lukkk86 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Witam wszystkich na forum. Napisze na wstępie że jestem użytkownikiem forum od dawna ale lajkiem w temacie jeśli chodzi o ogrzewanie. Mam mały problem, mianowicie kupiliśmy dom do wykończenia i w łazience poprzedni właściciele zamontowali kaloryfer zwykły, a my chcemy zamontować typowo łazienkowy drabinkę tylko ze żona się uparła żeby ten zostawić i dołożyć drabinkę . Dołączę zdjęcie gdzie miał by wisieć nowy kaloryfer. Pytania moje to: Jak je połączyć ? Czy będzie możliwość sterowania temperaturą każdym oddzielnie ? I czy jest sens podłączenia drugiego a nie lepiej jak by była sama drabinka ? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi . Pozdrawiam
sambor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Sama drabinka będzie za mało, ma walory głównie estetyczne, Proponowałbym zostawienie tego grzejnika i dołożenie drabinki
gersik Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Pokaż przyłącza obecnego grzejnika.
lukkk86 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ten grzejnik i tak będzie przesunięty do rogu ściany bo wanna sie nie zmieści , ogólnie łazienka ma 6,4m2 ale jest jeszcze pomieszczenie gospodarcze 0,7m2 połączone z łazienką przedzielone ścianka. Pytanie jakiej wielkości mogę podłączyć drabinkę ? bo w pierwszej wersji miałem wywalić zwykły kaloryfer i podłączyć drabinkę taką na ok 180cm, drabinka ma mieć funkcje suszenia ręczników. Jest jeszcze opcja zmniejszyć kaloryfer o kilka żeberek i danie większej drabinki ,albo dać mały kaloryfer do tego pomieszczenia gospodarczego z toalety można pociągnąć rurki do tego pomieszczenia. Jak najlepiej je połączyć jeden do drugiego czy dać trójnik do zwykłego i oddzielnie drabinkę ? fotka połączenia kaloryfera Pozdrawiam
Maciek92 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jesli planujesz drabinke o wysokosci 180 cm, to IMHO mozesz pozbyc sie tego aluminiowego grzejnika. Jak jest skonstruowana instalacja grzewcza? Na rozdzielaczu czy na trojnikach? Jesli na rozdzielaczu to po prostu wcinasz sie w pexy przy posadzce, puszczasz w strone grzejnika drabinkowego i wkuwasz w sciane. Jesli instalacja jest trojnikowa to moze sie okazac, ze przerobka bedzie bardziej skomplikowana. Za malo informacji :-).
gersik Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Proste. Wykuć bruzdę pod grzejnikiem, wstawić trojaki i pociągnąć do następnego grzejnika.
Maciek92 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Pewny jestes? A wiesz jakie sa przekroje i co ewentualnie na tej nitce jest podlaczone?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.