pawel20 Opublikowano 25 Marca 2017 #1 Opublikowano 25 Marca 2017 Witam, mam zamontowany zawór 4d ESBE VRG141. Dokupiłem do niego siłownik ESBE ARA651 6Nm 90o. Zakładając siłownik ustawiłem go w położeniu 50% otwarcia i tak samo zawór 4d. Przewody podłączyłem do sterownika kotła w obu możliwościach (to znaczy.raz w jednym wariancie, a później w drugim). Po uruchomieniu siłownik steruje zaworem, ale wskazania na sterowniku są niewłaściwe. Wskazania sterownika "nie nadążają" za położeniem zaworu i w skrajnych położeniach nie pokazują pozycji 0% i 100% otwarcia zaworu. Obecnie sterownik pokazuje 87% otwarcia, mimo że fizycznie zawór jest przymknięty na minimum (powinno być ok. 5%). Temperatura zadana zaworu 26 stopni, bieżąca 24o. Chciałbym się dowiedzieć jak prawidłowo zamontować siłownik na zaworze? Jak ustawić zawór czterodrożny do montażu siłownika i w jakiej pozycji ustawić siłownik?
pawel20 Opublikowano 25 Marca 2017 Autor #2 Opublikowano 25 Marca 2017 Po przeczytaniu wątku dotyczącego zaworu ESBE 3d, analogicznie do podanych instrukcji: należało ustawić zawór 4d w pozycji minimum (0%) i tak samo siłownik. Na razie testuję.
Dancych Opublikowano 25 Marca 2017 #3 Opublikowano 25 Marca 2017 Daj znać czy Ci się udało i czy działa:)
konopka Opublikowano 25 Marca 2017 #4 Opublikowano 25 Marca 2017 powinno się ustawić w skrajnej pozycji zawór i siłownik
ameno25 Opublikowano 25 Marca 2017 #5 Opublikowano 25 Marca 2017 Sprawdz parametr "czas otwarcia zaworu " jest napisany na tabliczce siłownika i tą samą wartość spisz w sterowniku
pawel20 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor #6 Opublikowano 26 Marca 2017 Wczoraj wydaje mi się, że działało w porządku. Dzisiaj w nocy siłownik przestał utrzymywać temperaturę zadaną i schładza instalację o ok. 5 stopni (poprzednia różnica temp. ok. 1 stopień). Po wypięciu siłownika ze sterownika, na wyświetlaczu sterownika nadal pokazywane są parametry(jakby siłownik nadal regulował zaworem w całym zakresie regulacji). Nie jestem pewien co do poprawnego podpięcia przewodów siłownika do sterownika. U mnie są podpięte niebieski-neutralny, brązowy-zamknięcie, czarny-otwarcie.
ameno25 Opublikowano 26 Marca 2017 #8 Opublikowano 26 Marca 2017 Kolego do poprawnego działania siłownika potrzebna jest również jego poprawna konfiguracja z danym sterownikiem . Nawet nie wiadomo jaki sterownik obsługuje ten siłownik bo nie napisałeś . W sterownikach masz parametr określający jaka role ma spełniać 4D , czy ma pilnować temp. powrotu czy temp. wody wychodzącej w instalacje , w zależności co wybierzesz to ta temp będzie pilnowana . napisałem Ci wyżej również o czasie jaki siłownik potrzebuje do pełnego zamknięcia lub otwarcia z pozycji 0 lub 100 , jeśli Twój siłownik jest innej firmy niż sterownik zapewne ten czas trzeba zmienić w parametrach sterownika . Ważne jest również umiejscowienie samego czujnika temp. wody za zaworem 4D , oraz histereza pracy zaworu 4d ,
ameno25 Opublikowano 26 Marca 2017 #9 Opublikowano 26 Marca 2017 Odnośnie tego że siłownik obniża temp za zaworem raz o 1* a raz o 5* sprawdź w ustawieniach czy nie masz opcji temp. obniżonej w razie przegrzania pomieszczenia sterownik obniża temp za zaworem , może masz również ustawione jakis programator pracy zaworu itp , bez wiedzy jaki posiadasz sterownik do obsługi tego siłownika oraz jak jest ustawiony ciężko cokolwiek konkretnego doradzić
