Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wykonanie Instalacji Co

piter8991

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nowo powstały dom w którym chcę wykonać insatalację CO samodzielnie, kocioł będzie na ekogroszek więc chciałbym wykonać instalację otwartą. Dodatkowo będzie ogrzewanie podłogowe w łazience na dole i górze oraz w kuchni. Chciałbym wykonać instalację z rur pex, na złączkach zaprasowywanych, piony miałyby wykonane z pex 18, a doprowadzenie do grzejników z pex 16, pompa obiegowa zainstalowana na zasilaniu. Wyprowadzenia z pieca wykonane byłyby z rur stalowych o średnicy 2 cali. Dodatkowo planuję doprowadzić wodę do rozdzielacza i stamtąd wykonać obowdy ogrzewania podłogowego do każdego pomieszczenia osobny obieg z zamontowaną pompą podłogową. Mam tak umiejscowioną kotłownie, że instalacja podłogowa byłaby poniżej pieca, teraz nasuwa się pytanie czy wszystko będzie prawidłowo działać, oraz czy nie zmienić planowanych rur na rury miedziane. Proszę o jakiekolwiek porady oraz pomoc. Z góry dziękuje.

Opublikowano

Wyprowadzenie z pieca z tego co ja wiem możesz zredukować o jedną średnicę z 2" -> 1 1/2". Ale zapewne zostanie to zaraz sprostowane przez fachowców.

Piony w miedzi, nie pex. Pex w podłogę i podłączenia grzejników.

Rozdzielacze planujesz osobne na podłogówkę, osobne na grzejniki?

Opublikowano

Planowałem zrobić rozdzielacz tylko na ogrzewanie podłogowe, a na grzejniki normalnie porobić piony. Jest możliwość zasilania grzejników poprzez rozdzielacz w systemie otwartym?

Opublikowano

Do tej pory widziałem jedynie rozdzielacz w instalacji zamkniętej CO, mógłbyś mi wytłumaczyć jak powinno wyglądać podłączenie zbiornika przelewowego przy instalacji otwartej z rozdzielaczami? Byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano

hm... główna rura z kotła do naczynia, odgałęzienie do rozdzielacza (tak jak na grzejniki bez rozdzielacza) Wujek google wyświetla wyniki takiego zapytania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.