dar12 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Witam . U syna w nowo wybudowanym domu 130m2 będzie robiona instalacja co 70m2 ogrzewania podłogowego ,4 grzejniki ,zasobnik cwu 140l kocioł zasypowy DS 10kW , za rok będzie podłączony gaz ziemny .Instalację chciałem wykonać według takiego schematu z forum i moje pytanie jest takie gdzie zostawić miejsce na wpięcie kotła gazowego żeby było jak najmniej przeróbek.
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Typowy kocioł gazowy działa tylko w inst zamkniętej, czyli trzeba zamknąć naczynie przelewowe, trzeba ominąć zaw 4-D. Ogólnie mówiąc prawie cała kotłownia będzie do przeróbki. Są schematy współpracy kotła gazowego i na paliwo stałe, ale kocioł na paliwo stałe musi mieć dopuszczenie do pracy w układzie zamkniętym. Na rys masz przykład takiej kotłowni
Gość mak Opublikowano 12 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Nie wiem czemu autor posta chce budować instalację z kotłem na paliwo stałe jak docelowo ma być gaz. Jak ma być gaz to zrobić instalację gazową a ten rok przemęczyć się na butli. Tu trzeba policzyć z ołówkiem w ręku. Dla mnie lepszym jest butla na rok ale finanse trzyma inwestor
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.