lutar Opublikowano 21 Lutego 2017 #1 Opublikowano 21 Lutego 2017 Witam, posiadam mieszaną instalację CO: - parter: ogrzewanie podłogowe - rozdzielacz wyposażony w pompkę, zawór trójdrogowy oraz sterowanie pogodowe regulujące temp. zasilania - piętro: kaloryfery z termostatami. Źródłem ciepła jest kocioł Brotje Komfort 24kW (temperatura z zależności od pogody 45-50 oC). Powierzchnia do ogrzania ok 160 m2. Kocioł pracuje w następujący sposób: - grzanie - ok 1 min. - przerwa - zadana na kotle minimum 3min. - przy czym temperatura na kotle po ok. 50sek. spada już o 5 oC poniżej temperatury zadanej i powinien się już załączyć gdyby nie zadana na kotle minimalna przerwa. Wydaje mi się że dzieje się tak przez ogrzewanie podłogowe, które oddaje o wiele niższą temperaturę od tej zadanej na kotle. Czy jesteście w stanie poradzić mi coś? Czy na ogrzewanie podłogowe dać lepiej wyższą temperaturę zasilania a mniejszy przepływ czy może obniżyć temperaturę zasilania a zwiększyć przepływ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie propozycje. Najprawdopodobniej instalacja mam zbyt mało obieg, ponieważ temperatura wody bardzo szybko spada po ogrzaniu (z np 45 oC do 37 oC w ok 50 sekund). Wydaje mi się że dzieje się tak przez ogrzewanie podłogowe, które oddaje o wiele niższą temperaturę od tej zadanej na kotle.
sambor Opublikowano 21 Lutego 2017 #2 Opublikowano 21 Lutego 2017 Obniż krzywą grzewczą na ogrzewanie podłogowe oraz zmniejsz moc kotła w trybie CO. Ponadto może być potrzebne sprzęgło hydrauliczne.
Gość mak Opublikowano 21 Lutego 2017 #3 Opublikowano 21 Lutego 2017 Do instalacja jest zbudowana błędnie. Prawdopodobnie instalacja zbudowana jako jeden obieg grzewczy a ta z kondensacyjnym kotłem gazowym nigdy poprawnie działać nie będzie. Brak jest sprzęgła o czym wspominał kol Sambor , a jak brak sprzęgła to brak też pompy na obieg grzejnikowy na obieg podłogówki powinien być układ mieszający z oferty producenta kotła
lutar Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgadza się instalacja to jeden obieg, zasilanie podłogówki pobierane jest z zasilania grzejników (pod posadzką).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.