przybysh Opublikowano 2 Lipca 2017 #1 Opublikowano 2 Lipca 2017 Dzień dobry. Prosiłbym Szanownych Forumowiczów o pomoc w doborze kotła oraz podstawowego opału. Najpierw opiszę dom. Jest to stary poniemiecki dom z czerwonej cegły i kamienia. Grubość ścian od 80+cm do 30cm Wymiary zewnętrzne to 15,75m na 9,5m. Parter + Piętro + Poddasze użytkowe. Okna dwuszybowe plastikowe. Ocieplenie poddasza wełna 30cm w skosy. Ocieplenie od wewnątrz planowane w przyszłości. Posadzka na parterze bez izolacji (org poniemiecka a więc cegła na ziemii, do poprawy w przyszłości) Piwnica tylko pod jednym pomieszczeniem około 25m2. Według wyliczeń z projektu powierzchnia ogrzewana to 297,68m2. Natomiast EP: 131,56. (po całkowitej termomodernizacji) W planach mam głównie mieszkanie na poddaszu i tam zimą zamierzam utrzymywać temp około 20 stopni. Reszta pomieszczeń będzie używana zimą weekendowo. Tak więc na parterze i piętrze wystarczyłaby temperatura około 15 - 17 stopni. Zależałoby mi na piecu z podajnikiem i rozbudowanym sterowaniem np z czujką temperatury na każdej kondygnacji. Osobiście skłaniam się do pieców na pellet i drewno. Jednakże przy tak dużym domu może z tego zrezygnować i skupić się na palnikach spalających miały i groszki z węgla brunatnego? Boję się jednak, że w przeciągu kilku lat na dolnymśląsku wprowadzony zostanie zakaz używania węgla. W chwili obecnej rozważam piece typu: Klimosz Multicombi Eko (palnik rynnowy + duża komora do palenia ręcznego) Rakoczy Maxdrew z palnikiem pelletowym. Czy może znacie inne konstrukcje spełniające moje wymagania? Byłbym również wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami z ogrzewaniem dużych starych domów przez znawców tematu:) Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
SUSPENSER Opublikowano 2 Lipca 2017 #2 Opublikowano 2 Lipca 2017 Proponuję żebyś na początek podstawił dane domu pod linkiem www.cieplowlasciwie.pl/start i wkleił link do strony z wynikiem, temperaturę wewnątrz podaj 20 stopni wszędzie. Czujniki temperatur wewnętrznych może lepiej zastąpić termostatami na grzejnikach - wtedy w każdym pomieszczeniu będziesz mógł ustawić żądaną temperaturę termostatem na grzejniku. Palnik rynnowy to kiepski pomysł, weź pod uwagę porządną retortę np. RBR-Ekouniwersal 25 kW ma duży palnik Batory, który spala miały, ekogroszki i groszki do 35 mm średnicy lub np. Skam-P Plus 25 kW z palnikiem Ardeo Iron R. Zobaczmy najpierw ile wyjdzie z cieplowlasciwie i jakie kolejne dane będzie widać pod linkiem z wynikiem.
przybysh Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor #3 Opublikowano 3 Lipca 2017 Dziękuję za zainteresowanie. Link do wyniku http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2jd3 . Widać z niego, że ogrzewany metraż jest większy niż ten w projekcie. Dlaczego tak stanowczo odradza Kolega palnik rynnowy? Wydaje mi się on bardziej uniwersalny pod względem spalanych paliw niż obrotowa retorta.
karoka65 Opublikowano 3 Lipca 2017 #4 Opublikowano 3 Lipca 2017 Są zwolennicy rynien i przeciwnicy jak wszędzie, każdy chwali swoje :) Rynny nie wziąłbym za darmo, uniwersalny to on jest tylko w opisach producentów kotłów jak i są uniwersalne kotły do wszystkiego ( puki nie kupisz ), palę w żeliwniokach i co wsypię to pochłonie. Nie podejrzewam żebyś potrzebował tam więcej jak 25kW, cieplowlasciwe to tylko kalkulator, coś nie tak podstawisz i mogą wyjść cuda.
przybysh Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor #5 Opublikowano 3 Lipca 2017 Przez żeliwnioki mam rozumieć piece żeliwne czy retorty żeliwne? Jak wychodzi spalanie pelletu na retorcie?
