Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eco Duo Uni R 15Kw

99willy99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak z zaworu 4d idzie na co sterownik pokojowy mam na dole w salonie gdzie wszędzie mam podłogówke a sterownik steruje kotłem bo sterowanie pompa co wyłączone jedynie jakbym pozmieniał kable co-podłogówka

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy podłogówka zasilanie z głównego czy tak jak jest z za 4d

Opublikowano

Kolego jesli chcesz miec sterowanie podloga za pomoca pokojowki to powtórzę to jeszcze raz. Po pierwsze wywalic ten zawor termostatyczny a w jego miejsce wstawic zwykly 3d tylko ze firmy afriso bo masz raki silownik. Potem przelozyc silownik z 4d na ten 3d i w sterowniku pieca w menu ustawien w pozycji zawor wbudowany ustawic ogrzewanie podlogowe i wlaczyc regulator pokojowy. W trybie pracy regulatora wybrac sterowanie kotlem. Na zaworze 4d ustawic recznie zeby woda miala okolo 65° a temp w grzejnikach niech steruja termostaty ( jesli takie masz na grzejnikach) tylko w takim przypadku musisz jeden miec otwarty na maksa zeby caly czas byl obieg w razie w. Wogole to nie moge zrozumiec twojego instalatora czemu tak ci to zmontowal i wsadzil ten silownik na 4d? Wogole to za malo danych podales. Pokaz zdjecie sterownika ale teraz zeby po prawej byly dane typu zawor wbudowany i temp powrotu i to w czasie pracy ciaglej.

Opublikowano

Ustawiasz zawór wbudowany jako podłogowy i pompę od podgłówki wpinasz w miejsce od pompy co. W menu zaworu ustawiasz parametry i krzywą grzewczą. Pompę od co wpinasz w pompę dodatkową 1 lub 2 jak nie masz cyrkulacji(wtedy działa równolegle z ta od podłogówki) w przypadku pompy dod 1 ustawiasz pompa buforu. Zawór 4d ustawiasz ręcznie np. na 7. Warunkiem sa termostaty na grzejnikach i najlepiej pompa z autoadapt.

Opublikowano

Sterownik pieca to sterownik k1pv4

Opublikowano

A pokojowy to defro spk lux

Opublikowano

Pierwsza od lewej pompa od co druga podłogowa pompy willo 8fc7624c93d65cd7535bcc9519da6557.jpg

Opublikowano

Widzę że kolega 99willo99 nie bardzo wie jak działa jego instalacja. Najlepszym rozwiązaniem w jego przypadku jest ustawienie tylko zaworu wbudowanego jako zawór od co i wlaczenie pogodowki z krzywa grzewcza oraz recznie ustawienie na zaworze termostatycznym dajmy na to 30° i potem ewentualna korekta reczna a na sterowniku dac zadana np 45° wtedy pompka od op bedzie chodzic caly czas oraz na ta chwile zapomniec o sterowaniu pokojowym bez przeróbek opisanych wyżej przeze mnie i kolegę snoopiego.

Opublikowano

Poza tym to nawet instalatorowi nie chcialo sie ocieplić instalacji. Tak to instalacja jest wykonana dobrze poza nie do końca zgraniem sterowania. I czemu nie ma pompki na powrocie z 4d? I to cienkie wyjscie z pieca, od razu redukcja.

Opublikowano

A ten sterownik pokojowy to narazie masz tylko do pokazywania godziny i temp w domu bo do sterowania to w tej konfiguracji napewno nie.

Opublikowano

Lechumb ta instalacja została zrobiona 2 miesiące temu dlatego się pytam puki jeszcze można wszystko poprawić więc mam prośbę jak prawidłowo powinno to wyglądać i dziękuje za pomoc

Opublikowano

Z temperatura powrotu nie mam problemów bo temperatura jest taka sama lub 10 stopni mniejsza

Opublikowano

Wiec pare postow wyzej masz dokladnie opisane co i jak i dlaczego i plus wytkniete bledy instalatora. Najlepiej niech przyjdzie i sam pokaze jak on chcial sterowac temp podlogi przez sterownik pokojowy czy nawet sterownik pieca kiedy zalozyl zawor termostatyczny. Podstawa to wywalenie termostatycznego i zalozenie zwyklego 3d afriso i przelozenie na niego silownika

Opublikowano

Dzięki panowie jeszcze nie mam za to zapłacone wiec mogę oddać i pozmieniać tylko jeszcze pytanie czy zasilenie podłogi za 4d czy podlogowka z przed 4d

Opublikowano

Tak to juz jest z tymi instalatorami jak w programie usterka. Urzezbic, wziąść kase i zapomnieć. A ty drogi urzytkowniku predzej czy później trafisz na to lub podobne forum wolajac o pomoc, bo mialo byc tak cudownie, pstryk i juz dziala a tu jednak pstryk i nie działa. Niestety u mnie tez nie do konca bylo cudownie

Opublikowano

Podlaczenia masz dobre i nie zmieniaj nic z rurami. Zamien tylko termostatyczny na zwykly 3d i na niego silownik. Masz glowice na grzejnikach? I niech ci te ruru ociepli

Opublikowano

Tak mam głowice danfosa, chciałbym też dokupić jeszcze jeden siłownik na ten 3d to wtedy będę musiał dokupić jeszcze jeden sterownik do sterowania zaworem a instalator mi wszystko poprawi

Opublikowano

Zadnego dodatkowego modulu nie kupuj ani dodatkowego silownika. Przełóż ten co masz. Po co ci silownik na zaworze skoro temp w pokojach pilnują glowice. Jedno drugie wyklucza. Teraz to masz regulowanie ciepla wody ktora juz byla wyregulowana. Jak zdejmiesz silownik z 4d to ustaw recznie na nim powiedzmy 5 i zobaczysz jaka bedzie temp za zaworem. Jak bedzie w granicach 55-65 to zostaw i zapomnij o nim a glowice na grzejnikach ustaw wedle potrzeby tylko np drabinke zostaw na maxa zeby byl caly czas obieg wody albo niech ci zrobi tani i prosty baypass w rozdzielaczu tak jak ja to mam i kolega snoopi co tez jest jego pomyslem.

Opublikowano

Jak wygląda ten baypass

Opublikowano

Masz jakieś wolne przylacze w rozdzielaczu od grzejnikow? Jesli tak to laczysz zasilanie z powrotem za pomoca peksa i gotowe taki maly grzejnik. Ja u siebie nie mialem wolnego miejsca to odlaczylem grzejnik w wiatrolapie gdzie jest cieplo od podlogi i tam zalozylem.

Opublikowano

I moze piszmy tylko w tym temacie bo skakanie z watku do watku jest uciazliwe a temat ten sam.

Opublikowano

Mam drabinke u góry w łazience

Opublikowano

No to niech bedzie ona ustawiona np na 5 i bedzie git

Opublikowano

Ok wielkie dzięki

Opublikowano

Ja mam tak zrobiona instalacje jak u ciebie tylko z poprawkami co ci proponuje i dziala to u mnie super i sie sprawdza. Miedzy innymi kolego snoopi radzil co moge zrobic i wielu innych pomocnych ludzi z forum co maja wieksza wiedze ode mnie bo nie jestem hydraulikiem doradzili i powstala wizja a potem wykonanie i sukces. I stalem sie bohaterem w domu :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.