Gość Opublikowano 20 Maja 2017 #77 Opublikowano 20 Maja 2017 Węgiel wrzucony, pięć ton. Suchy jak pieprz, bardzo ładny, prawie bez miału. Granulacja orzech II 25-50mm 30Mj/kg, do 6% popiołu. Odważyłem węglarkę 10kg i po spaleniu w piecokuchni napiszę ile mniej więcej ma popiołu. Po rozpaleniu oczywiście lekka nuta koksowni, trochę się spieka. Jest duża moc. Za tydzień przyjeżdżają trzy tony flotu, również z Marcela:
darkon Opublikowano 20 Maja 2017 #78 Opublikowano 20 Maja 2017 Piknie się błyszczy :-) widzę że zimę zaskoczymy w tym roku ;-)
Gość Opublikowano 20 Maja 2017 #79 Opublikowano 20 Maja 2017 Po przerzuceniu 5000kg węgla i skoszeniu hektara trawy zasłużony odpoczynek i mały relax. W tle mój ostatni post na forum ;).
Gość vmilo Opublikowano 20 Maja 2017 #80 Opublikowano 20 Maja 2017 Wodzu - kupiłem ruska ze składu nie jakiś retopal czy coś innego ze strony pgg. Patriota :D
darkon Opublikowano 21 Maja 2017 #81 Opublikowano 21 Maja 2017 Patriotyzm nic nie ma tu na znaczeniu - poszukuję węgla słabszego na orkresy przejściowe w rozsądnej dla mnie cenie (świętokrzyskie). Cena 620 zł za (eko)groch lub orzech z kostką 24-25 kj z kg jest dla mnie akceptowalną stawką. Przepaliłem dziś ruskiem w kozie i standardowym pieco CO. Węgiel się wypalił do czystego rusztu. W popielniku biały popiół czyli oznaka słabszego węgla do 24/25 kj. Brak spieków, płytek wapiennych glinki czy kamienia. Pod koniec tygodnia biorę 3 tony ruska. A o polskim patriotyzmie pomyslę jesienią lub późnym latem gdy będę polował na typową 33 taką jak Wojtek☺
Gość vmilo Opublikowano 21 Maja 2017 #82 Opublikowano 21 Maja 2017 Żartowałem :) Co do mocniejszego opału... po co ? W zeszłym roku kupiłem Jaret Plus. Niby mocniejszy a spalanie zbliżone, i problemów więcej ;)
darkon Opublikowano 22 Maja 2017 #83 Opublikowano 22 Maja 2017 33 na zimę taką jak w tym roku. Paląc 33 od góry mam kilka godzin ekstra spalania koksu, przy rusku takich "frykasów" nie ma
Gość vmilo Opublikowano 22 Maja 2017 #84 Opublikowano 22 Maja 2017 Aaa.. no tak, myślałem że o grochu gadamy :P Z Brzeszcz by Ci pasował orzech 530/t, do tego miał 285/t. Tylko czy do kupienia w Twojej okolicy...
Gość Opublikowano 22 Maja 2017 #85 Opublikowano 22 Maja 2017 Workowany flot z Marcela udało mi się załatwić na miejscu po 435zł/tonę. Uważam to za bardzo dobrą cenę i zamówiłem 3 tony. Co do węgla z Marcela, to spala się rewelacyjnie, zostaje trochę koksików, popiół niewielki, ale będzie wagowo ok. 7-8% (wizualnie i objętościowo jest go bardzo mało) - PGG trochę go zaniża, podając do 6%, ewentualnie inaczej bada się to w laboratorium. Z flotem jest to samo - podawane jest do 7%, u mnie wychodzi do dwóch punktów więcej. Odnoszę wrażenie, że obecnie węglowi z Marcela bliżej do 32.2 niż 33 i 34. Coś jak dawny węgiel jankowicki (obydwie kopalnie biorą z pod Marklowic). Nie kopci tak strasznie i spiekalność jest do zaakceptowania, nie wiem czy jest to spowodowane tym, że większość węgla idzie teraz ze złoża tzw. marklowickiego, gdzie są płytkie pokłady (zamknięta lata temu kopalnia 1 Maja) przez upadową taśmociągiem, a nie ze złoża macierzystego, głównego, skąd pochodzi niewielka część wydobycia - chyba tylko jedna ściana, a na Marklowicach trzy. Różnice między złożem marklowickim a głównym będą na pewno i będą też różnice w parametrach węgla, niby pochodzącego z tej samej kopalni. Generalnie jestem bardzo zadowolony.
darkon Opublikowano 22 Maja 2017 #86 Opublikowano 22 Maja 2017 Aaa.. no tak, myślałem że o grochu gadamy :P Z Brzeszcz by Ci pasował orzech 530/t, do tego miał 285/t. Tylko czy do kupienia w Twojej okolicy... Orzech i (eko)groch po tej samej cenie 620 zł. Brzeszcze nie ma szans - albo rusek, albo no name (czyli ruskie) albo w dedykowanych składach Kampanii Węglowej typu Ziemowity lub Chwałowice od dzwonu wielkiego Bogdanka. w zeszłym roku flot z Marcelka i Jankowickiego orzecha ściągałem z drugiego województwa.
