Benkin Opublikowano 4 Września 2017 #1 Opublikowano 4 Września 2017 Cześć, jestem na etapie wykańczania mieszkania, przyszedł czas na wybór pieca (padło na baxi duo tec compact 24), teraz kwestia w co muszę uzbroić rozdzielacz żeby ta instalacja miała ręce i nogi? Grzejniki mam w dwóch sypialniach po 9,5m2 każda, podłogówka w salonie z aneksem~25m2, łazience~5m2 i przedsionku 2,5m2. Jeden hydraulik radził zawory rtl, inny grupę pompowo-mieszającą. Zależy mi na komforcie użytkowania oraz ekonomii rozwiązania i późniejszej eksploatacji. Proszę Was o poradę.
sambor Opublikowano 4 Września 2017 #2 Opublikowano 4 Września 2017 Na pewno nie grupa pompowo - mieszająca i na pewno nie RTL.
Gość mak Opublikowano 5 Września 2017 #4 Opublikowano 5 Września 2017 A sprawdziłeś czy sterownik tego kotła obsługuje dwa obiegi grzewcze? Ten kocioł jest typowo pod grzejniki.
Benkin Opublikowano 5 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 5 Września 2017 Przy wyborze pieca sugerowałem się głównie minimalna mocą, ze względu na metraż mieszkania. Został mi doradzony przez instalatora. Pieca jeszcze nie kupiłem więc jeśli nie nadaje się do tej instalacji to proszę o sugestie. Nie zależy mi na jakichś bajerach typu sterowanie przez wifi itp. Chciałbym żeby podłoga się nie przegrzewała/grzejniki nie były za zimne, przy ustaleniu zadanej temperatury w pomieszczeniu.
Gość mak Opublikowano 5 Września 2017 #6 Opublikowano 5 Września 2017 Tak naprawdę to błąd popełniłeś na etapie koncepcji instalacji. Masz bardzo małe mieszkanie i mieszana instalacja grzejnikowo-podłogowa to nieporozumienie. Powinny być albo same grzejniki albo wszędzie podłogówka i problemów byś nie miał żadnych. Tak naprawdę to twój problem powinien rozwiązać instalator który to budował . Trudno jest doradzać jak nie wiadomo co stworzył . Masz w instalacji jeden obieg grzewczy czy dwa? Jak poprowadził rurociągi do odbiorników? Jak zamierzał sterować podłogówką i jak zamierzał obniżyć jej temperaturę zasilania? Na jakie parametry zasilania dobrał grzejniki?. Niby wymagań nie masz dużo:."...Chciałbym żeby podłoga się nie przegrzewała/grzejniki nie były za zimne, przy ustaleniu zadanej temperatury w pomieszczeniu..." Tylko że naprawdę przy wiedzy jakiej nam dostarczyłeś trudno jest na twoje pytanie odpowiedzieć.
Benkin Opublikowano 5 Września 2017 Autor #7 Opublikowano 5 Września 2017 Żona chciała te grzejniki w pokojach a czego się nie robi żeby uszczęśliwić żonę:) szkoda że teraz jest taka komplikacja z tym, ale trzeba sobie z tym poradzić dlatego tu napisałem. Mam trzy pętle podlogowki i grzejniki. Chodzi mi głównie o to żeby ta instalacja działała jak najbardziej efektywnie, oczywiście mając na uwadze koszty pieca oraz niezbędnych akcesoriów. Hydraulik mówił o grupie pompowo-mieszajacej, jednak zaproponował piec o dużej mocy minimalnej, co gryzło mi się z tym co ludzi proponują na forum dla takich metraży. Nie mam jakiegoś zaufanego hydraulika dlatego szukam pomocy tutaj.
Benkin Opublikowano 6 Września 2017 Autor #8 Opublikowano 6 Września 2017 Edit: czy kocioł ecocondens silver byłby odpowiedniejszy do tej instalacji?
sambor Opublikowano 6 Września 2017 #9 Opublikowano 6 Września 2017 To ten sam poziom sterowania, Ale z innej beczki - jak duże grzejniki możesz dać do pokoi?
Benkin Opublikowano 6 Września 2017 Autor #10 Opublikowano 6 Września 2017 Grzejniki mamy 1100x600 c22 purmo, takie dostarczył deweloper.
sambor Opublikowano 7 Września 2017 #11 Opublikowano 7 Września 2017 Podstawowy [problem jest z tym, że nie ma tego całego osprzętu dodatkowego gdzie powiesić. Jest tylko skrzynka rozdzielacza. Bardzo podobny temat jest tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24271-6-grzejnik%C3%B3w-4-obiegi-pod%C5%82og%C3%B3wki-sterowanie/ Poczytaj, może jego autor coś ci podpowie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.