sambor Opublikowano 14 Sierpnia 2017 #26 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Teraz to większość takich baranów robi z ludzi baranów . I teraz pytanie kto jest większy baran - ten kto to aprobuje i jeszcze za to płaci , czy ten który to proponuje i bierze za to kasę. Wiadomo jedno barana trzeba strzyc.
tofek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor #27 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 OK, macie rację jeśli się coś robi to porządnie i zgodnie z przepisami. Zmieniłem schemat instalacji po waszych sugestiach. Pompa od kotła na paliwo stałe wrzuciłem na powrót. Mam pytanie odnośnie zaworu różnicowego czy kulka w nim umieszczona zblokuje mi przepływ jak będzie działał gazowy ? Schemat instalacji w załaczeniu
tofek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor #29 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Grawitacja działa nawet bardzo dobrze, ostatnie 2 sezony grzałem bez pompy. Ale ja przy pompie dołożyłem zawór zwrotny.
Gość Digitrax Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #30 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 ZAKAZ instalacji czegokolwiek na rurze bezpieczeństwa pomiędzy wyjściem z kotła a dnem naczynia otwartego lub zmniejszającego przekrój poniżej 25 mm. Wstawiłeś tam zawór różnicowy, którego nie ma prawa być ! Na powrocie kotła zainstaluj taki układ pompowy. Kocioł > zawór kulowy > zawór zwrotny klapowy > pompa > filtr > zawór kulowy. Zawory służą do zamykania obiegu na czas czyszczenia filtra. Zawór zwrotny klapowy umożliwia grawitację i blokuje wsteczny przepływ przez kocioł np gdy pracuje kocioł gazowy. Na rure bezpieczeństwa nie instaluj wtedy NIC. Będzie zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem.
Gość vmilo Opublikowano 15 Sierpnia 2017 #31 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Klapowe są kapryśne. Osobiście uważam, że najlepsze ZZ pochodzą z Techmetu. Merce wśród ZZ :rolleyes:
tofek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor #32 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Ale schemat poprawiłem i wrzuciłem na forum
tofek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor #33 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Ok, Panowie, dziękuję za pomoc, szkoda Waszego czasu, niedługo przychodzi hydraulik wskaże mu,że układ przy kotle węglowym jest skopany i żeby go przerobił poprawnie - zgodnie ze sztuka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.