thekip Opublikowano 7 Maja 2017 #1 Opublikowano 7 Maja 2017 witam prosze o opinie odnośnie palników rynnowych mam piec około 1 miesiąc i producent wymieniał mi palnik (deflektor sie przepalił jest z płytek ceramiczno szamotowych) z moich obserwacji wynika ze czasem przepalony węgiel wisi na końcu rynny i sporo czasu mija zanim podajnk to zrzuci przez co płomień jest przyblokowany i piec długo podbija temperaturę wydaje mi sie ze np retorta obrotowa by sie bardziej sprawdziła piec mam nowy i być może dogadam sie z producentem o wymianę palnika dam mam 120 metrów parter ocieplony dobrze piec chodzi na małej mocy spalanie małe
konopka Opublikowano 7 Maja 2017 #2 Opublikowano 7 Maja 2017 Coż to masz za cudo że po miesiącu się przepalił?Chyba że palisz antracytem.Ja mam stalowy trzy lata i pali,kupiłem teraz na wszelki wypadek żeliwny APR Witkowskiego
SUSPENSER Opublikowano 7 Maja 2017 #3 Opublikowano 7 Maja 2017 Tak rynnowe to kiepska konstrukcja, wolałbym retortę, ale nie obrotową Pancerpol bo to jak z deszczu pod rynnę tylko wahliwą np. Ardeo, AZPP
jurek74 Opublikowano 7 Maja 2017 #4 Opublikowano 7 Maja 2017 Ja mam palnik rynnowy wlasnej konstrukcji stalowy wyspawany z blachy 16 mm pale 4 rok .Na poczatku palilem mialem a obecnie ekogroszkiem. Dziala bez zarzutu .Widzialem u znajomego przepaloy palnik zeliwny po drugim sezonie kicha. Nie do naprawienia przepalona scianka musial wymienic element palnika produceci oszczedzaja na materiale.Kazda metalowa rynne mozna naprawic
thekip Opublikowano 7 Maja 2017 Autor #5 Opublikowano 7 Maja 2017 Pale miałem z Piasta ale zakończę przygodę bo trafiłem na partie z kamieniami a palnik to wymysł producenta pieca Teraz mam problem z spoczywającym popiołem na rynnie który blokuje płomień sterownik mam Sppv2 bolecki Który super steruje mam małe zapotrzebowanie dom mam nowy palnik ustawiony na ok 3kw piec się mało odstawia i spala na pył gdyby nie problem zawieszającego się przepalonego opału na rynnie było by dobrze
konopka Opublikowano 8 Maja 2017 #6 Opublikowano 8 Maja 2017 Palę głownie owsem ,dlatego mam rynnę,nie mogę narzekać
gilal Opublikowano 8 Maja 2017 #7 Opublikowano 8 Maja 2017 Witam. Posiadam piec DEFRO SIGMA UNI 16kW czyli z palnikiem rynnowym. Opał stały to ekogroszek. U mnie piec z tym palnikiem pracuje super. Pozdrawiam
hektoras Opublikowano 14 Maja 2017 #8 Opublikowano 14 Maja 2017 Pale miałem z Piasta ale zakończę przygodę bo trafiłem na partie z kamieniami a palnik to wymysł producenta pieca Teraz mam problem z spoczywającym popiołem na rynnie który blokuje płomień sterownik mam Sppv2 bolecki Który super steruje mam małe zapotrzebowanie dom mam nowy palnik ustawiony na ok 3kw piec się mało odstawia i spala na pył gdyby nie problem zawieszającego się przepalonego opału na rynnie było by dobrze Ale z tego co tutaj widzę to chyba nie rynna tylko TŁOK lub inaczej także SZUFLADA a to coś innego chyba od palnika rynnowego ???? Co o tym myślicie ?? Może się mylę - to skorygujcie??
thekip Opublikowano 14 Maja 2017 Autor #9 Opublikowano 14 Maja 2017 Jest to palnik rynnowy obłożony szamotem wymysł producenta a podajnik to podwójny slimak a tłok szuflada to system raczej podawania paliw
thekip Opublikowano 15 Maja 2017 Autor #10 Opublikowano 15 Maja 2017 Teraz pojawił się kolejny problem z nagrzewaniem podajnika grzeje się do 50 Przepalony opał spoczywa na rynnie blokując płomień zanim to podajnik zrzuci to przyblokowany żar delikatnie rozpala się w przeciwnym kierunku
Gość jacek61 Opublikowano 15 Maja 2017 #11 Opublikowano 15 Maja 2017 Zmień opał, też trafiłem na taka partię miału z Piasta 23Mj, popiół piętrzy się na palniku. Kup na próbę Retopal z tym nigdy nie miałem problemów.
SUSPENSER Opublikowano 15 Maja 2017 #12 Opublikowano 15 Maja 2017 Witam. Posiadam piec DEFRO SIGMA UNI 16kW czyli z palnikiem rynnowym. Opał stały to ekogroszek. U mnie piec z tym palnikiem pracuje super. Pozdrawiam Jaką osiągasz w nim sprawność ? Czy możesz spalać Wesołą ?
gilal Opublikowano 16 Maja 2017 #13 Opublikowano 16 Maja 2017 Witam palę od początku zakupu jaretem plus więc nie wiem jak byłoby przy wesołej. Pozdrawiam
konopka Opublikowano 16 Maja 2017 #14 Opublikowano 16 Maja 2017 Ja na rynnie palę wszystko co przejdzie przez ślimak:owies,wszelkie eko/Wesoła ,Piast/ ,groszki /Rydułtowy,Brzeszcze,syberia,a nawet orzech II
Gość berthold61 Opublikowano 16 Maja 2017 #15 Opublikowano 16 Maja 2017 Jaki to kociołek ? też bym chyba przygarnął bo cena groszku czy orzecha 2 jest inna niż eko
konopka Opublikowano 16 Maja 2017 #16 Opublikowano 16 Maja 2017 Moderator Hajnówka 12kw a podajnik to doróbka,ślimak fi 100mm z płaskownika 8mm,przekładnia Kacperek.Bardzo wydajny przesyp na groszku ponad 50kg/h,owsa podaje ponad 20.Palnik rynnowy stalowy,kupiłem teraz żeliwny Witkowskiego,bo trudno powiedzieć ile jeszcze stalowy wytrzyma.A groszek /nie eko/ powinien pójść w każdym ,uziarnienie ma 32 a eko 25
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.