzanie 90m2 podłogówki czyli potężny bufor po nagrzaniu następny wsad potrafił się palić nawet do 6 godz spalane od góry na samym powietrzu wtórnym bez dostępu pow pierwotnego

Opublikowano

Paląc od góry drewnem nie będzie smoły ale wsad max 2 godz i od nowa. Obecnie tak palę drewnem bo rozebralem mojego ds ze względu, że mam za długie kawałki drewna. Komora ma 45 l i max czas palenia to 4 godz na dobrym drewnie. Smoły 0 ale temp spalin do 300* i to jest minus. Plusem jest brak dymu w kotłowni co przy ds bywa częstym zjawiskiem.

Opublikowano

Jeżeli ma być opalane drewnem to duży kocioł z buforem.Jak duży kocioł to znowu komin za mały.W swoim 8-10kW paląc kiedyś drewnem,musiałem podkładać średnio co 2-3 godziny,ale w sezonach przejściowych kiedy nie było większych mrozów.Bufor odbierał nadwyżki.

Opublikowano

Dzisiaj spaliłem trochę ostatnich kawałków olchy.Cały wsad kotła i bufor nagrzany.Przy drewnie kociołek odbiera sporo ciepła komorą załadowczą,rozgrzewanie nieporównywalnie szybsze niż węglem.Taki 12-14kW dałby spokojnie radę jechać na samym drewnie i awaryjnie wspomagać się węglem.

Opublikowano

Olchą palić w kotle toć to profanacja :D :D  olcha do wędzenia mięska

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.