andrzejaslo Opublikowano 4 Marca 2017 #1 Opublikowano 4 Marca 2017 Chciałem zapytać czy ktoś użytkuje taki kocioł zgazowujący, ponieważ trochę brak informacji na temat tego kotła, żadnych filmików na YT żadnych zdjęć itd. w porównaniu to Atmosa, Ciechowicza Sigmy czy nawet Buderusa S121-2. Chodzi mi głównie o to czy zamiast nadmuchu można zastosować miarkownik ciągu, podobno wentylator wyciągowy można, tylko co wówczas z wentylatorem nadmuchowym? wymontowuje się? Jeżeli ktokolwiek ma taki kocioł to proszę o odpowiedź i jakiekolwiek zdjęcia.
automatyk Opublikowano 4 Marca 2017 #2 Opublikowano 4 Marca 2017 nie mozna zastosowac miarkownika ciagu wentylator zawsze musi być
andrzejaslo Opublikowano 4 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2017 A jeżeli zamontuje się wentylator wyciągowy (podobno jest taka opcja) to którędy będzie zasysane powietrze? Przez wentylator nadmuchowy? Nie wiem jaką konstrukcję ma wentylator nadmuchowy i cały nadmuch ale chyba jest to możliwe jeżeli jest tam klapka która jeżeli będzie podciśnienie to powinna się uchylić? I czy wogóle da się podłączyć wentylator wyciągowy zamiast nadmuchowego do sterownika. A Pan ma taki kocioł, użytkował, czy widział jak działa?
automatyk Opublikowano 5 Marca 2017 #4 Opublikowano 5 Marca 2017 mam inny takie montowałem zawsze w tym modelu był wentylator nawiewny i tak to musi pozostac ,co to wodóle za pomysł aby stosowac jakies reczne sterowanie klapki czy cokolwiek ?
SONY23 Opublikowano 5 Marca 2017 #5 Opublikowano 5 Marca 2017 No przecież w atmosach od zawsze był miarkownik więc to żadna fanaberia...
andrzejaslo Opublikowano 5 Marca 2017 Autor #6 Opublikowano 5 Marca 2017 mam inny takie montowałem zawsze w tym modelu był wentylator nawiewny i tak to musi pozostac ,co to wodóle za pomysł aby stosowac jakies reczne sterowanie klapki czy cokolwiek ? Dokładnie tak jak pisze SONY23 właśnie w Atmosach, Ciechowiczu Sigma (stała szczelina brak miarkownika) czy Buderusie jest miarkownik ciągu i to właśnie Rickenbacher Ultrax Shg jest swego rodzaju wyjątkiem w klasie kotłów na holzgaz z tym nadmuchem. Co w przypadku braku prądu??? W najlepszym wypadku zgaśnie w kotle i zasmoli cały kocioł (zanim zgaśnie), w najgorszym można się już nie obudzić rano jak będzie sporo czadu a ktoś nie zamontuje wczesniej czujnika/ów czadu.
automatyk Opublikowano 5 Marca 2017 #7 Opublikowano 5 Marca 2017 poprostu gasnie w kotle a w buderusie czyli innymi słowy tez tego samego producenta co shg jest wentylator wyciagowy a przesłonki sa reczne wrazie wiatru aby ogranicyc powietrze lub dozowac moc a czujnik czadu jak chcesz to montuj ale nie sie zamieszania
andrzejaslo Opublikowano 6 Marca 2017 Autor #8 Opublikowano 6 Marca 2017 Tak W Budrsie są przesłonki ręczne dla PP i PW tak jak w Ciechowiczu i w razie braku prądu w tych kotłach będzie się chyba jakoś paliło nadal bo wentylator wyciągowy nie ogranicza chyba całkowicie przepływu spalin do kanału kominowego? (mogę się mylić), a w przypadku braku prądu w Rickenbacher Ultrax Shg są te przesłonki do regulacji ręcznej PP I PW? chyba nie? przy nadmuchu na pewno nie. Mówisz że w razie braku prądu w tym kotle nie ma się czego obawiać bo "po prostu gaśnie w kotle" ok ja nie jestem ekspertem tylko mam obawy bo jeżeli mam załadowany cały kocioł drewnem (sporo go wchodzi do takiego kotła 120dm3) i jeżeli kocioł jest rozgrzany do ok 85-90C w palniku temp ponad 1000C drewno mocno odgazowuje i nagle następuje całkowite odcięcie dopływu powietrza to mam wrażenie że mogą się dziać różne rzeczy przy drobnej nieszczelności. Chyba że powietrze w odpowiedniej ilości (w Ultrax Shg) jakoś przeciśnie się przez ten nadmuch to ok. I nie jest moim zamiarem sianie zamęt tylko uzyskanie informacji, kocioł to nie zabawka i względy bezpieczeństwa są nie wiem jak dla kogo ale dla mnie ważne. A kocioł jest na prawdę solidny wykonany z blachy 8mm ciężar 525kg przy 18kW konkurencja pod tym względem jest daleko w tyle, tylko ten nadmuch....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.