konopka Opublikowano 26 Marca 2017 #10 Opublikowano 26 Marca 2017 <napisałem Ci wyżej również o czasie jaki siłownik potrzebuje do pełnego zamknięcia lub otwarcia z pozycji 0 lub 100 , jeśli Twój siłownik jest innej firmy niż sterownik zapewne ten czas trzeba zmienić w parametrach sterownika> nie jest to do końca prawda.Mam SKZP-02 i jemu trzeba podać czas pełnego otwarcia siłownika,w zasadzie nie wiem dlaczego tak jest u naszych producentów sterowników.Mam drugą pogodówkę Sieger i tu nie trzeba nic podawać ,podłączyć i tyle.A to czyjej produkcji jest siłownik czy sterownik nie ma żadnego znaczenia
ameno25 Opublikowano 26 Marca 2017 #11 Opublikowano 26 Marca 2017 Wszystko zależy w jaki sposób sterownik określa położenie zaworu , w większości na podstawie pełnego czasu zamknięcia lub otwarcia i jest to jeden z głównych parametrów siłownika mój afriso ma np 120 s , esbe ma chyba 150 s ale to pewnie zalezy od modelu . sterownik dedykowany do danego siłownika ma pewnie ten czas domyślnie wpisany
pawel20 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor #12 Opublikowano 26 Marca 2017 Sterownik kotła Defro K1Pv4, regulator pokojowy Defro SPK LUX, wszystko mam w profilu. W sterowniku mam ustawiony czas 120 s.
konopka Opublikowano 26 Marca 2017 #13 Opublikowano 26 Marca 2017 Sterownik ma utrzymywać temp. zadaną za zaworem a czy jest on otwarty 10 czy 15% dla mnie nie ma to żadnego znaczenia,tak jest w przypadku mojego siegera,bez względu jaki siłownik podłączę będzie działał /mam na myśli czas otwarcia/.A to że sterownik wyświetla procenty otwarcia to tylko bajer
konopka Opublikowano 26 Marca 2017 #14 Opublikowano 26 Marca 2017 Może masz włączoną ochronę powrotu to wyłącz, może zbyt duży skok jednostkowy, ustawienie zawór co
ameno25 Opublikowano 26 Marca 2017 #15 Opublikowano 26 Marca 2017 Jesli dobrze sprawdziłem Twój siłownik ma czas obrotu wokół osi 60s nie 120s
pawel20 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor #17 Opublikowano 26 Marca 2017 Faktycznie sprawdziłem i zmieniłem na 60s. Siłownik przesterował się na 100% otwarcia i przymknął na ustawione 5% minimalnego otwarcia. Obserwuję co będzie działo się dalej.
ameno25 Opublikowano 26 Marca 2017 #18 Opublikowano 26 Marca 2017 Musisz ustalić jeszcze kierunek otwarcia i zamknięcia, albo przekladasz kable albo jeśli sterownik ma taką funkcję to w sterowniku. Sprawdź również jaka funkcje pełni zawór 4d, czy przypadkiem nie jest włączona ochrona powrotu poprzez 4d. Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
pawel20 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor #19 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Jak do tej pory siłownik spisuje się dobrze. Zauważyłem jednak dwie rzeczy, z których nie jestem zadowolony. Po pierwsze co ok. 8h zawór otwiera się na 100% i wraca do swojej pozycji. Czy da się jakoś to wyłączyć? Po drugie wczoraj w mojej okolicy wyłączono prąd na ok. 30 min, kiedy wróciło zasilanie zawór całkowicie się otworzył wypuszczając ciepłą wodę z kotła na instalację (ochładzając go jeszcze bardziej). Nie powinien się raczej otwierać przy zaniku napięcia?
Przemyslaw85 Opublikowano 25 Maja 2017 #20 Opublikowano 25 Maja 2017 To jest kalibracja zaworu. Wiele zależy od samego sterownika. Sprawdź jak będzie się sprawować ogrzewanie jak zmienisz tryb zaworu Z CO na podłogówkę. Tu zawór powinien się kalibrować w przeciwną stronę czyli na zamknięcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.