hydrotech Opublikowano 24 Września 2017 #1 Opublikowano 24 Września 2017 Witam szanownych kolegów. Obserwuję to forum od dłuższego czasu i przyszedł czas na rejestrację oraz założenie pierwszego wątku. Powróciłem z "wygnania" i postanowiłem założyć własną firmę jednak rynek polski jako przedsiębiorcy jest mi obcy. Chciałbym zapytać szanownych Kolegów jak wyglądają ceny usług na naszym rynku. Jak to wyliczać? Przykładowo w domku jednorodzinnym jest do zrobienia 10 podejść wod-kan plus cyrkulacja, 10 podejść pod grzejniki oraz np. 120m2 ogrzewania podłogowego. Jak wugląda kalkulacja? Proszę o podpowiedzi. Z góry dziękuje
Gość Oldek Opublikowano 24 Września 2017 #2 Opublikowano 24 Września 2017 To zależy od tego czy jesteś hydraulik, czy instalator. Hydraulik bierze taniej.
hydrotech Opublikowano 24 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 24 Września 2017 Nie rozumiem odpowiedzi, ale dzięki za zainteresowanie.
Gość Oldek Opublikowano 24 Września 2017 #4 Opublikowano 24 Września 2017 Przepraszam, trochę ironicznie do tematu podszedłem i nie mam pojęcia ilemogą być warte usługi które chcesz zarejestrować. Ale zanim zamkniesz tego posta,przeczytaj co napiszę poniżej. OK, jeszcze raz przepraszam.Jest połowa lutego br. za oknem ok. -20°C dojechał świeży miał, paliłem w kotle miałowmi to paliwo było podstawą ogrzewania. Na świeżo zakupionym miale kocioł idzie doopowato, albo jeszcze gorzej.Postanowiłem że po niedzieli go przeczyszczę. Za "mocno" poczyściłem ruszta i kocioł cieknie.Nie pomogło dwóch spawaczy (na zmianę), dalej cieknie. Więc kupno nowego kotłaa za oknem ciągle -20°C. Kocioł jest obiecany, w środę domówiony, w piątek z rana pod domem.Idzie dobrze, ale potrzebny fachowiec do wymiany kotła. Wszyscy zajęci, mogą za tydzień albopóźniej, a za oknemciągle ok. -20°C. Znajomy daje nr. telefonu. Dzwonię i mówię żepotrzebuję na gwałt hydraulika żeby wymienić kocioł. fachowiec odpowiada mi że nie jesthydraulikiem tylko instalatorem CO i CUW, ale kocioł może wymienić. OK, przyjechał popatrzyłi "zaśpiewał" 2000 + części. *** pomyślałem, tosz to prawie połowa kotła, ale po 1/2 h gestekulacjiz jednej i drugiej strony zostaliśmy przy 1700 zł. ok 400 € . Oczywiście żaden 4d, czy 3d nie byłrozważany, bo teraz robi się bypass z zaworkim i jest wiele taniej. Poszło jak pan instalator chciał.W marcu dzxwonię do pana instalatora i mówię że mam za ciepło, a na kotle mam tylko 45°CNiech pan zejdzię do 42, to jeszcze bezpiecznie, zaszedłem do 42, dalej ciepło. Zarejestrowałemsię na tym forum i czytam że bez zabezpieczenia kotła i i któregoś z zaworów 3D, czy 4D itp nie pojadę.Zadzwoniłem do pana instalatora że chciałbym coś takiego u siebie, a On mi mówi że musi poczytaćco to takiego te zawory, ale już wiedział że wymiana podłączenia będzie kosztowała 1000 zł ok 250€Zadzwoniłem do hydraulika który zimową porą nie miał czasu i podłączenie kotła zmienił mi za 300 zł 70 €Dlatego w pierwszym poście napisałem że zależy kto robi instalację, I'm sorry
sambor Opublikowano 24 Września 2017 #5 Opublikowano 24 Września 2017 Nie tylko kto robi ale też kiedy. Ceny usług są w internecie, wystarczy tylko poszukać.
hydrotech Opublikowano 24 Września 2017 Autor #6 Opublikowano 24 Września 2017 Ok rozumiem. Jeśli chodzi o instalację czy podłączenie kotłów naprawdę nie mam problemów i znam dobrze systemy. Cały czas się doszkalam i uczę (również na błędach) tylko problem mam z cenami na naszym rynku. Byłem parę ładnych lat w Norwegii, a wyjechałem zaraz po szkole zawodowej (profil monter instalacji i urządzeń sanit.) i chciałbym złapać jakiś pułap cenowy stąd pytania. Tam byłem rozliczany według stawek godzinowych. Tutaj chce mieć własny biznes - mam dosyć wyjazdów. Ale nie chce ani dokładać ani robić prezentów. Proszę o wskazówki, pewnie są tutaj właściciele firm.:)
hydrotech Opublikowano 24 Września 2017 Autor #7 Opublikowano 24 Września 2017 Nie tylko kto robi ale też kiedy. Ceny usług są w internecie, wystarczy tylko poszukać. Tak tylko chce posłuchać ludzi z branży jak to właściwie jest z cenami. W internecie często można głupot się naczytać, a ja z racji poszanowania do użytkowników tego forum zadałem to pytanie właśnie tutaj.
Maciek92 Opublikowano 25 Września 2017 #8 Opublikowano 25 Września 2017 W Polsce nie robi sie na godziny, a na punktach mozesz byc stratny. My liczymy robote jako calosc. Zarobki? Roznie. Na nowych domach jest duza konkurencja; niektorzy desperaci jezdza po calym kraju i domek 100-130 m2 obskakuja za 4k brutto za robocizne w sezonie, natomiast przerobki starych instalacji maja to do siebie, ze mozna sie wylozyc i robota zaplanowana na 2 dni zajmie Ci 4-5. Potem ciezko nadgania sie tyly. Instalacje w Norwegii to zupelnie inny swiat niz tutaj i niestety dla Ciebie - tam jest latwiej :-). W moim regionie nowy dom jednorodzinny (na gotowo, z kotlownia, odpaleniem kotla i szkoleniem uzytkownika) to srednio 6-7k zl brutto.
andrzejlubicz Opublikowano 21 Października 2017 #9 Opublikowano 21 Października 2017 Kto jeszcze w nowych domach ma kotły na paliwo stałe? Bezsens
sambor Opublikowano 21 Października 2017 #10 Opublikowano 21 Października 2017 Oj żebyś się nie zdziwił
andrzejlubicz Opublikowano 21 Października 2017 #11 Opublikowano 21 Października 2017 No kominek rozumiem, pellet w nowym, energooszczędnym domu rozumiem, ale np. ekogroch albo jakiś miał? Są i tacy?
sambor Opublikowano 21 Października 2017 #12 Opublikowano 21 Października 2017 Jak te ustawy zaczęli wprowadzać to ludkowie kupują złomy na zapas Na codzien gaz a obok nowe nie podłączone kopciuchy Tak na wszelki wypadek
andrzejlubicz Opublikowano 21 Października 2017 #13 Opublikowano 21 Października 2017 Czasy zbyt stabilne nie są, więc w sumie dobrze jest mieć jakieś wyjście awaryjne i nie być uzależnionym od jednego źródła ciepła. Chociaż myślę, że w awaryjnej sytuacji bardziej sprawdziłaby się koza z rurą za oknem ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.