h3nio Opublikowano 9 Września 2017 #51 Opublikowano 9 Września 2017 @PrOgram, spalanie też masz takie jak podano na cieplowlasciwie, tzn. ok 15 ton na sezon?
PrOgram Opublikowano 9 Września 2017 Autor #52 Opublikowano 9 Września 2017 Spalanie podałem 10 tak -+ 10-12 spałam . Byłem po piec i okazuje się ,że są różne wersje eko komfort pz palnik/ślimak żeliwny ekoenergia oraz nz do układu zamkniętego ,który posiadam. Z racji ,że zależy mi na tym palniku to instalator tłumaczył o możliwości zamontowania dodatkowej wężownicą chłodzącej do tej wersji pz ewentualnie jakiś zawór zabezpieczający ? Ktoś ma taką praktykę na układzie zamkniętym?.
PrOgram Opublikowano 11 Września 2017 Autor #53 Opublikowano 11 Września 2017 A jeszcze zapytam wybierając kocioł sugeruje się powierzchnia całą domu (piwnica , poddasze) czy tylko ogrzewana ?
papasmurfek Opublikowano 11 Września 2017 #54 Opublikowano 11 Września 2017 Tylko ogrzewana. W piwnicy też masz grzejniki?
PrOgram Opublikowano 11 Września 2017 Autor #55 Opublikowano 11 Września 2017 Mhm rozumiem . Tak mam pomieszczenie 25m2 z czasem będę chciał też puścić cieplo na garaż ok.40m2. W sklepie namawiano mnie również na 35kw ale wybrałem jednak 30kw eko komfort pz akurat mieli na stanie wyposażona w zapalarke .
PrOgram Opublikowano 13 Września 2017 Autor #56 Opublikowano 13 Września 2017 A czy wypowie się ktoś na temat kotła w układzie zamkniętym ? Z tego co wiem to max ciśnienie na naczyniu zbiorczym dla pieca to 1.5 bar . Czy montaż eko komfort pz ,a nie wersji nz wzmocnionej z wbudowana wężownicą niesie się że sporym ryzykiem ? Przy montażu myślę ,żeby nie przesadzać i tylko jakiś zawór bezpieczeństwa zamontować
karoka65 Opublikowano 13 Września 2017 #57 Opublikowano 13 Września 2017 Nie intersuję się kotłami Defro bo dla mnie to są one tylko: duże, ładne i czerwone :) ale na układ zamknięty to jest norma i przepisy, radziłbym dopytać na co pozwalają a na co nie. Jak na mój gust jeśli nie zabezpieczysz kotła w układzie zamkniętym wężownicą czy zaworem DBV1 ( jeśli Defro zezwala na zawór ) to od ręki tracisz gwarancję na ten kocioł. Po drugie Defro wymaga pierwszego odpalenia przez uprawnioną osobę ( ostatnio słyszałem 4 stówki ) to jeśli ta uprawniona osoba ma trochę oliwy w głowie nie odpali Ci tego kotła i nie podbije karty gwarancyjnej. Zwykły zawór bezpieczeństwa nie jest zabezpieczeniem kotła w układzie zamkniętym, czytaj jak wyżej bo kocioł nie kosztuje tyle co paczka fajek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.