Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eco Duo Uni R 15Kw

99willy99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego snoopi mam do ciebie pytanie. Wiem ze masz zalozona turbine na dmuchawe i moda na v3. Ja u siebie wczoraj takie cudo zrobilem i jak narazie zjechalem z moca kotla i nic poza tym ale pojawil sie problem ze przy 1% nadmuchu bardzo mocno dmucha nawet jak zjade z korekta powietrza.

Opublikowano

Witam. U mnie tez mocnej dmucha niż na v2. Uspokoi sie to jak będzie większe zapotrzebowanie na ciepło i bedzie słabiej dmuchał jak więcej podaje paliwa. Mam min obroty na 40 max 180 ale Dzis zakleiłem na próbę 3/4 turbinki taśmą i powiem ze jest lepiej bo musiałem z obrotami wejść na 110-360 bo mi przykopcił kilka razy.

Opublikowano

U mnie jest tak ze ta turbina zaczyna sie krecic tylko wtedy gdy dmuchawa chodzi a gdy ja zdemontowalem i podlaczylem kabel od halotronu to nic sie nie działo. Nie reaguje wcale. Wyglada to tak ze ona tylko pracuje napedzana sila zasysanego powietrza przez dmuchawe. Faktem jest ze dmuchawa chodzi w prawo a turbina w lewo.

Opublikowano

Dokładnie tak ma być. Ona tylko mierzy przepływ powietrza.

Opublikowano

Narazie jest cieplo, a ma byc jeszcze cieplej wiec jest maly odbiór ciepla i nie do konca jest mozliwosc sprawdzenia nowego v3. Jak narazie wyglada to tak. Ne daje mi tylko spokoju to ze pali sie tylko na środku a nie na calej retorcie, chociaz nie ma niespalonego węgla.

post-66718-0-78585300-1508050795_thumb.jpg

post-66718-0-77058100-1508050821_thumb.jpg

post-66718-0-60387600-1508050840_thumb.jpg

post-66718-0-12269700-1508050867_thumb.jpg

post-66718-0-94804700-1508050901_thumb.jpg

post-66718-0-14390700-1508051201_thumb.jpg

Opublikowano

Jak jest na 1% to tak się pali. Jak wejdzie na wyższą moc to będzie cacy

Opublikowano

No tez mam taka nadzieje. Mam nadzieje tez ze oryginalny retopal z pgg da rade jak przyjda mrozy. Pierwszy sezon bede nim palil. Pierwsza palete jak zamowilem to zawartosc byla pieknie suchutka a we wtorek przyszla druga paleta i juz bylo gozej bo groszek mokry. Choc w razie w na zimniejsze dni mam bartex silver. A wy koledzy jakimi groszkami palicie jesli mozna spytac?

Opublikowano

Drugi sezon Bartex Gold i nie narzekam choć na taką pogodę jak teraz jest za mocny. Plus jest taki ze jest mało popiołu i czasami sie trafi bardzo kaloryczny i ciężko go spalić w tak małym kotle ale przy odpowiednich ustawieniach da rade. Paliłem tez na poczatku silverem i troche rubinem tez nie było problemów choc więcej popiołu.

Opublikowano

Pytanie zawór 3d z siłownikiem herz czy afriso?

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kup sam zawor 3d afriso a silownik wez z 4d

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam od tego roku jestem posiadaczem tego kotła. 

Mam mały problem od początku bo nie wiem jakie powinno być spalanie tego kotła.

Teraz przy temp. na zewnątrz ok 4st w dzień i -2 w nocy, wychodzi 1 woreczek na dobę. Czytałem, inni opisują ze nawet schodzą do 12kg. Czy to prawda?

Tak więc 200m2 14 grzejników panelowych : 2x  22/1800/600      3x  22/1600/600   1x  22/1400/600    2x 22/1200/500(drabinki)   2x 22/1000/300      1x 22/600/600    1x  22/800/600

Co do popiołu bryli się i są spieki. Dodam że zmniejszałem bieg wentylatora do 30. Nic to nie dało. I niepokoi mnie ten fakt że wentylator się nie wyłącza.

Zawsze się kręci. Stale pracuje. Przy piecu u mojego kolegi( starsze defro) podgoni temp. i się wyłącza. Przy braku prądu nastaje problem nie załacza się chociaż ma ustawione automatyczny z rozpalarką. Trzeba samemu wcisnąć rozpalanie. No i ta kalibracja poziomu paliwa niby lecz zawsze zapominam.

Opublikowano

Jakie ustawić parametry w trybie nadzoru?

Opublikowano

Właśnie w pidzie chodzi o to zeby nie wchodzil w nadzór. Piec musi chodzic caly czas a temp bieżąca mA oscylowac wokół zadanej +-2st wtedy jest git. Jak wchodzi w nadzór to moc kotla w dół. Jak to pierwszy sezon ogrzewania nowego budynku to tak bedzie palił. Koszty opalu z pierwszego sezinu wliczamy w koszty budowy.

Opublikowano

To wymiana instalacji wraz z kotłem. Ze stali na miedź. Kocioł na 85%.

Opublikowano

Wiem już że jest nie odpowiedni zawór. To napewno , 3drogowy bez siłownika. Taki mi koleś wsadził. Na ten sezon. Ponieważ na wiosnę bedzie trochę przerabiana instalacja z powodu instalacji solarnej. Teraz mam stary bojler 80l bo nie chce sie pakować w niepotrzebne koszty.

