Szarek28 Opublikowano 10 Marca 2017 #1 Opublikowano 10 Marca 2017 Witam nigdzie nie moge znalez czy ten piec Vaillant VUW 180 XE, 260 XE jest czy tradycyjny kondensacyjny ? Trzeba go wymienic po 14 latach uzytkowania i w internecie znalazlem interesujace mnie piece, lecz wszystkie sa kondensacyjne, a jak przeczytalem, takie potrzebuja specjalnie przystosowanego komina i rur. Piec jest zamontowany w domu w Polsce, ja mieszkam za granica i dlatego nie mam jak skontrolowac. Czy przy zamianie tego pieca, moge zamontowac np. Junkers Cerapur Midi Zwb 24-1 RE badz Termet Ecocondens silver 20, ktore sa kondensacyjne, bez przebudowy komina ? Jesli nie moge kondensacyjnych, bez przebudowy to co polecacie z tradycyjnych ( Dom 130m2, ocieplony ). Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
odpowietrznik Opublikowano 10 Marca 2017 #2 Opublikowano 10 Marca 2017 Nie ma potrzeby żadnej przebudowy komina.Masz dwie możliwości przy kotle kondensacyjnym: 1)Poprowadzić rurę powietrzno-spalinową(rura w rurze ) od kotła na zewnątrz budynku przez ścianę. 2)Wstawić w istniejący komin(gdzie jest teraz podłączony stary kocioł) rurę np. z nierdzewki, zazwyczaj jest to rura fi.60(jak wyjscie z kotła) do odprowadzenia spalin(przy wyższym kominie może zaistnieć potrzeba przeredukowania jej na większą średnicę czyli z fi.60 na fi.80.Kocioł pobiera sobie powietrze do spalania z przestrzeni pomiędzy ową rurą a ścianami kanału kominowego przez który idzie. Musisz mieć też możliwość odprowadzenia kondensatu od tego typu kotła np.do kanalizacji. Tradycyjne kotły raczej nie są już dostępne w sprzedaży,tylko do wyczerpania zapasów ale chyba na chwilę obecną zostały już wyczerpane)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.