karoka65 Opublikowano 3 Lipca 2017 #6 Opublikowano 3 Lipca 2017 Retorty żeliwne. Spalanie pelletów na retortach to marnotractwo, w wielu przypadkach może wiązać się z sytuacjami niebezpiecznymi. Możesz mieszać pellet z groszkiem, ekogroszkiem, miałem, sam pellet wtedy jak kocioł jest dobrze dobrany mocą, jest obciążony ( nie ma długich podtrzymań ) ale jak pisałem wcześniej nie spala się efektywnie na retortach ( duże spalanie )
Walter77 Opublikowano 3 Lipca 2017 #7 Opublikowano 3 Lipca 2017 moim skromnym zdaniem należało by wziąć pod uwagę pojemność wodną całego układu, stara instalacja czy współczesna?. Jeśli stare grube przekroje to wydaje mi się że wskazany byłby kocioł o większej pojemności wodnej. Tak grube mury ciężko rozgrzać do normalnej temperatury po wyziębieniu.
przybysh Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor #8 Opublikowano 3 Lipca 2017 Instalacja będzie nowa. Więc będą małe przekroje. Chałupa przez ostatnie lata niemal nie ogrzewana a mury grube. W paleniu ekogroszkiem przeraża mnie jego kiepska jakość na okolicznych składach i ewentualne problemy z jego spalaniem na retorcie. Dlatego skłaniam się ku pelletowi + drewno. Kolejny kocioł który wpadł mi dzisiaj w oko to Kostrzewa Pellets 100, ale to pod warunkiem, że wystarczyłby kocioł o mocy ~25kW.
irmentruda Opublikowano 4 Lipca 2017 #9 Opublikowano 4 Lipca 2017 Grzalem kiedys taki dom. Jednym slowem masakra. Zreszta kiedys wszyscy tak mieli w jednorodzinkach. Przygotuj sobie dobry wjazd na dzialke pod wywrotke z weglem. Rano w styczniu +10 w domu haha. Albo inaczej kociol musi chodzic nonstop. Drewnem tego nie ogrzejesz chyba ze masz je za darmo i niewolnika do roboty przy tym. Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 4 Lipca 2017 #10 Opublikowano 4 Lipca 2017 Kolego @przybysh złap się na priv z kolegą @Ozi80 z tego forum on też pali peletem w starym domu na Śląsku, na początku było ciężko ale opanował i spalanie i inne problemy w ogrzewaniu.
przybysh Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor #12 Opublikowano 4 Lipca 2017 Wracając do tematu czy uważacie koledzy, że 25kW powinno wystarczyć? Czy lepiej szukać pieca ~30kW? Jakie piece pelletowe z ewentualną możliwością palenia drewnem byście polecili?
karoka65 Opublikowano 4 Lipca 2017 #13 Opublikowano 4 Lipca 2017 Albo pellet albo szczapy drzewne, lepiej się zdecyduj żebyś nie był zawiedziony, mówi Ci to już leciwy użytkownik i sprzedawca kotłów. Producent w swojej ulotce reklamowej napisze Ci dokładnie to chciałbyś w niej przeczytać :)
przybysh Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor #14 Opublikowano 4 Lipca 2017 Skupmy się więc na piecach na pellet.
karoka65 Opublikowano 4 Lipca 2017 #16 Opublikowano 4 Lipca 2017 Na mój gust jeśli zainwestowałbyś w bufor obskoczyłby to kocioł 18kW jeśli bez, 25kW spokojnie obleci jak Sambor pisze, dobry sterownik ładnie będzie modulował mocą bezpośrednio zasilaną instalacją.
przybysh Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor #17 Opublikowano 4 Lipca 2017 To bardzo dobra wiadomość. Dostępność kotłów 25kW jest znacznie większa niż 30kW. Zwłaszcza, że w przyszłości powstanie kilka dodatkowych punktów produkujących ciepło jak kominki i piece kuchenne. To teraz prosiłbym o wskazówki na co zwrócić uwagę przy wyborze konkretnego modelu. Jego budowa? Palnik? Producenci? Czytając to forum odnoszę wrażenie, że każdy jeden model kotła to murowane problemy i godziny spędzone w kotłowni.
sambor Opublikowano 4 Lipca 2017 #18 Opublikowano 4 Lipca 2017 Problemy są przeważnie nie z kotłem, tylko ze źle podłączoną lub źle wykonaną instalacją.