Opublikowano

Wiem jest trochę namotane. Teraz nie chce nic zmieniać w środku sezonu grzewczego. Zawór wbudowany nie aktywny z wiadomego powodu. Da się jakoś to obejść z głową?

Opublikowano

Witam posiadam Defro komfort eko 15 Kw 1KPv4 ogrzewanie podłogowe 140 m2 + Co 2 x drabinka łazienki, 1 x grzejnik w garażu. Mam problem z zimnym powrotem około 30C i piec goni jak szalony spalanie 35kg ekogroszku. Jak załączę ochronę powrotu to spalanie spada o 65% ale zawory 4D na podłogówce się przymykają i problem z temperaturą podłogi. Wstawiam foto może coś poradzicie.post-76096-0-39362000-1513590275_thumb.jpg

Opublikowano

Na mieszaczah ustaw otwarcie o 3%, sprawdzanie co 20sekund minimalna temperatura powrotu 45st.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obecnie na mieszaczach mam sprawdzanie co 20s  musze sprawdzić otwarcie, ja mam dwa czujniki powrotu jeden na odcinku gdzie wpada woda z powrotu grzejników, które obecnie pracują na zaworach termostatycznych ( garaż na 1 ( 11C ) a drabinki zakręcone, Drugi wyżej na powrocie z samej podłogówki. 

Opublikowano

Kochana podloga. Czujnik powrotu umiescza sie jak najbliżej kotła, najlepiej przy samym kotle i dobrze zaizolowany.

Kolego zrób test i wlacz na stałe pompe od cwu. Jeśli temp powrotu sie podniesie to znaczy ze czeka cie montaz pompy kotlowej lub cwu musi chodzic caly czas jesli nie chcesz 4 pompy. Minus taki ze temp cwu bedzie taka jak na piecu. Zeby wlaczyc cwu na stale wystarczy wyciagnac czujnik cwu z bojlera. Ja u siebie zamontowalem dodatkowa pompe na powrocie i troche zmienilem inst ale u mnie jest inna inst. 4d to nie jest taki cudowny zawor jak opowiadaja ze zmniejszy temp na ogrzewanie i zapewni wysoki powrót. Nie zrobi tych dwoch rzeczy jednocześnie chyba ze odpowiednie przekroje rur ale i tez nie zawsze chce to dzialac.

Opublikowano

Witam. Ja mam dwa czujniki powrotu jeden zamontowany blisko pieca na powrocie gdzie wchodzi woda z co grzejnik łazienki + garaż i powrót z podłogówki, przy odkręconym grzejniku łazienka na max tem 42C, a drudi na pionowej rurze powrotnej z podłogówki i tam pokazuje temperature 20C.

Opublikowano

Kochana podloga. Czujnik powrotu umiescza sie jak najbliżej kotła, najlepiej przy samym kotle i dobrze zaizolowany.

Kolego zrób test i wlacz na stałe pompe od cwu. Jeśli temp powrotu sie podniesie to znaczy ze czeka cie montaz pompy kotlowej lub cwu musi chodzic caly czas jesli nie chcesz 4 pompy. Minus taki ze temp cwu bedzie taka jak na piecu. Zeby wlaczyc cwu na stale wystarczy wyciagnac czujnik cwu z bojlera. Ja u siebie zamontowalem dodatkowa pompe na powrocie i troche zmienilem inst ale u mnie jest inna inst. 4d to nie jest taki cudowny zawor jak opowiadaja ze zmniejszy temp na ogrzewanie i zapewni wysoki powrót. Nie zrobi tych dwoch rzeczy jednocześnie chyba ze odpowiednie przekroje rur ale i tez nie zawsze chce to dzialac.

Ale kolega SGL ma zawory 4-drogowe - powinno to działać normalnie i prawidłowo.

Zawór 4 drogowy powinien zrzucać nadmiar ciepłej wody spowrotem do pieca przecież. Jeśli tak się nie dzieje - a u niego tak skoro powrót zimny - to coś jest nie tak.

Pytanie jaka temperatura idzie na dom na wyjściach z zaworu 4drogowego ? Może ma za mały piec albo za niską temperaturę na piecu (nie czytałem jego wcześniejszych wątków).

Piszesz, że zawór 4drogowy nie jest cudowną ale tu powinien się spełniać, może jest błędnie podłączony i nie reguluje tego co powinien.

Kolego SGL napisz jaka temp ustawiona na piecu, jakie temp. ida na podłogówki

Opublikowano

Temperatura zadana na piecu 60C, temperatura zadana na zawory 21C, otwarcie zaworów  jeden na 50% a drugi na 56% zaworami sterują automaty. Pompy Grunfos autoadapt jedna 25-60 10 obwodów druga 25-40 6 obwodów.

Opublikowano

Masz raczej duże otwarcie (50 i 56%) jak na temperaturę na wyjściu 21 stopni.

Patrzyłem teraz do siebie to mam akurat zgłoszone dogrzanie na parter, na podłogówki i zadana jest 30stopni ale otwarcie zaworu jest 60%.

2-ga podłoga ma zadaną 24 stopnie i otwarcie na 26%.

Piec mam ustawiony na 65stopni.

Więc różnica jest spora.

Dziwne to u Ciebie, że tak mocno musi się odkręcać siłownik aby osiągnąć 21stopni. Na pewno to jest pomiar na rurze za pompą w tym układzie ?

A te pompy masz ustawione wolno, na środku czy bliżej max wydajności,  bo pewnie racze bardzo wolno ?

Jakbyś zwiększył prędkość pomp to powrót też się powinien poprawić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.