ptaku666 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Witam, Posiadam piec Defro Optima Komfort 20KW z roku 2010. Obecnie pale weglem i drzewem. Chce przesjc na palnik do pelletu wraz z zasobnikiem tak aby piec stał sie prawie bezosbługowy (moduł internetowy i czujnik pokojowy). Mam jednak dylemat, nie wiem jaki system palnika wybrac ? Od Defro biopella 3 czy moze rozwiazanie z palnikiem od KIPI ? Jezeli chodzi o kwote czesci wraz z instalacja to obydwie oferty wypadaja bardzo podobnie pytanie tylko co jest lepsze? Prosze Was o pomoc w wyborze. Pozdrawiam.
palacz66 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ja mam KIPI i sobie chwale haha. Skąd jesteś może blisko mnie to można podjechać zobaczyc jak śmiga palniczek!
Gość robin60 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jak chcesz dobrze zainwestować pieniądze w modernizację swego pieca to kup KIPI 20 KW. Jestem świeżo po paleniu drewna na ruszcie gdzie tlen dostarczyłem poprzez KIPI w ilości 46 % mocy nadmuchu przy wyłączonym podajniku i drewno spala się na pył i się NIE KISI ANI NIE UTYLIZUJE to do wiadomości Tych co piszą tu głupoty albo braku wiedzy jak palić drewnem. Jest na rynku drugi palnik samoczyszczący Pelassa ale daj sobie z nim spokój inne odradzam.
RedEd Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Witam Ja mam taki http://eco-palnik.pl/produkty/seria-vip/ i po prawie roku nie mogę nic złego na to urządzenie powiedzieć, tylko ja nie ma dedykowanego sterownika, spalone 2700kg pelletu przemysłowego firmy Fabich i 1000kg "jasnego", co do innych urządzeń to podobają mi się niektóre rozwiązania, jednak nie jestem w stanie ich porównać/ocenić więc się nie wypowiadam. Pozdrawiam i zadowolenia z wyboru życzę RedEd
MaciejS01 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jak chcesz dobrze zainwestować pieniądze w modernizację swego pieca to kup KIPI 20 KW. Jestem świeżo po paleniu drewna na ruszcie gdzie tlen dostarczyłem poprzez KIPI w ilości 46 % mocy nadmuchu przy wyłączonym podajniku i drewno spala się na pył i się NIE KISI ANI NIE UTYLIZUJE to do wiadomości Tych co piszą tu głupoty albo braku wiedzy jak palić drewnem. Jest na rynku drugi palnik samoczyszczący Pelassa ale daj sobie z nim spokój inne odradzam. Ja mam pellasa i działa czy to znaczy że powinienem napisać żeby z KIPI kolega dał sobie spokój? Co tak cię w pellasie odrzuca podobna konstrukcja czy logo? Wysłane z mojego Q5 przy użyciu Tapatalka
kazob Opublikowano 14 Października 2017 #6 Opublikowano 14 Października 2017 Witam panowie czy można prosić o jakieś fotki z przeróbki. mam pytanie czy ten palnik nadaje siś do defro optima komfort 20 z 2010 roku
Benton661 Opublikowano 14 Października 2017 #7 Opublikowano 14 Października 2017 Jak chcesz dobrze zainwestować pieniądze w modernizację swego pieca to kup KIPI 20 KW. Jestem świeżo po paleniu drewna na ruszcie gdzie tlen dostarczyłem poprzez KIPI w ilości 46 % mocy nadmuchu przy wyłączonym podajniku i drewno spala się na pył i się NIE KISI ANI NIE UTYLIZUJE to do wiadomości Tych co piszą tu głupoty albo braku wiedzy jak palić drewnem. Jest na rynku drugi palnik samoczyszczący Pelassa ale daj sobie z nim spokój inne odradzam. Dlaczego ma sobie dać spokój z palnikiem Pellasa? Miałeś z nim kiedyś do czynienia?
rafwla Opublikowano 14 Października 2017 #8 Opublikowano 14 Października 2017 Pellas ma bardzo dobre palniki, te z obrotową komorą spalania seria Revo.Te odkryte seri Hybrid podarował bym sobie. Mam podobny w budowie Kostrzewy i bez przeróbek byłoby cienko. Ale zawsze do druga liga. Pierwsza liga to lester palnik zgazowujący pellet, popiół nie wychodzi przez otwór spalania, ale tylko gazy spalane z dodatkowym wtórym powietrzem http://www.lesterprojekt.pl/palnik.html
sambor Opublikowano 14 Października 2017 #9 Opublikowano 14 Października 2017 Viking Bio też zgazowuje paliwo , mam go, już 6 sezon zasuwa. A palnika Lester to w sprzedaży nie ma - to wieczny prototyp.
