Gość Opublikowano 10 Maja 2017 #51 Opublikowano 10 Maja 2017 Ten wasz skład Jacku jest jednym z najtańszych i najlepiej zaopatrzonych składów opału na Śląsku. Znam go z autopsji ;). To jest obok stacji B-B Wschód i Bepisu o ile dobrze pamiętam.
Gość jacek61 Opublikowano 10 Maja 2017 #52 Opublikowano 10 Maja 2017 Mam nadzieję, że tak zostanie bo widzę zmianę pokoleniową. Na tym składzie zaopatruje się 95 roku.
Gość Opublikowano 10 Maja 2017 #53 Opublikowano 10 Maja 2017 To jeszcze wtedy mieszkałem w Bielsku, no powiedzmy w Komorowicach Śląskich ;).
Gość Opublikowano 10 Maja 2017 #54 Opublikowano 10 Maja 2017 W sklepie internetowym PGG kupisz oryginalnego retopala za prawie 800 pln/tona, opał sprawdzony, chwalony, Retopal 24MJ/kg 800zł/t Mix Piast+Jankowice 26MJ/kg 630zł/t Potrzebuję 6t,więc dlaczego wybiorę 2 opcję?
Gość jacek61 Opublikowano 10 Maja 2017 #55 Opublikowano 10 Maja 2017 To jeszcze wtedy mieszkałem w Bielsku, no powiedzmy w Komorowicach Śląskich ;). A ja po dziś dzień W Komorowicach Krakowskich, świat jest mały ;)
damdam Opublikowano 10 Maja 2017 #56 Opublikowano 10 Maja 2017 Mix Piast+Jankowice 26MJ/kg 630zł/t zastanawia mnie jak będzie wyglądała spiekalność takiej mieszanki, tak na oko miał z piasta to 1-5RI, groch z Jankowic 20-30RI ?, czy uda Ci się zejść poniżej 10RI w przypadku mieszania 1:1? Ciekaw jestem rezultatów, może kolega się podzielić swoimi wynikami? w oddzielnym wątku np. tutaj: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/551-mial-w-piecu-na-ekogroszek-z-paleniskiem-retortowym/ Sam przymierzam się do palenia miałem, na pewno trochę poeksperymentuję i dam znać o wynikach w odpowiednim czasie :)
Gość Opublikowano 10 Maja 2017 #57 Opublikowano 10 Maja 2017 Oczywiście napiszę,sam jestem ciekaw wyniku tego eksperymentu ale czego się nie robi,żeby powalczyć z drożyzną... Tysiąc zł mniej za opał na sezon to już coś. Palnik mam żeliwny,przystosowany do spalania miału,od kilku lat spalam z powodzeniem miały z Piasta. Z czystej ciekawości w ub. sezonie kupiłem tonę Staszica i w największe mrozy nim paliłem,a to też typ 32.2 i ponad 30MJ/kg. Spalał się b. dobrze,popiół jak popcorn ale moc super.
damdam Opublikowano 11 Maja 2017 #58 Opublikowano 11 Maja 2017 czymam za słowo w kwestii relacji z eksperymentu :) ogólnie to gratuluję odwagi kupić jak rozumiem 3 tony opału nie sprawdzonego :) niech się trafi np. felerna ściana w kopalni i dostarczona partia grochu będzie miała np. spiekalność > 35RI...? w zimie, przy większych mrozach zawsze lepiej się spala spiekający opał, jakbyś napisał że tym staszicem paliłeś pod koniec wiosny i palnik nie zatykał się szlaką to było by bardziej miarodajne Retopal 24MJ/kg 800zł/t Mix Piast+Jankowice 26MJ/kg 630zł/t Potrzebuję 6t,więc dlaczego wybiorę 2 opcję? także sam widzisz ile słabych punktów (w teorii) ma powyższe podejście, a życie to zweryfikuje. Na początku Twoją ironię celowo zignorowałem, oby ta ironia nie obróciła się przeciw Tobie i się okazało że musisz po tej mieszance odwiedzać kocioł co kilka-kilkanaście godzin w celu oczyszczenia palnika ze szlaki co w praktyce sprowadzi się do poziomu obsługi poczciwego górniaka :)
Dancych Opublikowano 11 Maja 2017 #59 Opublikowano 11 Maja 2017 Zauważyłem dzisiaj obniżkę na stronie ekogorszekprestige.pl Palił ktoś aktualnie Premium? Pytam bo opinie o tym opale są mało aktualne na forum.
piastun Opublikowano 11 Maja 2017 #60 Opublikowano 11 Maja 2017 Sprawdziłem ceny (okolice wołomina) i na dzień dzisiejszy prawdopodobnie rusek jest w następującej cenie: groszek 600zł/t (w zeszłym sezonie w lipcu płaciłem 560zł/t) orzech 660zł/t pewnie jeszcze z 10zł na tonie można coś utargować. Zrobię badanie pod koniec czerwca i zobaczymy jak ceny będą wtedy wyglądać.