Gość vmilo Opublikowano 22 Maja 2017 #87 Opublikowano 22 Maja 2017 Jest ta sytuacja nienormalna, górniki nie mają ponoć zbytu, a kilkadziesiąt km od kopalń kupić nie idzie Musiałbyś zebrać kilku sąsiadów, wynająć wannę i przyciągnąć 24t. Tak robi znajomy z Dzierżoniowa. Opłaca się.
gaizka2 Opublikowano 22 Maja 2017 #88 Opublikowano 22 Maja 2017 Tylko nawet na całe wanny teraz jest problem kupić . Brat prowadzi skład opału i są straszne problemy z awizacjami . Ciezko cokolwiek kupić . A od 15 czerwca podwyżka cen o 20-30 zł . Jakaś masakra ten rok jest .
Gość vmilo Opublikowano 22 Maja 2017 #89 Opublikowano 22 Maja 2017 Hmm.. nie wiem jak teraz, ale za gotówkę szło kupować. Coś to wszystko śmierdzi :unsure:
Gość Opublikowano 22 Maja 2017 #90 Opublikowano 22 Maja 2017 Ten orzech II z Marcela, którego wziąłem limitują bez awizacji do 6 ton na samochód jednego odbiorcy, dobowa sprzedaż sprzedaż to 150 ton, czyli 25-30 samochodów. Flot - limit na samochód 8 ton, brak limitu dobowego. Myślę, że nie ma już na co czekać, nawet z Retopalem.
darkon Opublikowano 22 Maja 2017 #91 Opublikowano 22 Maja 2017 Wojtek tą wiadomością mnie osłabiłeś - aż takie limitowanie czarnego złota ??? Przecież to chore by nie krzyknąć bardziej dosadnie. Jak w tym kraju kopalnie mają przynosić zyski lub się bilansować skoro sami sobie w kolano strzelają.
Gość Opublikowano 22 Maja 2017 #92 Opublikowano 22 Maja 2017 Jak masz awizację, to bierzesz całą wannę i nie ma dyskusji. Limit obowiązuje sprzedaż drobnicową, samochodową.
Rober528 Opublikowano 22 Maja 2017 #93 Opublikowano 22 Maja 2017 Witam. W sobotę byłem na składzie parę kilometrów od mojej miejscowości dealer dawnej khw , potężny skład węgla świeżo co przywiezionego ogromne hałdy można liczyć chyba w tysiącach ( a może nawet w milionach)ton przypomina niczym kopalnie. Węgle wszystkiego sortu, ale ceny już inne niż miesiąc temu średnio drożej 50 zł na tonie. Retopal był po 650 a teraz 730 miał piast 25 450 na 480, ekogroszek skarbek 900. Jakiegoś braku węgla nie widziałem na tym składzie. Kupiłem miał z piast 25 (niby) bardzo ładny pół na pół z groszkiem zobaczy jak będzie się spalał jak coś to kupię na przyszły sezon.
Adii100 Opublikowano 22 Maja 2017 #94 Opublikowano 22 Maja 2017 miał 25 z piasta.. chyba taki nie wychodzi na koalni..
gaizka2 Opublikowano 22 Maja 2017 #95 Opublikowano 22 Maja 2017 No nie wychodzi chyba , także ja bym się zastanowił skąd te miliony ton . Brat też przywozi to co miał zakontraktowane .... Ale szału nie ma ...
Rober528 Opublikowano 22 Maja 2017 #96 Opublikowano 22 Maja 2017 Można sprawdzić na stronie kwk Piast co za problem klasa 25, klasa 23, klasa 19,klasa 18.
Adii100 Opublikowano 22 Maja 2017 #97 Opublikowano 22 Maja 2017 co mi po stronie int.. dostać miał 23 z piasta graniczy z cudem , a o 25 to nigdy nie słyszałam :) może na internecie jest,niewiem, ale w rzeczywistości to napewno takiego nie ma
damdam Opublikowano 23 Maja 2017 #98 Opublikowano 23 Maja 2017 z cudem? https://pgg.pl/sklep/index/produkt/id/5,Greenpal+-+Ekomiał fakt tylko w big bagach, pisałem do nich maila aby zaczęli pakować w worki i olali mnie... może jak Ty (i kilku innych kolegów) napiszesz to w końcu sobie uzmysłowią że więcej sprzedadzą workowanego....
damdam Opublikowano 23 Maja 2017 #99 Opublikowano 23 Maja 2017 wracając do tematu cen, miesiąc temu byłem zdania że obniżek już nie będzie, ale dziś kumpel podesłał mi link do eko z Kolumbiihttps://swiatopalu.pl/products/ekogroszek-kolumbijski-26-gj-trojka i wniosek jaki mi się nasuwa to jak już opłaca się transportować wyngiel z Kolumbii to podwyżek też już nie będzie :) jakby ktoś miał namiar na dobry workowany miał, w dobrej cenie (nie odsiewka, nie karena i nie rastar :) ) to proszę o info
Rober528 Opublikowano 23 Maja 2017 #100 Opublikowano 23 Maja 2017 wracając do tematu cen, miesiąc temu byłem zdania że obniżek już nie będzie, ale dziś kumpel podesłał mi link do eko z Kolumbii https://swiatopalu.pl/products/ekogroszek-kolumbijski-26-gj-trojka i wniosek jaki mi się nasuwa to jak już opłaca się transportować wyngiel z Kolumbii to podwyżek też już nie będzie :) jakby ktoś miał namiar na dobry workowany miał, w dobrej cenie (nie odsiewka, nie karena i nie rastar :) ) to proszę o info Myślałem kiedyś o miale z bobrka od Gwożdzia był w dość dobrej cenie ale nie wiedziałem jak się spala.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.