Gość robin60 Opublikowano 14 Października 2017 #10 Opublikowano 14 Października 2017 Powiem krótko Panie Benton661 widziałem oba palniki po teście precyzując KIPI i PELASSA które pracowały na pełnej mocy, kto zrobił test to moja słodka tajemnica i co się okazało palnik konkurencji padł pękła komora spalania tyle i tylko tyle. Więcej nie zamierzam pisać na ten temat.
Benton661 Opublikowano 14 Października 2017 #11 Opublikowano 14 Października 2017 Masz rację, jak masz pisać takie bzdury to lepiej przemilcz, bo robienie reklamy palnikowi KIPI kosztem REVO jest conajmniej niestosowne
Gość robin60 Opublikowano 14 Października 2017 #12 Opublikowano 14 Października 2017 Jesteś w błędzie kolego bo ja nie mam żadnego interesu ani z jednym ani z drugim a to co zobaczyłem na własne oczy utwierdziło mnie w moim przekonaniu , i tylko w moim z innymi przekonaniami nie dyskutuję.
Benton661 Opublikowano 14 Października 2017 #13 Opublikowano 14 Października 2017 Cytat: Witam wszystkich zainteresowany zakupem kotła pelletowego wraz z palnikiem KIPI w tym sterowanie PLUM -kompletny kocioł tylko wnieść i podłączyć w bardzo dobrej cenie 7900 zł odsyłam pod ten link http://www.narmet.co...iol-pellet.html. W dniu dzisiejszym rozmawiałem z producentem cena obowiązuje do końca obecnego roku chodzi o kocioł 17,5 KW. Polecam To jest post nr 141 kolegi Robin60 w temacie "Palnik Kipi w naszych piecach wymiana doświadczeń użytkowników". Tak się składa, że mieszkają 20 km od siebie. Myślę, że komentarz jest zbędny
Gość robin60 Opublikowano 14 Października 2017 #14 Opublikowano 14 Października 2017 Jeżeli cytujesz mój post to bardzo dobrze bo muszę Ci polecić tego producenta kotłów ponieważ użytkowałem jego kocioł przez okres 19 lat, paląc w nim drewnem i muszę Ci kolego powiedzieć , że miałem już go złomować trzy lata temu jak był wymieniany na kocioł tego samego producenta , ale ponieważ był dobry tj ,zdrowy jak rydz odkupiła go ode mnie biedna rodzina z niedalekiej miejscowości i ogrzewa nim mieszkanie po dzień dzisiejszy i jest mega zadowolona , ponieważ sprzedałem go po cenie złomowej nie chcąc na nim zarabiać za 150 zł. Tak , że jak widzisz , życzę CI by przyszło Ci się tak długo użytkować swój kocioł z palnikiem Pellas jak ja swój.
laptop Opublikowano 14 Października 2017 #15 Opublikowano 14 Października 2017 ...widziałem oba palniki po teście precyzując KIPI i PELASSA które pracowały na pełnej mocy, kto zrobił test to moja słodka tajemnic... Szkoda "strzępić jęzora". Użyłeś takich argumentów, że tylko d****l jest w stanie w to uwierzyć. Jeśli już wyskakujesz z takimi teoriami to podeprzyj się czymś wiarygodnym. Nawet nie pokusiłeś się aby poinformować który to palnik w serii REVO. Osobiście uważam, że tylko te dwie firmy się liczą, jeśli ktoś rozważa zakup palnika z obrotową komorą spalania. Mamy wolny rynek więc wybór to czysta loteria. Pozdrawiam użytkowników "obrotowców" ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.