CooleR Opublikowano 11 Maja 2017 #61 Opublikowano 11 Maja 2017 Po lekturze forum podzwoniłem, popytałem i wiadomości nie ciekawe. Znajomy z hurtowni opału zaopatrujący dużych odbiorców twierdzi, że taniej już nie będzie. Na kopalniach braki, u niego również, leżą tylko produkty markowe w workach. Na zaprzyjaźnionych składach również twierdzą, że tanio już było. Obecnie tona miału Piast kl. 23 430 zł i 420 zł, Piast kl 25 (wygląda jak ekogroszek) 520 zł, ekogroszek chwałowice 750 zł, wesoła 690 zł, silesia 580 zł. Jak twierdzą te ceny do przyszłego tygodnia, potem w górę. Po tych rozmowach przywieźli mieszankę (podobno SUPER :P - zobaczymy) eko silesia i miał Piast kl. 23 - 1/1.
Gość Opublikowano 11 Maja 2017 #62 Opublikowano 11 Maja 2017 Właśnie w ten sposób należy dbać o swój portfel i bronić się przed naszymi "umiłowanymi przywódcami" B)
damdam Opublikowano 11 Maja 2017 #63 Opublikowano 11 Maja 2017 to jeszcze ja się "pochwalę" - właśnie w bagażniku mam 3 worki :) miału I z chwałowic granulacja 0-31,5mm 26-27MJ cena 620 z pakowaniem w worki, granulacja wygląda ok - przynajmniej granulacja się zgadza, kupione na okolicznym składzie Grodzisk Maz, W razie czego (do podmieszania) mam 1t eco mix z bartexu. Ten eco mix z bartexu podejrzanie DOBRZE wygląda bo producent deklaruje że jest to mix 75% czecha z 25% rubinem. Eco mix wysuszony już jest i mi to nie wygląda na czeski... no chyba że gościu co miesza dobrał odwrotne proporcje :D a może ktoś pomylił i wysłał mi rubina :DGorzej będzie jak to jest eco z silesi, którym bartex ostro handluje... najwyżej kupię następnym razem czystego czecha... Docelowo chciałbym palić tym miałem z Chwałowic latem podmieszany z czymś o 0-1RI w stosunku 1:1, a zimą puścić go czystego lub ewentualnie w proporcji 2:1 z wynglem 0-1RI No może być też i tak że niby ten eco-mix który miał być 0-1RI a okaże się silesją i będzie trzeba go mieszać z miałem z Chwałowic aby obniżyć spiekalność :D
damdam Opublikowano 11 Maja 2017 #64 Opublikowano 11 Maja 2017 Właśnie w ten sposób należy dbać o swój portfel i bronić się przed naszymi "umiłowanymi przywódcami" B) po primo akurat nasi przywódcy nic nie mają do podwyżek cen - zobacz sobie jak index giełdowe na węgiel się kształtowały rok temu a jak kształtują się teraz secundo, tylko dzięki "obecnie nam panującym" jeszcze jest konkurencja na naszym rynku w postaci węgla kamiennego wydobywanego w kraju - dla kontrastu poczytaj sobie historię upadłości (NWR/OKD) / likwidacji wydobycia węgla kamiennego w Czechach, który wg. obecnych planów o ile pamięć mnie nie myli ma być stopniowo likwidowany bodajże do 2022 roku....
CooleR Opublikowano 11 Maja 2017 #65 Opublikowano 11 Maja 2017 damdam, pomyśl. Jak ceny na światowych rynkach były wyjątkowo niskie, to nasza podziemna elita od utylizacji opon grilowała w Wa-wie, a na placach przy kopalniach rosły najwyższe góry w kraju. Teraz jak ceny są jakie są to okazuje się że i na kopalni jakoś nie ma węgla. Nie dziwi cię to dlaczego tak jest. Bo jak dla mnie ewidentnie po to aby jeszcze trochę poczekać i sprzedawać jeszcze drożej. Przecież to jest biznes. Co do drugiej części Twojego wpisu, w krajach gdzie nie ma kopalni węgiel kamienny kosztuje tyle samo, co więcej w krajach cywilizowanych będzie lepszej jakości niż to co u nas na składach.
