esdopedoen Opublikowano 18 Lutego 2017 #1 Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam, Od jakiegoś czasu zauważyłem, że mój bojler 300l bardzo szybko się wychładza. Dzisiaj zszedłem do piwnicy i zrobiłem zdjęcie mojego sterownika. Co taki schemat oznacza? Czy pompa pracuje wg tego schematu? Chwilę wczesnej zamiast "trójkącika" w kółku kręciło się kółeczko. Czy to oznacza, że pompa wypompowywała ciepłą wodę z mojego bojlera? Temperatura na kolektorze byłą znacznie niższa niż w bojlerze. Z góry dziękuję za pomoc.
Mancio Opublikowano 18 Lutego 2017 #2 Opublikowano 18 Lutego 2017 Na zdjęciu nie bardzo widać jaką masz temperaturę na dole w zbiorniku. Sterownik powinien mieć deltę włączania pompy, u mnie jest chyba 8C w stosunku do solarów.
esdopedoen Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 18 Lutego 2017 Faktycznie nie widać. Na dole w zbiorniku woda była 7c.
Mancio Opublikowano 19 Lutego 2017 #4 Opublikowano 19 Lutego 2017 Być może delta włączenia jest zbyt mała . Poszukaj w parametrach. U mnie jest 8C dla włączenia. 4C dla wyłączenia.
Przemyslaw85 Opublikowano 19 Lutego 2017 #5 Opublikowano 19 Lutego 2017 Nie masz załączonej opcji nocnego wychładzania? Opcja przydatna na lato Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Mancio Opublikowano 19 Lutego 2017 #6 Opublikowano 19 Lutego 2017 Opcja wychładzania nocnego jest gdy temperatura na dole zbiornika jest powyżej np. 60C więc to raczej odpada.
elmer32 Opublikowano 20 Lutego 2017 #7 Opublikowano 20 Lutego 2017 Może kolega ma to co ja. W nocy temperatura na zewnątrz na minusie a u mnie na kolektorach np. było + 15 stopni. Zauważyłem że grawitacyjnie występuje dogrzewanie solarów . Najwidoczniej nie trzyma i przepuszcza pompa. Jak zakręcę jeden ze wskaźników temperatury czy na zasilaniu czy powrocie grupy solarnej ( mam firmy Immergas) to temperatura zaczyna stopniowo spadać. W ten sposób dość mocno wychładza się woda w zbiorniku.
esdopedoen Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor #8 Opublikowano 20 Lutego 2017 Dziś sprawdzę jak to w piwnicy wygląda. Instalacja ma 2 lata więc powinna być na gwarancji. Dziwnie to wszystko wygląda. Kocioł cały czas pracuje by dogrzać wodę w bojlerze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.