worldwar Opublikowano 24 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witam Złożyłem wszystkie potrzebne dokumenty potrzebne do uzyskania dotacji z programu Kawka. Na dniach spodziewam się inspektora z Wydziału Architektury w celu sporządzenia dokumentacji i mogę rozpoczynać "remont" polegający demontażu starego CO i na montażu nowych rur, grzejników. Firma którą wstępnie wybrałem do wykonania inwestycji specjalizuje się w kotłach marki ACV i taki też kocioł chcą mi zamontować. Do wyboru mam: ACV Excellence 24KW za ok. 11000zł (brutto) oraz ACV Kompakt HR24 + zasobnik komfort 130L za ok. 8000zł (brutto). Zastanawiam się czy warto wydawać aż tyle pieniędzy na piec ? Czy ACV rzeczywiście są na tyle dobre, że warte tej ceny ? Czy jest sens płacić 2000zł za model Excellence ? Jedyna przewaga to elementy z kwasówki, oraz nieduże wymiary (wbudowany zasobnik). Z drugiej strony - rozmiar nie robi mi różnicy, bo kocioł i tak zamontowany będzie w osobnym pomieszczeniu.
sambor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ja bym polecił kocioł oddzielony od zasobnika , ale większy zasobnik - ok 160l. Masz miejsce więc nie idzie o miniaturyzację, a więcej CW na start to mniejsze zużycie gazu. Ponadto wyjdzie taniej.
worldwar Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Dzięki, a uważasz / uważacie, że warto iść w ACV ? Ich ceny są dość wysokie na tle konkurencji, ale niestety w przypadku tego wykonawcy nie mam innego wyboru.
sambor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jeżeli tylko na twoje potrzeby wystarczy sterownik przy kotle to ACV jest dobrą firmą, ba nawet bardzo dobrą. Ją mogę polecić z czystym sumieniem.
worldwar Opublikowano 7 Maja 2017 Autor #5 Opublikowano 7 Maja 2017 Wziąłem Kompakta + zasobnik. Sterownik za dodatkowe kilka stówek mam bezprzewodowy, z ekranem LCD.
tofek Opublikowano 8 Maja 2017 #6 Opublikowano 8 Maja 2017 @Sambor, Producent kotła w swoich informatorach pisze, że kocioł może pracować w układzie otwartym, natomiast nigdzie w instrukcji nie znalazłem wzmianki na ten temat. Jakie trzeba spełniać warunki itd... Czy to nie jest chwyt reklamowy ?
sambor Opublikowano 8 Maja 2017 #7 Opublikowano 8 Maja 2017 Niekoniecznie, niektóre serie ACV, przeznaczone głównie na wschód Europy mają możliwość pracy w układzie otwartym. Aby mieć pewność co do układu pracy potrzebny jest tel do firmy ACV z konkretnym zapytaniem o dany model.
tofek Opublikowano 9 Maja 2017 #8 Opublikowano 9 Maja 2017 @ Sambor dzięki za informację. W poprzedniej wypowiedzi napisałeś, że kotły tej firmy są bardzo dobre i godne polecenia. Czy mogę prosić, jeśli to możliwe o więcej informacji, czym się różnią do konkurencji.
sambor Opublikowano 9 Maja 2017 #9 Opublikowano 9 Maja 2017 @ Sambor dzięki za informację. .... czym się różnią do konkurencji. Mają drogi serwis, drogą automatykę sterującą oraz mniejszą frekwencję na rynku. A tak na serio to niezły kocioł , ale mniej popularny na naszym rynku.
tofek Opublikowano 9 Maja 2017 #10 Opublikowano 9 Maja 2017 Zastanawiam się czy nie lepiej zakupić ten kocioł do mojej starej instalacji, zamiast inny kocioł + wymiennik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.