gieniek Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Witam,Mam pewien problem, kilka dni temu przerabiałem centralne, przeróbka obejmowała wywalenie grzejnika spod okna i zamontowanie na bocznej ścianie grzejnika dekoracyjnego pionowego - zamontowany został grzejnik Vasco Niva N2L1.Problem jest taki że grzejnik na środku jest chłodny, natomiast na dole jest letni, a na górze jest najcieplejszy, różnica temperatur w tych obszarach bardzo się różni. grzejnik niby był odpowietrzany, hydraulik twierdzi że podłączenie jest prawidłowe, tyle że czasami może jeszcze być powietrze i co jakiś czas spuszczać powietrze żeby go lepiej odpowietrzyć.Trochę martwi mnie ta sytuacja, tym bardziej że w innym pomieszczeniu też zamontowałem grzejnik pionowy Luxrada i tam grzeje caluteńki równo - co prawda musiałem go odpowietrzać kilkanaście razy zanim zaczął równo grzać.Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? będę wdzieczny za jakąś rade.Dodam że grzejnik ma przyłącze dolne centralne na zawór zespolony. Zasilanie jest doprowadzone z prawej strony, odpowietrznik jest na górze z prawej strony. Zamontowałem odpowietrznik automatyczny i też to nic nie pomaga. Dla porównania na korytarzu mam również grzejnik pionowy jakiś tani z Leroy i grzeje równo calutki.
sambor Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 A nie pomyliłeś zasilania z powrotem?
gieniek Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Podłączał hydraulik nie ja, mówiłem mu o tym problemie, ale stwierdził, że grzejnik musi się odpowietrzyć i że czasami to może potrwać. Stwierdził że u niego w domu odpowietrzał nawet dwa miesiące. Uznałem że nie będę się z nim kłócił i że zasięgnę innej opinii. Jeżeli wszystko będzie wskazywało że źle podłączył to mu zgłoszę reklamację. Dlatego napisałem tutaj.
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zwykły grzejnik płytowy zasilany od dołu ma zasilanie z lewej strony a powrót z prawej . Ten grzejnik wg dokumentacji ma odwrotnie zasilanie z prawej, powrót z lewej i to trzeba sprawdzić jak jest z tymi przyłączami - wystarczy sprawdzić ręką temp rur i będzie jasne co do zasilania i powrotu
gieniek Opublikowano 18 Maja 2017 Autor #7 Opublikowano 18 Maja 2017 Sprawdzałem właśnie reką, i według mnie prawa jest zasilaniem (cieplejsza). różnica nie była jakoś znaczna, ale dało się wyczuć. Może założyć dwa odpowietrzniki na górę?
sambor Opublikowano 18 Maja 2017 #8 Opublikowano 18 Maja 2017 Możesz założyć nawet kranik, ale to mało co da. Mogą być też za duże opory przepływu przez sam grzejnik, Spróbuj zakręcić pozostałe grzejniki i dać pompę od grzejników na max. Jak grzeje to trzeba wyregulować instalację.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.