Robot16 Opublikowano 26 Marca 2017 #1 Opublikowano 26 Marca 2017 Panowie chciał bym porady fachowej jaki palnik retortowy na dzień dzisiejszy jest waszym zdaniem dobry pod względem napowietrzania w retorcie ekogroszku,w kurtce będę wymieniał palnik,dlatego szukam porady fachowej tyle jest różnej budowy retorty ze jak wymieniać to już dobrej konstrukcji palnik koszt nie będzie mały,dlatego może doradzi ktoś
Robot16 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor #2 Opublikowano 26 Marca 2017 Panowie co do wyżej tematu to głownie chodzi mi oto czy lepiej jak w retorcie jest więcej otworków napowietrzających czy mniej i to tyle..............................
broda1301 Opublikowano 26 Marca 2017 #3 Opublikowano 26 Marca 2017 Ja wymieniłem pancerpola zwykłego 30 - 50 kw na ekoenergie 15 - 25kW. I jestem bardzo zadowolony. Przy okazji zmieniłem na mniejszy bo kocioł nam dużo zaduży. Pancerpola musiałem co dwa trzy tygodnie przepych otwory bo klinowy się w nich kawałki popiolu. A w ekoenergii od początku uruchomienia do dziś nic nie musiałem czyścić i pracuje pięknie.
Robot16 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor #4 Opublikowano 26 Marca 2017 Broda dzieki a jak taki palnik wygląda można prośic o fot...
broda1301 Opublikowano 26 Marca 2017 #5 Opublikowano 26 Marca 2017 Jutro moge wstawic kilka fotek. W google i na stronie producenta znajdziesz zdjecia wymiary i wszystko co Ci potrzeba.Dobrze abys napisal jakiej mocy potrzebujesz palnik do jakiego kotla, jaki sterowni masz. To moze koledzy tez cos doradzą.Ja powiem Ci co mnie sklonilo do kupna tego a nie innego palnika. Moj stary palnik po 5 latach przetarla sie rura, kolano zeliwne i 3 szt. slimakow oraz maly remont reduktora a dotego z każdym sezonem pracowal coraz glosniej w calym domu go bylo slychc. W firmie mamy kociol z palnikiem brucera czyli przodek ekoenergi pracuje juz 7 sezon i kompletnie nic sie z nim nie dzieje. Zadnych slimakow czy innych uszkodzen nikt sie z nim nie piesci tylko sypia grosek.Wiec postanowilem ze tez kupie caly zeliwny palnik a ze ekoenergia ma pochlebne opinie a do producenta nie bylo daleko to kupilem wlasnie taki palnik. Wreszcie nie szlysze jak kopciol podaje paliwo, po pierwszym seonie jestem bardzo zadowolony mam nadzieje ze za 5 lat tez bede mogl tak powiedziec.
makog Opublikowano 26 Marca 2017 #6 Opublikowano 26 Marca 2017 Jak juz chcesz brucerowatego to raczej pomysl o Batrorym, a najlepiej to zagadaj do Piklorza z tego forum on napewno ci cos rozsadnego doradzi.
Robot16 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor #7 Opublikowano 28 Marca 2017 Broda a co myslisz o palniku HEF otworki w retorcie tylko u góry...
Robot16 Opublikowano 29 Marca 2017 Autor #8 Opublikowano 29 Marca 2017 Generalnie to czy w retorcie okrogłej lepiej jak są otworki tylko u gory jak w palniku HEF czy u gory i na dole.
broda1301 Opublikowano 29 Marca 2017 #9 Opublikowano 29 Marca 2017 Dolne otwory to powietrze pierwotne a górne to powietrze wtórne oba powietrza są bardzo istotne dla procesu spalania. Tak to gdzieś czytałem. Ja nie skupiał bym się na otworach palnika tylko na całym palnik aby nie sprawiał kłopotów w spalaniu.
