MastaMari Opublikowano 30 Lipca 2017 #1 Opublikowano 30 Lipca 2017 Witam przymierzam sie do modernizacji już dość starej instalacji grzewczej mojego domu, w tej chwili moja instalacja wygląda tak:mam nadzieje ze prowizoryczne zjecie jest w miarę czytelnie narysowane,cała instalacja działa na 1 obiegu pompy tłoczącejhttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/2j2o-w tej chwili przymierzam sie do zmiany kotła na piec automatyczny-Ekogroszek o mocy +-15kw ( klasa 4, dodatkowy ruszt,nie ma u nas dotacji na piec)-wstawienie zaworów termostatycznych w większości grzejników ( odpadają grzejniki połączone szeregowo)- 2 pompy dla CO/CWUteraz do was kilka pytań:- czy w nowych kotłach zastosowanie zaworu 4D jest wymagane ? - obecnie posiadam komin murowany ceglany wysokości około 7m czy przy nowych piecach to nie stanowi problemu ? - zastanawiam sie nad kupnem pieca :*ogniwo eko plus 16kw*defro komfort eko 15kw*RBR-k 12/17/kw*badz coś innego w mniejszym przedziale cenowym jestem otwarty na propozycje
hamis Opublikowano 31 Lipca 2017 #2 Opublikowano 31 Lipca 2017 - czy w nowych kotłach zastosowanie zaworu 4D jest wymagane ? Wymagane nie jest, ale musisz zadbać o temperaturę powrotu. Może być 3D, osobny obieg kotłowy itp. Z tego co czytałem 4d są mocno problematyczne... - obecnie posiadam komin murowany ceglany wysokości około 7m czy przy nowych piecach to nie stanowi problemu ? Zależy od rozmiaru komina (ciągu) i od tego czy jest szczelny... Przede wszystkim, jeśli instalacja jest zgodna z rysunkiem to masz do przeróbki połączenie naczynia przelewowego - muszą iść osobne rury, bez zaworów, pompy itp.
MastaMari Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor #3 Opublikowano 31 Lipca 2017 rozmiar komina to kwadrat o wymiarach 14x14 i jest szczelny wysokość około 7m ok czyli naczynie wyrównawcze do przeróbki
Gość Digitrax Opublikowano 31 Lipca 2017 #4 Opublikowano 31 Lipca 2017 Przede wszystkim, jeśli instalacja jest zgodna z rysunkiem to masz do przeróbki połączenie naczynia przelewowego - muszą iść osobne rury, bez zaworów, pompy itp. Nie muszą jeżeli zainstaluje pompę na powrocie np za TZM. Dzięki temu powrót zawsze dogrzany będzie a układ bezpieczny. Trzeba tylko naczynie otwarte przenieść najwyżej jak się da i nie może być żadnych przewężeń na rurze od wyjścia z kotła do tego naczynia poniżej 1 cala.
hamis Opublikowano 31 Lipca 2017 #5 Opublikowano 31 Lipca 2017 Jak TZM na powrocie puści wodę tylko w obiegu kotłowym (np podczas rozgrzewania instalacji) to masz odcięty powrót z naczynia, a to raczej nie jest zgodne z normami. Poza tym rura bezpieczeństwa i przelewowa być musi i to bez żadnej armatury.
sambor Opublikowano 31 Lipca 2017 #6 Opublikowano 31 Lipca 2017 Wystarczy 1 rura 1" wyprowadzona osobno z zasilania kotła i jej nie przeszkadza TZM
Gość Digitrax Opublikowano 31 Lipca 2017 #7 Opublikowano 31 Lipca 2017 Jak TZM na powrocie puści wodę tylko w obiegu kotłowym (np podczas rozgrzewania instalacji) to masz odcięty powrót z naczynia, a to raczej nie jest zgodne z normami. Bzdura. Przeanalizuj obieg kotłowy i gdzie znajduje się wyjście do naczynia otwartego jak i instalacji.
