Tarantul Opublikowano 5 Października 2017 #1 Opublikowano 5 Października 2017 Witam prosiłbym o pomoc w zaprojektowaniu instalacji CO Aktualnie instalacja wygląda tak: Po modernizacji chce zrobić tak: Nie wiem tylko które urządzenie ma sterować 2 zaworami trójdrożnymi, chyba że powinien być 1 czterodrożny Poza tym czy instalacja jest zaprojektowana prawidłowo?
sambor Opublikowano 5 Października 2017 #2 Opublikowano 5 Października 2017 Ten schemat jest zly, nie będzie działał poprawnie.l
Gość mak Opublikowano 5 Października 2017 #3 Opublikowano 5 Października 2017 To poszedłeś na całość! 6 pomp w instalacji!!! Albo na jakąś "mocną" promocję trafiłeś!? Na termostaty pomieszczenia też chyba masz promocję bo i tu zaszalałeś z ilością. Na stronie producenta znajdziesz moduł strefowy i jak go zastosujesz to wystarcza Ci tylko dwie pompy (te które są w module). Na podgrzewacz też będzie zbędna bo ten 3D jest przełączający. Nad podgrzewaczem płaszczowym tez bym się radził poważnie zastanowić, ale to i tak twoja decyzja
Tarantul Opublikowano 5 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 5 Października 2017 Bojler akurat potrzebuje bo mam daleko punkty poboru i mam do niego obieg cyrkulacyjny. Co do modułu strefowego to czy chodzi ci o moduł wielostrefowy - SIM 2Z typ 1LTE.1HT.YP? Poza tym te zawory 3D co ma sterować - podłącza się je do kotła czy muszę mieć jeszcze jakiś dodatkowy sterownik? A co do termostatów to jak inaczej rozwiązać sterowanie temperaturą w każdym pokoju?
Tarantul Opublikowano 6 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 6 Października 2017 Uprościłem trochę schemat, prosiłbym o sprawdzenie poprawności instalacji. Kocioł ma wbudowany zawór trójdrożny i pompę oraz zawór bezpieczeństwa. Czy brakuje coś jeszcze na tym schemacie?
Gość mak Opublikowano 6 Października 2017 #6 Opublikowano 6 Października 2017 ...i naczynie przeponowe też ma. Czy potrzebne będzie dodatkowe to jest zależne od pojemności instalacji, w kotle Crystal 2 naczynie ma pojemność 6 l . Widzę że nie chcesz słuchać?Brakuje i to dużo, brakuje sprzęgła hydraulicznego, brakuje diviconów dla stref grzania.. i jak chcesz to termostatów dla poszczególnych stref. Wyrzuć zintegrowany rozdzielacz do podłogówki bo nie współpracuje z kotłem gazowym i zastosuj moduł strefowy (!!!!) bo jest to kompletny zestaw ze sprzęgłem i diviconami obiegów grzewczych. W tej formie, działać to nie będzie na pewno. Podgrzewacz potrzebujesz ale nie płaszczowy który nie bardzo nadaje się do kotła gazowego (patrz podgrzewacze z oferty producenta kotła) np UTS150 który ma możliwość podłączenia cyrkulacji, co należało by potwierdzić doborem do zapotrzebowania, ilości osób i stosowanych odbiorników cwu.
Tarantul Opublikowano 12 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 12 Października 2017 Przerobiłem schemat zamieszczając moduł wielostrefowy co do zasobnik cwu to mam już zasobnik który ma wymiennik 28kw i wyjście na obieg cyrkulacyjny. Aktualnie ma podłączoną grzałkę elektryczną. Prosiłbym jeszcze o pomoc jak sterować temperaturami w poszczególnych pokojach? Czy termostaty na grzejnikach wystarczą czy trzeba zastosować jakieś dodatkowe sterowniki, to samo tyczy się podłogówki na poddaszu. Oraz gdzie umieścić sterownik pokojowy - chodzi mi czy w dowolnym pokoju czy są jakieś wskazania? Czy gdzieś w instalacji powinienem umieścić dodatkowe czujniki temperatury?
sambor Opublikowano 12 Października 2017 #8 Opublikowano 12 Października 2017 Dla grzejników wystarczą termostaty. Podłogówka ma za dużą bezwładność aby nią sterować w stylu zał/ wył. Tam trzeba ustawić przepływy i temp tak aby otrzymać zadaną temp w pomieszczeniach.
Tarantul Opublikowano 12 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 12 Października 2017 Ale w jaki sposób to rozwiązać? Jakiś dodatkowy sterownik niezależny od pieca i siłowniki na rozdzielni czy coś innego? Sterownik pokojowy w każdym pokoju?
sambor Opublikowano 12 Października 2017 #10 Opublikowano 12 Października 2017 Przepływy ustawiasz raz - ręcznie na rozdzielaczu a sterownik steruje temp wody wg krzywej pogodowej za pomocą zaw 3 -D+ drobne korekty w sterowniku. Nie daje się siłowników ani termostat€w pokojowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.