konopka Opublikowano 17 Września 2017 #26 Opublikowano 17 Września 2017 Przy zbyt niskiej temp. powrotu występuje zjawisko tzw. korozji niskotemperaturowej,piec się poci gdy jest duża różnica temperatur we/wy.U ciebie nie jest źle,w razie potrzeby możesz zwiększyć temp. kotła to i powrót wzrośnie
jabolkg Opublikowano 18 Września 2017 #27 Opublikowano 18 Września 2017 W sterownikach z PID ochrona powrotu jest dość istotna jeszcze z jednego powodu, otóż jeśli obieg kotłowy jest niestabilny i jest spora różnica między zasilaniem a powrotem to następuje szarpanie w modulacji mocy a co za tym idzie wzrasta spalanie.
Adach348 Opublikowano 8 Października 2017 Autor #28 Opublikowano 8 Października 2017 Witam.Doszedłem do tego że nie mam spieków,piec raczej dąży do uzyskania zadanej temperatury ,tylko z lewej strony paleniska czasami przewali mi 2-3 węgielki do popielnika .Czy to normalne.? Temperatura na podajniku około 40stopni . Czy to normalne?
Dancych Opublikowano 8 Października 2017 #29 Opublikowano 8 Października 2017 To normalne przy malym odbiorze ciepla. Jak przyjda mrozy to bedzie sie palic na calym palniku. Mam to samo. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Adach348 Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 20 Listopada 2017 Witam .Pojawił się kolejny problem . Wszystko jest ok tylko że ,pojawiła się wilgoć na kominie (wychodzi na górnej kondygnacji domu). Temperatura spalin wynosi około 90 stopni,czy to nie za mało? Jak ją podnieść? Piec pracuje w pidzie ,tylko zmniejszyłem podawanie groszku o 15procent bo trochę przewalało węgiel
teres Opublikowano 20 Listopada 2017 #32 Opublikowano 20 Listopada 2017 Pisałem Ci już dawno temu żebyś dołożył pompę kotłową. Póki co wyłączyłem ochronę powrotu.Temperatura zadana na piecu 60st , na powrocie jest 45st ...To chyba nie jest żleTeraz już wiesz po co jest ochrona powrotu. Pomyśl jeszcze czy możesz jakoś ocieplić komin.
Adach348 Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #33 Opublikowano 20 Listopada 2017 Ale na powrocie mam teraz 50st . Co ona ma do tem spalin?
teres Opublikowano 20 Listopada 2017 #34 Opublikowano 20 Listopada 2017 Podnosząc temperaturę powrotu podnosisz równocześnie temperaturę spalin i przeciwdziałasz kondesacji.
Adach348 Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #35 Opublikowano 21 Listopada 2017 Wczoraj otworzyłem czopuch na max ,zblokowałem klapkę wentylatora w pozycji otwartej na max.Temperatura spalin wzrosła do około 110-120 stopni.Dziś komin zrobił się cieplutki ,zobaczymy czy wyschnie ^_^
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.