Bartto Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Witam Zaprojektowałem taki schemat kotłowni Dom parterowy z poddaszem użytkowym nie podpiwniczony około 160 m kwadratowych Kominek z płaszczem wodnym pompa ciepła z podgrzewaczem 200l i bufor CO 200l będę miał jedno źródło ciepła (dlatego taki duży bufor bo w kominku nie da się palić całą dobę piec będzie ładował przez cały dzień gorącą wodę CO do bufora a w nocy będzie pobierał ciepłą wodę przez bufor na grzejniki) parter 5/6 pętli ogrzewania podłogowegoparter 3 grzejniki + drabinkapoddasze 7 pętli ogrzewania ściennego i 2 pętla ogrzewania podłogowegopoddasze 2 drabinkisterownik kominka ST-391 albo msk plussterownik zaworu mieszającego ST-431Nzawór 4d z siłownikiem (ochrona kominka) Co sądzicie o schemacie
sambor Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 To zły schemat, poszukaj prawidłowych schematów w tym dziale. Bufor 200l to duże sprzęgło a nie bufor , 200l to na 2-3h pracy wystarczy. Ponadto jest źle włączony w obieg.
Bartto Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Dlaczego jest źle podpięty co masz na myśli że schemat jest nieprawidłowy
gersik Opublikowano 23 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dlaczego zmniejszasz temperaturę czynnika grzewczego na bufor? Przecież to ma być magazyn ciepła. Chcesz temperaturę podłogówki mieć taką samą jak grzejników?
Bartto Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor #5 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Czyli piszesz że bufor ma być podpięty pierwszy od kotła a później zbiornik cwu woda kotłowa ma pierwsze ogrzewać zbiornik co a z zbiornika co ma przechodzić do zbiornika cwu proszę mnie poprawić jeśli złe myślę (moim założeniem było jeśli kocioł się nagrzeje to zawór 4d odtworzy się i pompy ruszą chciałem mieć wybór albo na co albo na cwu albo na to i na to) jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to będzie wpięta grupa pompowa z zaworem mieszający VTA nie zaznaczyłem tego na schemacie (kilka rzeczy nie zaznaczyłem) bo chciałem dowiedzieć się czy taki schemat "ruszy"
sambor Opublikowano 23 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Ten schemat ruszy, ale nie będzie prawidłowo działać, chcesz mieć układ z buforem to zrób to "pod bufor" a tam zaw 4-D nie jest potrzebny. Przełączanie grzania CW/ bufor realizuje się przez załączanie pomp i to wystarczy. Poczytaj np to https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23840-kocio%C5%82-dsboiler-bufor-pod%C5%82%C4%85czenie-starej-instalacji/
Bartto Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Mam jeszcze jedno pytanie czy ogrzewanie kominkowe + elektryczne jest sensowne czy jest duży koszt grzać prądem załączę poglądowy schemat
sambor Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jak chcesz grzać prądem to wstaw grzałkę w bufor i grzej tanim prądem a nie kotłem el.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.