Pieklorz Opublikowano 29 Marca 2017 #10 Opublikowano 29 Marca 2017 z żeliwnych, zależy co kto lubi albo Batory albo np. Ardeo Iron R pytanie do jak dużego wymiennika? Co jest ogrzewane (m2 użytkowe, czy ocieplone?, jakie było max. spalanie w mrozy do tej pory?) Jakie wymiary ma komora spalania w kotle? wówczas można spojrzeć na dany model
Robot16 Opublikowano 29 Marca 2017 Autor #11 Opublikowano 29 Marca 2017 No bardzo dzięki Pieklorz.i Broda. Ale mnie interesuje tylko jak pali się w retorcie ekigroszek,czy lepiej w tej czy w tamtej, jak w retorcie jest więcej dziurek czy mniej.
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Marca 2017 #12 Opublikowano 29 Marca 2017 ,,,, mnie interesuje tylko jak pali się w retorcie ekigroszek,czy lepiej w tej czy w tamtej, jak w retorcie jest więcej dziurek czy mniej. Kupujesz gotowy zestaw palnika retortowego z dodatkowym (lub kilkoma) wiankiem zębatym paleniska. W tym wianku zębatym oryginalne otwory (lub nacięcia) zalepiasz silikonem wysoko temperaturowym i nawiercasz nowe według swojego uznania. Jak wykonasz otwory np. o średnicy 6,5 mm, to w takie otwory możesz włożyć śruby o średnicy 6 mm. Tym prostym sposobem uzyskujesz możliwość szybkiej zmiany konfiguracji otworów, doprowadzających powietrze do wnętrza paleniska.
Pieklorz Opublikowano 30 Marca 2017 #13 Opublikowano 30 Marca 2017 palnik batory jak też ardeo iron nie mają żadnego wianka zębatego czy też napowietrzenia nacięciami czy innymi sztabkami te palniki sa dobrze napowietrzone przez nawiercenie, średnica wyjścia na paliwo w obu jest ok.10cm, w obu napowietrzenie główne jest na podobnej wysokości. nieco wygodniej ze względu na dodatkowa półautomatyczną wyczystkę konserwuje się i czyści po sezonie komorę powietrzną irona iron ma 2letnią gwarancję batory ma 3letnią gwarancję (chyba najdłuższa gwarancja na palnik retortowy na rynku) oba mają reduktory z przełącznikiem obrotów w batory jest to standard, w ironie opcja na zamówienie (zależy gdzie zamawiasz)
Andrzej_M_ Opublikowano 30 Marca 2017 #15 Opublikowano 30 Marca 2017 palnik batory jak też ardeo iron nie mają żadnego wianka zębatego czy też napowietrzenia nacięciami czy innymi sztabkami ,,,,, Masz rację. Czytając post autora tematu, wydawało mi się, że chce wymienić sam palnik a nie prawie cały zestaw nawęglania kotła. Panowie chciał bym porady fachowej jaki palnik retortowy na dzień dzisiejszy jest waszym zdaniem dobry pod względem napowietrzania w retorcie ekogroszku,w kurtce będę wymieniał palnik ,,,,
Klaudiusz3 Opublikowano 30 Marca 2017 #16 Opublikowano 30 Marca 2017 witam może ja powiem jakie mam odczucie co do palników testowałem dwa palniki podobnej konstrukcji same retorty były kwadratowe spalały podobnie podobną ilość opały nie było żadnych problemów ale była jedna ważna różnica palnik z ślimakiem żeliwnym bardziej hałasował krusząc eko pomiędzy uzwojeniami bo są płytkie a znów palnik z ślimakiem stalowym ma głębsze zwoje węgiel jest tam wpychany i było mniej czasków i zgrzytów jeśli kocioł ma być za ścianą pokoju to moja podpowiedz może być przydatna.A i dodam że były to palniki Witkowskiego z retortą żeliwną (dyszą )tylko był zmieniany ślimak
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.