hamis Opublikowano 31 Lipca 2017 #8 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ok, może ja czegoś jeszcze nie rozumiem - ale chętnie zrozumiem :) W końcu sam dopiero planuję przerobić swoją kotłownie (temat obok). Wg załączonego przeze mnie schematu: kocioł się rozgrzewa, tzm ustawia się na dogrzanie powrotu, więc pompa ciągnie w obiegu kocioł-obwód kotłowy-tzm-kocioł, odcinając przy tym RW. Dobrze myślę? Oczywiście RB i przelew są cały czas aktywne... Jeżeli źle myślę to proszę o sprostowanie
Gość Digitrax Opublikowano 31 Lipca 2017 #9 Opublikowano 31 Lipca 2017 Nie ma potrzeby wykonywać osobnej rury wznośnej i bezpieczeństwa. Do naczynia wystarczy rura bezpieczeństwa od wyjścia z kotła do dna naczynia i rura przelewowa. Wtedy wszystko jest ok. W Twoim układzie dochodziłoby do przelewania wody przez naczynie.
MastaMari Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor #10 Opublikowano 31 Lipca 2017 Witajcie czy komin ceglany o rozmiarach 14,14cm będzie sie nadawać do tego typu pieców ? komin szczelny, wystarczy dobrze wyczyścić i gotowe z tego co piszecie wywnioskowałem ze naczynie przelewowe musi być podłączone przed obiegiem pompy/pomp, co w przypadku jest to nie zostanie wykonane ? co grozi takiej instalacji ? tak powinna wyglądać poprawna instalacja ? oczywiście układ grzejników zostanie jak powyżej co w przypadku jak zostawię naczynie przelewowe w aktualnym miejscu ?
Gość Digitrax Opublikowano 31 Lipca 2017 #11 Opublikowano 31 Lipca 2017 Nie instaluj 4D bo się zawiedziesz i będziesz żałować poniesionych wydatków.
henryk1953 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #12 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Witajcie czy komin ceglany o rozmiarach 14,14cm będzie sie nadawać do tego typu pieców ? komin szczelny, wystarczy dobrze wyczyścić i gotowe z tego co piszecie wywnioskowałem ze naczynie przelewowe musi być podłączone przed obiegiem pompy/pomp, co w przypadku jest to nie zostanie wykonane ? co grozi takiej instalacji ? Bez tak powinna wyglądać poprawna instalacja ? oczywiście układ grzejników zostanie jak powyżej Bez co w przypadku jak zostawię naczynie przelewowe w aktualnym miejscu ? Bez Tu masz normę jak podłączyc naczynie wzbiorcze- naczynie wzbiorcze -norma.pdf Co do komina - masz komin który powinien pracować w trybie suchym , a to oznacza ze temperatura spalin powinna przekraczać 160* - Kotły z podajnikami bardzo często pracują poniżej tej wartości .To skutkuje tym że komin przemaka. Do urządzeń w których spaliny są ponizej 160* należy stosować kominy przystosowane do pracy w trybie mokrym.Przy zamianie kotłów z zasypowych na z podajnikiem problem z kominami często występuje. Zadzwoń do producenta i dowiedz się co ci powie.W instrukcjach piszą jaka jest tem. spalin i podają normę.dotyczącą komina.Ale tego ze do takiego kotła komin ceglany się nie nadaje ,już nie.
MastaMari Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 dzięki za odpowiedz, co do komina to większość kotłów klasy 4 będzie sie nadawać ważne aby temperatura spalin wynosiła około 200C ? schemat dużo mi pomógł u siebie najprawdopodobniej zastosuje takie rozwiązanie dokładając zawór 3D do obiegu kotłowego, czy w tym przypadku będzie wszystko działać poprawnie ?
Gość Digitrax Opublikowano 2 Sierpnia 2017 #14 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Tak, będzie działać. Rury sygnalizacyjnej nie musisz instalować, manometr wstaw na kotle najlepiej wraz z termometrem. Termostatyczny zawór mieszający przed pompę na powrocie i zepnij go z zasilaniem znad kotła. Obieg kotłowy będzie zapewniony i wysoka temperatura powrotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.