Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzanie Elektryczne A Tryb Letni

sokol29

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem się zapytać czy ktoś ma porównanie kosztów podgrzania wody w bojlerze elektrycznie a kotłem na ekogroszek .

Wiadomo,że przy kotle jest więcej pracy ale czy wychodzi taniej ?  4 osoby.

Opublikowano

To pytanie zadawalem sobie od wielu lat i jednak zawsze wychodzilo mi że jednak dobrze zrobione ogrzewanie prądem (u mnie licznik dwutaryfowy) zawsze będzie prościej a do tego porównywalnie kosztowo. Ale zawsze jak się zastanawiałem to najekonomiczniej i najkomfowniej będzie gazem.  W okresie zimowym wybieram ogrzewanie wody w podgrzewaczu dwupłaszcz. a latem nie chce mi się palić to wlanczam grzałkę w tym podgrzewaczu. Lecz teraz muszę to znacznie pozmieniać i zmodernizować - bo czas zrobił swoje.

Jak masz możliwość to na Twym miejscu wybrałbym podgrzewacz 60 lub 80l gazowy.

Opublikowano

Rozważ również ogrzewacz przepływowy , kolega zamienił termę na przepływkę i z tego co zauważył to jest sporo taniej .

Opublikowano

Ja mam jedną taryfę. W lato używam grzałki w zimie kocioł grzeje bojler. I tu i tu ustawiona temp. wody 50 stopni. Rachunek za prąd wyższy ok. 70-100zł

Opublikowano

U mnie latem grzanie wody na miesiac wychodzi jakeś 100 kg czyli 80 zł + prad krory zje kociol, mysle ze w 100 zl sie zamkne. Grzeje cwu 200l dwie dorosle osoby i dwoje dzieci. Zasobnik mam 350 kg wiec obsluga to raz w miesiacu wyrzucic popiół a i dla kotla zdrowiej jak chodzi caly czas.

Gość berthold61
Opublikowano

Dobry temat , sam mam dylemat czy tak jak do teraz rozpalać codzeiennie aby się wykąpać , czy wstawić grzałkę el czy założyć przepływowy ogrzewacz no ale ja mam na razie wannę tylko i to raczej cieniutko

Opublikowano

Ja mam bojler 140l rodzina 2+1. W rym roku bedzie już 2+2.

Opublikowano

Czwartą dobę grzeję prądem, grzałka 1,5kW podłączona przez licznik energii, 160l, 6 osób, zużucie dobowe 11kWh więc za m-c powinno być ok. 341kWh x 0,55 (1-taryfa, tauron)= 188 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.