SNK Opublikowano 4 Marca 2017 #1 Opublikowano 4 Marca 2017 Cze艣膰, 聽 Czy kto艣 posiada zasilanie awaryjne w kot艂owni na podtrzymanie kot艂a wraz z pompami w przypadku braku pr膮du ? Zastanawiam si臋 nad kupnem takiego urz膮dzenia ze wzgl臋du na cykliczne wy艂膮czanie pr膮du ( od kilku minut do paru godzin ). Interesuje mnie UPS kt贸ry podtrzyma艂 by piec co najmniej kilka godzin w razie "W". 聽 Pytanie brzmi w co musia艂bym si臋 zaopatrzy膰, jaka moc. Chc臋 偶eby takie urz膮dzenie by艂o w pogotowiu, aby mi nie zabrak艂o ciep艂a, lub uchroni艂o przed uszkodzeniem kot艂a. Posiadam 4 pompy i sterownik iryd pid.
Hermogenes Opublikowano 4 Marca 2017 #2 Opublikowano 4 Marca 2017 Podstawowa sprawa zsumowa膰 moce wszystkich urz膮dze艅 ,przyj膮膰 czas w jakim ma by膰 podtrzymywane 偶ycie kot艂owni . Je艣li moc b臋dzie do 500 -600 W mo偶e by膰 UPS zasilany napi臋ciem 12V powy偶ej tej mocy proponowa艂 bym zasilanie 24V .Przetwornice maj膮 podane dwie moce ci膮g艂膮 i chwilow膮 dobrze aby moc ci膮g艂a przekracza艂a moc wyliczon膮 130-150 % nie wi臋cej, wi臋ksze przetwornice maj膮 wi臋kszy pr膮d ja艂owy .Zak艂adaj膮c sprawno艣膰 podan膮 przez producenta wyliczasz energi臋 kt贸r膮 musisz zgromadzi膰 w akumulatorze Watogodziny moc x聽 czas聽 Wh聽 dzielisz przez napi臋cie akumulator贸w i wychodzi pojemno艣膰 akumulator贸w Ah .oczywi艣cie starasz si臋 kupi膰 przetwornic臋 sinusoidaln膮聽 czysty sinus聽 nie modyfikowany.Przetwornica powinna mie膰 modu艂 艂adowania masz wyb贸r w sklepie BTO i AVT ale s膮 pewnie inne sklepy ja znam te, jak co艣 nie zrozumia艂e艣 艣mia艂o pytaj.聽 .poz Hermogenes
SNK Opublikowano 4 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2017 Wydaje si臋 by膰 oczywiste, jutro posprawdzam dane producenta 聽pomp i sterownika.聽
sambor Opublikowano 4 Marca 2017 #4 Opublikowano 4 Marca 2017 Troch臋 o tym by艂o - warto poczyta膰聽https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18831-zasilanie-awaryjne-ups-agregaty-itp/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.