SUSPENSER Opublikowano 4 Lipca 2017 #19 Opublikowano 4 Lipca 2017 To bardzo dobra wiadomość. Dostępność kotłów 25kW jest znacznie większa niż 30kW. Zwłaszcza, że w przyszłości powstanie kilka dodatkowych punktów produkujących ciepło jak kominki i piece kuchenne. To teraz prosiłbym o wskazówki na co zwrócić uwagę przy wyborze konkretnego modelu. Jego budowa? Palnik? Producenci? Czytając to forum odnoszę wrażenie, że każdy jeden model kotła to murowane problemy i godziny spędzone w kotłowni. Ci, którzy nie mają problemów zwykle nie piszą stąd wrażenie. Pellety do takiego domu to finansowo wyzwanie bo są albo drogie albo kiepskie - znajomy woził ciężarówką tanie pellety - mówi, że szło tego ludziom dwa razy tyle co tych drogich więc nawet przy niskiej cenie to słabe rozwiązanie. Ja bym w takim domu widział kocioł podajnikowy na miał np. 23 MJ z Piasta i tu np. RBR-K 23 ze średnim Batorym to ogarnie, ale jak to mówią kto bogatemu zabroni ? Najlepsze pellety mają poniżej 20 MJ/kg dla porównania.
przybysh Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor #20 Opublikowano 5 Lipca 2017 Korzystając z tego kalkulatora: http://www.mi-ka.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-kosztow-ogrzewania-domu-i-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej/ Różnica między pelletem a ekogroszkiem/miałem nie jest aż tak duża. Oczywiście to po prostu obliczenia.
sambor Opublikowano 5 Lipca 2017 #21 Opublikowano 5 Lipca 2017 Na papierze lub ekranie wszystko ładnie wygląda, ale rzeczywistość może być inna. Wg mnie na taki dom to potrzeba 5- 6-7t pelletu rocznie - widełki są zależne od jakości pelletu , wymagań użytkownika kotła oraz samej instalacji odbiorczej.
przybysh Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor #22 Opublikowano 5 Lipca 2017 W projekcie mam oszacowaną ilość energii potrzebną do ogrzania domu. Biorąc pod uwagę tani pellet o niskiej wartości opałowej 15MJ/kg wyszło mi z obliczeń, że potrzebowałbym około 10ton.
przybysh Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor #23 Opublikowano 5 Lipca 2017 Tak sobie jescze myślę. Kilka lat temu kiedy pierwszy raz przymierzałem się do remontu. Zakupiłem kocioł Seko eko IIn o mocy 18kW. Może pomyśleć o wykorzystaniu tego pieca poprzez dokupienie palnika pelletowego oraz bufora? Miało by to szanse działać? Czy lepiej od razu się skupić na docelowym kotle na pellet?
Gość robin60 Opublikowano 5 Lipca 2017 #24 Opublikowano 5 Lipca 2017 Załącz w miarę przyzwoite zdjęcie tego kotła to się zobaczy co i jak.
SUSPENSER Opublikowano 5 Lipca 2017 #25 Opublikowano 5 Lipca 2017 Korzystając z tego kalkulatora: http://www.mi-ka.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-kosztow-ogrzewania-domu-i-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej/ Różnica między pelletem a ekogroszkiem/miałem nie jest aż tak duża. Oczywiście to po prostu obliczenia. Jak to się mówi diabeł tkwi w szczegółach Cena węgla – ceny zakupu (Allegro.pl) dla polskich producentów ekogroszek 800 PLN/t, miał 560 PLN/t Cena drewna opałowego: ceny zakupu (Allegro.pl), drewno 170 PLN/mp., pelety 850 PLN/t Wartości opałowe paliw: gaz ziemny 10,29 kWh/m3, gaz płynny 25,6 kWh/m3, olej opałowy 10,09 kWh/dm3, miał węglowy 5,83 kWh/kg, węgiel ekogroszek 6,94 kWh/kg, drewno opałowe 3,4 kWh/kg, pelety 5,36 kWh/kg Wychodzi z tego, że miał po 560 zł ma zbliżoną kaloryczność do pelletów po 850 zł tymczasem po 560 jest miał 23 MJ/kg a pellety 19,5 MJ/kg są po 1000 zł / tonę Dalej: Przyjęto sprawności średnioroczne źródeł ciepła potwierdzone w praktyce. Kocioł węglowy na ekogroszek: 75%/50% Kocioł na pelety: 88%/70% Pompa ciepła: COP 4,50/3,00 Obecnie dostępne kotły na ekogroszek w 5 klasie mają 90% sprawności już od 30% mocy maksymalnej więc z pewnością w okresie grzewczym będzie z 85%, pompa ciepła SCOP w okresie grzewczym to raczej 3,0 a nie 4,5
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.