Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modyfikacja Starej Instalacji - Średnica Rur

jannowak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

posiadam starą instalację C.O., w której rury są puszczone po ścianach (zasilanie górą, odpływ dołem). Instalację starałem się przedstawić na rysunku, który jest w załączniku (rozmieszczenie, wielkość grzejników, aktualne średnice). Nowa instalacja będzie wykonana z rur PP-R, a rury te mają być ukryte w ścianach. Chciałbym prosić o podpowiedź jakie średnice rur powinny być zastosowane? Każdy z pięciu grzejników widocznych na rysunku po lewej stronie jest umieszczony we wnęce ok. 30 cm więc będzie sporo kolanek. Zastanawiałem się nad PP-R 20 (prześwit 13 mm) lub PP-R 25 (prześwit 16 mm). Tak szczerze powiedziawszy to ze względu na wykuwanie dziur w ścianach wolałbym aby było to PP-R 20 ale boję się, że te rury mają zbyt małą średnicę. I jeszcze jedno pytanie: czy jest konieczne aby rury były w otulinie?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. 

post-73734-0-16780700-1496434794_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Mam znajomego, który potrafi zgrzewać PP stąd wybór tego systemu. Może to głupie pytanie ale jak zapewnić aby rury mogły swobodnie "pracować" pod tynkiem? Zakryć to wszystko płytą K-G czy jest jakiś inny sposób? Jaka powinna być grubość otuliny, którą należy zastosować?

Chyba nie ma listw lub korytek, które pozwolą mi ukryć w nich rurę 25 więc pozostałoby przejście na miedź czego wolałbym uniknąć. Jeśli są to proszę o jakiś link to chętnie z nich skorzystam bo to zawsze lepsze niż kucie. 

Opublikowano

Dziękuję za poradnik ale wolałbym pozostać przy rurach, o których pisałem. Czy mógłbym prosić o poradę odnośnie zapewnienia "pracy" rur pod tynkiem? Mój pomysł z płytą K-G jest chyba odpowiedni?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.