Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrzniki Automatyczne

Tomekk1988

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie mam piec prity z płaszczem wodnym pompa na powrocie wydaje mi się ze gotuje wode moje pytanie brzmi czy jak dam odpowietrzniki automatyczne do grzejników to czy będzie brać powietrze do środka bo wyczytałem ze jak pompa jest na powrocie to nie powinno się dawać

Opublikowano

Instalacja otwarta. Jeszcze jeden myk bo na naczyniu wziorczym mam odpowietrzmik i nie mam pojęcia czy on coś daje raz miałem go wykręcić bo jak dopuszczam wody to syczy

Opublikowano

Naczynie otwarte ma być otwarte i nim powinna się odpowietrzać instalacja, a na grzejnikach daj odpowietrzniki ręczne i odpowietrzaj przy wyłączonej pompie

Opublikowano

Naczynie otwarte ma być otwarte i nim powinna się odpowietrzać instalacja, a na grzejnikach daj odpowietrzniki ręczne i odpowietrzaj przy wyłączonej pompie

post-74506-0-09145300-1505198217_thumb.jpeg

Opublikowano

Odpowietrznik daj tak jak narysowałeś w poście #7,  narysuj jeszcze jak masz wpięte do instalacji naczynie, powinno być tam gdzie jest planowany odpowietrznik - czyli zaraz za piecem na trójniku.

Opublikowano

Naczynie załączone do powrotu . Czyli złe ? Ale ono działa czy może wyrządzić szkodę ? I podłączyć je do zasilania ? Pompa jest na powrocie

Opublikowano

To nie jest właściwy schemat , sam się już o tym przekonałeś.

Na dodatek może być niebezpieczny, jak się woda mocniej zagotuje, to para nie będzie miała gdzie ujść, może rozerwać piec.

Powinno być wg schematu poniżej

post-18578-0-47777300-1505215226_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuje za informacje przerobię to . A jeszcze mam pytanie jak to przerobię to dawać ten odpowietrznik na zasilaniu ?

Opublikowano

A i dlaczego musi być odpowietrzany na wyłączonej pompie ? Raz czytałem żeby odpowietrzyć jak będzie na piecu min 50 st

Opublikowano

Na pompie czasem wytrącają z wody się gazy ,więc za pompa warto dać odpowietrznik.

A odpowietrzamy przy wył pompie dlatego aby nie zaciągło powietrza.

Po prostu nagrzewasz instalację i wyłączasz pompę.

Opublikowano

Naczynie mam chyba 10l 4 grzejniki panelowe i jedna drabinka i bojler z wężownicą moje pytanie brzmi czy to naczynie zostawić czy wymienić ?

Opublikowano

I jeszcze czy ta rura co idzie od naczynia do uzupełnienia pieca może mieć kolana ?

Opublikowano

A tam jest jeszcze zawór różnicowy zostawić go czy usunąć bo na schemacie które mi przedstawiłeś go nie ma

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.