Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja Co

MastaMari

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam sie do modernizacji już dość starej instalacji grzewczej mojego domu, w tej chwili moja instalacja wygląda tak:

mam nadzieje ze prowizoryczne zjecie jest w miarę czytelnie narysowane,cała instalacja działa na 1 obiegu pompy tłoczącej

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2j2o
-w tej chwili przymierzam sie do zmiany kotła na piec automatyczny-Ekogroszek o mocy +-15kw ( klasa 4, dodatkowy ruszt,nie ma u nas dotacji na piec)
-wstawienie zaworów termostatycznych w większości grzejników ( odpadają grzejniki połączone szeregowo)
- 2 pompy dla CO/CWU

teraz do was kilka pytań:
- czy w nowych kotłach zastosowanie zaworu 4D jest wymagane ? 
- obecnie posiadam komin murowany ceglany wysokości około 7m czy przy nowych piecach to nie stanowi problemu ? 
- zastanawiam sie nad kupnem pieca :
*ogniwo eko plus 16kw
*defro komfort eko 15kw
*RBR-k 12/17/kw
*badz coś innego w mniejszym przedziale cenowym jestem otwarty na propozycje

post-74091-0-26021800-1501448547_thumb.jpg

Opublikowano

- czy w nowych kotłach zastosowanie zaworu 4D jest wymagane ? 

Wymagane nie jest, ale musisz zadbać o temperaturę powrotu. Może być 3D, osobny obieg kotłowy itp. Z tego co czytałem 4d są mocno problematyczne...

- obecnie posiadam komin murowany ceglany wysokości około 7m czy przy nowych piecach to nie stanowi problemu ? 

Zależy od rozmiaru komina (ciągu) i od tego czy jest szczelny...

Przede wszystkim, jeśli instalacja jest zgodna z rysunkiem to masz do przeróbki połączenie naczynia przelewowego - muszą iść osobne rury, bez zaworów, pompy itp.

Gość Digitrax
Opublikowano

Przede wszystkim, jeśli instalacja jest zgodna z rysunkiem to masz do przeróbki połączenie naczynia przelewowego - muszą iść osobne rury, bez zaworów, pompy itp.

Nie muszą jeżeli zainstaluje pompę na powrocie np za TZM. Dzięki temu powrót zawsze dogrzany będzie a układ bezpieczny. Trzeba tylko naczynie otwarte przenieść najwyżej jak się da i nie może być żadnych przewężeń na rurze od wyjścia z kotła do tego naczynia poniżej 1 cala.

Opublikowano

Jak TZM na powrocie puści wodę tylko w obiegu kotłowym (np podczas rozgrzewania instalacji) to masz odcięty powrót z naczynia, a to raczej nie jest zgodne z normami.

Poza tym rura bezpieczeństwa i przelewowa być musi i to bez żadnej armatury.

Gość Digitrax
Opublikowano

Jak TZM na powrocie puści wodę tylko w obiegu kotłowym (np podczas rozgrzewania instalacji) to masz odcięty powrót z naczynia, a to raczej nie jest zgodne z normami.

Bzdura. Przeanalizuj obieg kotłowy i gdzie znajduje się wyjście do naczynia otwartego jak i instalacji.

Opublikowano

Ok, może ja czegoś jeszcze nie rozumiem - ale chętnie zrozumiem :) W końcu sam dopiero planuję przerobić swoją kotłownie (temat obok).

Wg załączonego przeze mnie schematu: kocioł się rozgrzewa, tzm ustawia się na dogrzanie powrotu, więc pompa ciągnie w obiegu kocioł-obwód kotłowy-tzm-kocioł, odcinając przy tym RW. Dobrze myślę? Oczywiście RB i przelew są cały czas aktywne...

Jeżeli źle myślę to proszę o sprostowanie

post-65510-0-98035400-1501530599_thumb.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Nie ma potrzeby wykonywać osobnej rury wznośnej i bezpieczeństwa. Do naczynia wystarczy rura bezpieczeństwa od wyjścia z kotła do dna naczynia i rura przelewowa. Wtedy wszystko jest ok. W Twoim układzie dochodziłoby do przelewania wody przez naczynie.

Opublikowano

Witajcie czy komin ceglany o rozmiarach 14,14cm będzie sie nadawać do tego typu pieców ? komin szczelny, wystarczy dobrze wyczyścić i gotowe 

z tego co piszecie wywnioskowałem ze naczynie przelewowe musi być podłączone przed obiegiem pompy/pomp, co  w przypadku jest to nie zostanie wykonane ? co grozi takiej instalacji ? 

post-74091-0-30039300-1501533596_thumb.jpg

tak powinna wyglądać poprawna instalacja ? oczywiście układ grzejników zostanie jak powyżej 

post-74091-0-65276500-1501533922_thumb.png

co w przypadku jak zostawię naczynie przelewowe w aktualnym miejscu ? 

post-74091-0-22646800-1501533991_thumb.png

Gość Digitrax
Opublikowano

Nie instaluj 4D bo się zawiedziesz i będziesz żałować poniesionych wydatków.

Opublikowano

Witajcie czy komin ceglany o rozmiarach 14,14cm będzie sie nadawać do tego typu pieców ? komin szczelny, wystarczy dobrze wyczyścić i gotowe 

z tego co piszecie wywnioskowałem ze naczynie przelewowe musi być podłączone przed obiegiem pompy/pomp, co  w przypadku jest to nie zostanie wykonane ? co grozi takiej instalacji ? 

attachicon.gifBez

tak powinna wyglądać poprawna instalacja ? oczywiście układ grzejników zostanie jak powyżej 

attachicon.gifBez

co w przypadku jak zostawię naczynie przelewowe w aktualnym miejscu ? 

attachicon.gifBez

Tu masz normę jak podłączyc naczynie wzbiorcze-

naczynie wzbiorcze -norma.pdf

Co do komina - masz komin który powinien pracować w trybie suchym , a to oznacza ze temperatura spalin powinna przekraczać 160* - Kotły z podajnikami bardzo często pracują  poniżej tej wartości .To skutkuje tym że komin przemaka. Do urządzeń w  których spaliny są ponizej 160* należy stosować kominy przystosowane do pracy w trybie mokrym.Przy zamianie kotłów z zasypowych na z podajnikiem problem z kominami często występuje. Zadzwoń do producenta i dowiedz się co ci powie.W instrukcjach piszą jaka jest tem. spalin  i podają normę.dotyczącą komina.Ale tego ze do takiego kotła komin ceglany się nie nadaje ,już nie.

Opublikowano

dzięki za odpowiedz, co do komina to większość kotłów klasy 4 będzie sie nadawać ważne aby temperatura spalin wynosiła około 200C ?

schemat dużo mi pomógł

u siebie najprawdopodobniej zastosuje takie rozwiązanie dokładając zawór 3D do obiegu kotłowego, czy w tym przypadku będzie wszystko działać poprawnie ? 

post-74091-0-52941400-1501669007_thumb.png

Opublikowano

Tak, będzie działać. Rury sygnalizacyjnej nie musisz instalować, manometr wstaw na kotle najlepiej wraz z termometrem. Termostatyczny zawór mieszający przed pompę na powrocie i zepnij go z zasilaniem znad kotła. Obieg kotłowy będzie zapewniony i wysoka temperatura powrotu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.