wojtek89rdm Opublikowano 10 Października 2017 #1 Opublikowano 10 Października 2017 Dzień dobry, chciałbym zapytać was czy to zda egzamin ponieważ hydraulik montujący piec powiedział że to nie możliwe. Posiadam świeżo założony kocioł na paliwa stałe mpm ds 17-19kw oraz kocoł gazowy brotje energy top 24. Oba kotły wpięte w instalacje CO układ zamknięty stare rury, aluminiowe grzejniki. Chciałbym uzyskać taki oto efekt: ustawić piec gazowy na temp powiedzmy 17 stopni i opalać kotłem zasypowym, a jeśli nie ma mnie w domu bądź w nocy w kotle wygaśnie opał, to automatycznie pracę zaczyna kocioł gazowy dobijając do temperatury ustawionej na sterowniku. Hydraulik twierdzi że będzie powstawał tzw "mały obieg" i trzeba odcinać jeden z kotłów co zmniejszy automatykę instalacji. Jest jakieś rozwiązanie które można wykorzystać, aby to działało jak opisałem? Czy po prostu hydraulik nie ma racji?
sambor Opublikowano 10 Października 2017 #2 Opublikowano 10 Października 2017 Powinny wystarczyć zawory zwrotne i ster wyłączający pompę z mpm-a Oczywiście to tylko na samo CO, bez CWU.
wojtek89rdm Opublikowano 10 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2017 Zawór zwrotny jest na wyjściu z mpm'a. Gdzie jeszcze powinien byc?.
sambor Opublikowano 10 Października 2017 #4 Opublikowano 10 Października 2017 Nie mam czasu szukać, w tym dziale były gotowe rozwiązania takiego połączenia kotłów - szukaj,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.