damdam Opublikowano 11 Maja 2017 #66 Opublikowano 11 Maja 2017 z dwoma Twoimi częściami ja też się nie zgadzam, obecnie, wyngiel jest limitowany na niektóych krajowych kopalniach bo większe zużycie było spowodowane: - zimną, długą wiosną - każdy z nas wie ile więcej spalił opału tego sezonu w stosunku do poprzednich lat, tak po prawdzie dopiero teraz widać nadchodzącą wiosnę, wczoraj rano miałem szron na trawie - pośrednio, wzrost cen węgla na świecie spowodował wzrost ceny węgla importowanego do poziomu ceny węgla krajowego, a przeciętny kowalski jak ma kupić wyngiel polski a ruski w podobnej cenie to wybiera polski - dodatkowo kopalnie w Polsce w cyklu wiosna / lato co roku mają mniejsze wydobycie związane z pracami konserwacyjnymi, urlopami pracowników, etc. i nie tworzyłbym spiskowej teorii że kopalnie specjalnie limitują towar aby jeszcze podbić cenę. Pytanie postawiłbym inaczej dlaczego w przypadku okresowej koniunktury na wyngiel np. nie zatrudnią okresowo więcej górników i zwiększą wydobycie spłacając tym samym zadłużenie? odnośnie drugiej części, to też nie jest prawdą do końca bo do ceny indexu giełdowego np. ARA musisz doliczyć koszt transportu, i np. koszt wyngla w Holandii będzie niższy niż np. we Francji. Podobne sytuacja wygląda na naszym podwórku krajowym węgiel jest tańszy tam gdzie jest wydobywany (Śląsk, lubelskie) niż np. na Mazowszu. Fakt, że u nas koszty wydobycia są zbyt duże oraz inne patologie w górnictwie krajowym zaczynając od mafii węglowych, a na związkach zawodowych kończąc obniża atrakcyjność rodzimego towaru w ogólnym rozrachunku - tutaj zgoda. Np. wspomniane powyżej przez ze mnie OKD jest często porównywane do jsw, Obie spółki mają porównywalny wolumen wydobycia a okd zatrudnia prawie połowę mniej pracowników, z czego chyba 20% (dokładnie nie pamiętam) jest zatrudnionych przez firmy zewnętrzne, tym polskie. I okd jest w likwidacji a jsw zaczyna wychodzić na prostą...
darkon Opublikowano 11 Maja 2017 #67 Opublikowano 11 Maja 2017 Pany toż to temat o cenach węglach w br. Polityki paszli stąd ;-) Sośnica kostka/gruba 840 zł/t Kuzbas orzech I 620 zł/t No name czyli farbowany Polak z Rosji po 700 zł/t Groszek Marcel z papierami ale z oczekiwaniem 699 zł/t Flot Marcel stoi stabilnie po 480 zł z workowaniem +40 zł na tonce Brudas z Bełchatowa w sorcie kęs i orzech po 300 zł
Gość Opublikowano 11 Maja 2017 #68 Opublikowano 11 Maja 2017 Na Marcelu kolejka jak za dawnych, dobrych czasów jesienią, sznur ciężarówek.
darkon Opublikowano 19 Maja 2017 #69 Opublikowano 19 Maja 2017 Dzisiaj na testy kupiłem sobie ruska Kuzbass Sorty orzecho-kostka i ekogroszek po 620 zł. Dostawę zrobiłem w swoim zakresie po 5 worków do samochodu;-)
darkon Opublikowano 19 Maja 2017 #70 Opublikowano 19 Maja 2017 Węgiel piekielnie suchy - jeśli nie będzie szrotu w nim to z premedytacją biorę go na okres p przejściowy
Dancych Opublikowano 19 Maja 2017 #71 Opublikowano 19 Maja 2017 Jeżeli kupiłeś online na pgg.pl to nie będzie szrotu.
darkon Opublikowano 19 Maja 2017 #72 Opublikowano 19 Maja 2017 Wodzu - kupiłem ruska ze składu nie jakiś retopal czy coś innego ze strony pgg.
Gość Opublikowano 20 Maja 2017 #73 Opublikowano 20 Maja 2017 A ja już w pogotowiu, bo już koło ósmej przybędzie pięć ton Marcela w postaci orzecha II i pięćset kg flotu. Reszta flotu w drugiej dostawie (ładowność samochodu).
Gość Opublikowano 20 Maja 2017 #75 Opublikowano 20 Maja 2017 Jak rozładujemy, to wrzucę jakies zdjęcia ;).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.