Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy To Ma Sens - Pomysł Na Sterowanie

Dancych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

Bardzo proszę o ocenę pomysłu na sterowanie instalacją C.O. w obliczu posiadania jednego pieca na dwie rodziny.

Otóż. Mam piec na ekogroszek 20KW  ze sterownikiem Tech St-37 na dwie rodziny. Z tego powodu nie mogę zastosować regulatora pokojowego w konwencjonalny sposób. W związku z tym wymyśliłem system sterowania taką instalacją w sumie w okresach przejściowych, gdyż zimą pompa C.O. i tak chodzi non stop w naszym przypadku. Zauważyłem, że właśnie w okresach przejściowych najwięcej tracę na opale i w sumie komforcie, gdyż z racji wykonywanej pracy jestem co 2 dni w domu nie jestem w stanie kontrolować pracy instalacji, która przegrzewa pomieszczenia kiedy na dworze temp. sięga nawet 20st. Mianowicie.

Planuje zakupić sterownik zaworu 4D wraz ze sterownikiem Tech ST-431n, w którym zamierzam ustawić krzywą grzewczą zaworu. Dodatkowo chcę zakupić regulator pokojowy dwustanowy z możliwością planowania w trybie tygodniowym. Na każdym grzejniku oprócz łazienkowych będą głowice termostatyczne. 

Zasada działania (tylko w okresach przejściowych- ciepłe dni-chłodne noce)

1. Na sterowniku siłownika zaworu 4D ustawiam krzywą grzewczą zgodnie z zapotrzebowaniem na ciepło.

2. Podłączam dwustanowy regulator (ST-290 v3) i ustawiam w trybie tygodniowym zadaną temperaturę tak by od godziny 10:00 (żona schodzi z dzieckiem do salonu i zazwyczaj na zewnątrz zaczyna się wzrost temperatury) do godziny 16:30 pompa C.O. była wyłączona, a od godziny 16:30 do godz. 10:00 pompa była włączona by nie pozwolić na wychłodzenie pomieszczeń. Przed przegrzaniem będą chroniły głowice termostatyczne i krzywa grzewcza na sterowniku zaworu 4D.

Oczywiście z racji, że nie da się przewidzieć wszystkich czynników, gdyby okazało się że potrzeba ciepła to zawsze żona, która non stop jest z dzieckiem w domu może zwiększyć zadaną na regulatorze by włączyć pompę C.O.
Również latem regulator pozwoli mi optymalnie dogrzewać C.W.U. jednocześnie zachowując zabezpieczenie przed zagotowaniem wodyw kotle, czego nie umożliwia ręczne wysunięcie wtyczki zasilania z pompy C.O. na lato (przy ST-37 tryb letni jest średnio rozwiązany dlatego wiele osób decyduje się właśnie na tryb zimowy z odłączoną pompą)

Przepraszam za obszerność wątku jednak chciałem jak najdokładniej wyjaśnić projekt by liczyć na możliwie najdokładniejszą ocenę jego sensu. Z góry dziękuję za opinię, a jeśli da się w łatwiejszy (i mniej kosztowny) sposób zrealizować podane założenia będę wdzięczny za wskazanie tegoż właśnie rozwiązania. 

Opublikowano

Kurcze tyle wymyślania i wszystko w *****. Dlaczego się zastanawiam? Czy puszczenie mniejszej ilości ciepła(ale wystarczającej) poprzez zawór 4D nie powoduje oszczędności? Bez tego przy 65st. na piecu wszytko szło by na C.O. i nawet jeśli tylko 2 grzejniki łazienkowe by grzały to jednak wody do ogrzania jest więcej niż przy puszczeniu np. 45st przez 4D, a reszta kotłowym z powrotem do pieca. Nadal błędnie rozumuję?

Opublikowano

Taką ma, Grundfos Alpha 2

Opublikowano

,,,, Czy puszczenie mniejszej ilości ciepła(ale wystarczającej) poprzez zawór 4D nie powoduje oszczędności? ,,,,

,,,, Nadal błędnie rozumuję?

"Ciepło" dostarczane do obiegu to nie tylko temperatura, ale także ilość medium, które to ciepło przenosi. 

Opublikowano

Ok, rozumiem i bardzo dziękuję za podpowiedź. Zrobie jak mówicie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.