MistrzMasarski Opublikowano 8 Lutego 2017 #1 Opublikowano 8 Lutego 2017 Próbował ktoś tym palić w górniaku? Podobno w Mrówce jest po 550 zł https://wegiel.nazwa.pl/mobile/pl/p/Orzech-drobny-30-55mm-24-MJkg-/149
MistrzMasarski Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2017 Wiem. Ale kolega tu pisał, że w Mrówce jest w promocji.
darkon Opublikowano 8 Lutego 2017 #4 Opublikowano 8 Lutego 2017 Na wątku poświęconym MPM DS Grześ pisał że ten rosjanin w promocji jest. Jeśli to prawda to tylko brać
MistrzMasarski Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2017 Mrówkę odwiedzam rzadko, ale.. jakoś nigdy nie widziałem w Mrówce węgla. Może też dlatego,że jakoś uwagi nie zwracałem. Ma ktoś może mrówkę pod nosem?
seba999 Opublikowano 8 Lutego 2017 #6 Opublikowano 8 Lutego 2017 A czy nie jest za gruba frakcja tego węgla do podajnika? Ślimak nie dostanie bardziej popalić? Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka
darkon Opublikowano 9 Lutego 2017 #7 Opublikowano 9 Lutego 2017 Wiesz co nie wiem czy ten rodzaj (wielkość) węgla będzie odpowiedni na podajnik. Z tego co widziałem na składzie pod chmurką gdy kupowałem próbki rosyjskiego Kuzbasa to ich (rosyjskie) oznaczenia gramatury węgla są kosmiczne chyba że to taki był kaprys gościa ze składu ;-) wizualnie było coś takiego: Rosyjski miał to bardziej nasz grocho miał z przewagą groszku Rosyjski groszek to bardziej nasz orzech II Rosyjski orzech to bardziej nasza orzecho kostka Rosyjska kostka to bardziej nasze kęsy. Podejrzewam, że sprzedawany w worach przez specjalistów od sortowania wszystkiego na frakcje takie jak groch I czy groch II
darkon Opublikowano 9 Lutego 2017 #8 Opublikowano 9 Lutego 2017 To nie będzie takiego miłego zaskoczenia w worku niż w moim przypadku pod chmurką;-) Ogólnie rzecz biorąc ruski węgiel po sortowaniu nawet ich rozumieniu frakcji/gramatury węglem złym nie jest. Mając wybór lipę Sobieski/Janina czy inną płomieniówkę polską wybiorę płomieniówkę rosyjską
MistrzMasarski Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 9 Lutego 2017 Ciekawi mnie tylko, czy jest on w a Mrowce,po takiej cenie
rafaltd Opublikowano 12 Lutego 2017 #10 Opublikowano 12 Lutego 2017 Na wiosnę 2016 r. ten węgiel sprzedawali na swojej stronie za 599 zł z transportem kurierem. Jeśli faktycznie z Mrówce jest po 550 zł to bardzo dobra cena i warto. Spaliłem tego węgla jakieś trzy tony. Ładna równa granulacja bez miału. Reszta to typowy rusek wart swojej ceny. Do dolniaka sprawdza się idealnie.
MistrzMasarski Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor #11 Opublikowano 12 Lutego 2017 U mnie w Mrowce tego wegla nie ma.
damdam Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #12 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Na wiosnę 2016 r. ten węgiel sprzedawali na swojej stronie za 599 zł z transportem kurierem. Jeśli faktycznie z Mrówce jest po 550 zł to bardzo dobra cena i warto. Spaliłem tego węgla jakieś trzy tony. Ładna równa granulacja bez miału. Reszta to typowy rusek wart swojej ceny. Do dolniaka sprawdza się idealnie. ja miałem okazję spalić 1t tego badziewa w dolniaku, na dłuższe palenie się nie nadaje za dużo kamienia. 2-3 zasypy i ruszt zatkany kamieniem. Dlatego uważam że idealnie to się nadaje ale do górniaka :) Do dolniaka, w podobnej cenie orzecha energo (760 pln) można kupić paletę mieszaną orzecha wesołej 0,5 t oraz orzecha czeskiego 0,5 t w bartexie (430+327,5 =756,5 ) - praktycznie nie ma kamienia, a ma się możliwość np. "sterować" kalorycznością opału w zależności od temperatur zew.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.