KrisW Opublikowano 29 Września 2017 #1 Opublikowano 29 Września 2017 Witam. Dom ok 300m2, w całości podłogówka tylko w łazienkach 3 drabinki. Dostałem wycenę i propozycję wykonania kotłowni, Piec Pellux compact, zasobnik itp oraz Wymiennik do połączenia układu otwartego z zamkniętym oraz rozdzielacz obiegów grzewczych SmartCOII bez sprzęgła hydraulicznego. Czy te urządzenia są niezbędne? Hydraulik upiera się żeby podłogówka pracowała u układzie zamkniętym a piec w otwratym. Ja bym chciał żeby instalacja była jak najprostsza. Proszę o pomoc. Koszt tych urządzeń oraz dodatkowych pompek jest znaczny. W załączeniu kosztorys.
sambor Opublikowano 29 Września 2017 #2 Opublikowano 29 Września 2017 Trochę nie tak z tymi elementami. Ale widać, że hydraulik ma małe pojęcie o takiej instalacji i szuka po omacku Jaka to lokalizacja
KrisW Opublikowano 29 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 29 Września 2017 Trochę nie tak z tymi elementami. Ale widać, że hydraulik ma małe pojęcie o takiej instalacji i szuka po omacku Czy taki "prosty" schemat tu by zadziałał? znalezione gdzieś na tym forum.
sambor Opublikowano 29 Września 2017 #4 Opublikowano 29 Września 2017 To nie jest dobry schemat do kotła na pellet, Sprawdź w instrukcji kotła - są odpowiednie schematy lub lepiej poszukaj na forum.
KrisW Opublikowano 29 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 29 Września 2017 Trochę nie tak z tymi elementami. Ale widać, że hydraulik ma małe pojęcie o takiej instalacji i szuka po omacku Jaka to lokalizacja Pomorskie Popatrzyłem na stronie pluma i też mają wymienniki lub bufory do łączenia instalacji. Znowu na stronie biawara tego nie ma i schemat wygląda podobnie do tego co dałem wcześniej. ja bym dał wszystko w układzie otwartym bez wymiennika itp.
sambor Opublikowano 29 Września 2017 #6 Opublikowano 29 Września 2017 Producent pozwala na pracę kotła w układzie zamkniętym - zamknij i też będzie OK. Pod warunkiem, że hydraulik kumaty, inaczej rób na otwartym i też będzie OK.
Maciek92 Opublikowano 29 Września 2017 #7 Opublikowano 29 Września 2017 Rob na zamknietym i raczej bez zadnych obaw. Zawor VTC na powrot kotla, jeden obieg grzewczy (podlogowka) i drabinki ogrzewane grzalkami elektrycznymi. To jest najbardziej sensowne rozwiazanie. Zasilanie grzejnika lazienkowego temperatura podlogowki to nieporozumienie, a robienie z tego osobnego obiegu hydraulicznego to niepotrzebne podbijanie sobie kosztow.
Gość Digitrax Opublikowano 30 Września 2017 #8 Opublikowano 30 Września 2017 Tak jak kolega wyżej pisze. Do tego rozwiązania wystarczą dwie pompy: kotłowa + do podłogówki. Zawór VTC do ochrony powrotu kotła + zawór 3D do regulacji temperatury ogrzewania podłogowego. Pomiędzy tymi obiegami sprzęgło. Układ bardzo prosty i skuteczny.
KrisW Opublikowano 1 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 1 Października 2017 Niestety ale muszą być 2 obiegi gdyż garaż ma być ogrzewany nagrzewnicą na wodę. Więc będą 3 drabinki i ta nagrzewnica na obiegu. Rozważam też piec Defro Sigma EkoPell - widzę że jest dostosowany do pracy zamkniętej, poza tym ma dość dobre wyposażenie w standardzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.