SNK Opublikowano 4 Marca 2017 #1 Opublikowano 4 Marca 2017 Cześć, Czy ktoś posiada zasilanie awaryjne w kotłowni na podtrzymanie kotła wraz z pompami w przypadku braku prądu ? Zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia ze względu na cykliczne wyłączanie prądu ( od kilku minut do paru godzin ). Interesuje mnie UPS który podtrzymał by piec co najmniej kilka godzin w razie "W". Pytanie brzmi w co musiałbym się zaopatrzyć, jaka moc. Chcę żeby takie urządzenie było w pogotowiu, aby mi nie zabrakło ciepła, lub uchroniło przed uszkodzeniem kotła. Posiadam 4 pompy i sterownik iryd pid.
Hermogenes Opublikowano 4 Marca 2017 #2 Opublikowano 4 Marca 2017 Podstawowa sprawa zsumować moce wszystkich urządzeń ,przyjąć czas w jakim ma być podtrzymywane życie kotłowni . Jeśli moc będzie do 500 -600 W może być UPS zasilany napięciem 12V powyżej tej mocy proponował bym zasilanie 24V .Przetwornice mają podane dwie moce ciągłą i chwilową dobrze aby moc ciągła przekraczała moc wyliczoną 130-150 % nie więcej, większe przetwornice mają większy prąd jałowy .Zakładając sprawność podaną przez producenta wyliczasz energię którą musisz zgromadzić w akumulatorze Watogodziny moc x czas Wh dzielisz przez napięcie akumulatorów i wychodzi pojemność akumulatorów Ah .oczywiście starasz się kupić przetwornicę sinusoidalną czysty sinus nie modyfikowany.Przetwornica powinna mieć moduł ładowania masz wybór w sklepie BTO i AVT ale są pewnie inne sklepy ja znam te, jak coś nie zrozumiałeś śmiało pytaj. .poz Hermogenes
SNK Opublikowano 4 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2017 Wydaje się być oczywiste, jutro posprawdzam dane producenta pomp i sterownika.
sambor Opublikowano 4 Marca 2017 #4 Opublikowano 4 Marca 2017 Trochę o tym było - warto poczytać https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18831-zasilanie-awaryjne-ups-agregaty-itp/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.