Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik All-In-One Pytanie

Pabloklb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę przed kolejnym sezonem zautomatyzować maksymalnie proces sterowania piecem i ogrzewaniem.

Kocioł żywiec Integra 18 KW

Obecnie mam sterownik tech ST 42

Chcę go wymienić na któryś z PID, chcę by sam dobierał ilośc paliwa itd.

Po drugie chcę dodać siłowniki do podłogówki i regulatory temperatury w pokojach.

Rozumiem, że sterownik np bruli albo skzp + osobny do podłogówki.

Ale czy jest na rynku taki który obsłuży wszystko na raz?

Czyli piec, pompy i siłowniki w pętlach podłogowych

Obecnie na taki zabieg potrzebuję ok 2,5 tyś... do tego muszę mieć dwa sterowniki... Technicznie to nie jest chyba problem by wszystko mieściło się w jednym urządzenia... w końcu to tylko elektronika... tylko czy taki istnieje?

Opublikowano

Twój ST 42 TECH ma 90% tego co potrzebujesz ....

Widzę ,że kłopoty z wentylatorem ... zostały zapomniane .. teraz czas na sterownik

Opublikowano

Skzp2 ma wszystko co potrzene po co ci 2 stery no chyba ze masz 2 silowniki to wtedy mozesz kupic lecalart z czujnikiem zaru on obsluguje to wszystko

Opublikowano

Twój ST 42 TECH ma 90% tego co potrzebujesz ....

Widzę ,że kłopoty z wentylatorem ... zostały zapomniane .. teraz czas na sterownik

nie zostały zapomniane :)

Ograniczyłem mechanicznie przepływ powietrza bo nic teraz nie jestem w stanie zrobić. Rozmawiałem z serwisem Tech-a i cos musi być juz ze sterownikiem, a że jest z 2011 roku.... to co mają mi zrobić :) Po sezonie muszę piec wygasić i zrobic porządny serwis z wymianą zasobnika więc będzie czas na naprawy albo wymiany.

Odnośnie sterownika tech 42 nie zautomatyzuje mi palenia nie mam PID... podanie, sile nadmuchu muszę regulować ręcznie...

Nie ma nic poza dodatkowa obsługa pompy podłogowej.

Opublikowano

Skzp2 ma wszystko co potrzene po co ci 2 stery no chyba ze masz 2 silowniki to wtedy mozesz kupic lecalart z czujnikiem zaru on obsluguje to wszystko

a jak skzp wysteruje mi 6 pętli z podłogówki? Każda ma mieć osobny regulator pokojowy

Nie doczytałem żeby miał funkcję sterowania piecem i siłownikami podłogówki... chyba że za mało czytałem... nie chodzi mi tylko o obsługę np pompy podłogowej ale całej sekcji i 6 osobnych pętli

Na razie na widelcu mam dodatkowy sterownik L-8 Tech-a (bezprzewodowe regulatory i siłowniki termoelektryczne)

a pytanie dotyczyło czy jest taki który zastąpi mi mojego ST 42 i dodatkowy np L-8.... czyli wszystko w jednym...

Bo sterownik kotła i tak chcę wymienić... ale nawet jak będzie to bruli albo skzp to co z podłogówką? musze mieć drugi sterownik do jej obsługi z bezprzewodowymi regulatorami na każdej pętli

Opublikowano

A SPPv2 tego wszystkiego nie ogarnie?

Opublikowano

Poczytaj na forum bolecki

Opublikowano

Bruli w wersji v3.5  ma sterowanie pokojowe , musisz tylko dokupić moduł radiowy , siłowniki na rozdzielacz podłogowy , czujniki bezprzewodowe ,listwę sterującą  , lub np system Salusa IT600 , lub wiele innych sterowań  podłogówką .

Sterowanie  podłogowe w brulim nie bierze pod uwagę bezwładności podłogi , w Salus jak najbardziej tak  

Opublikowano

SPP v2. ma 90% tego co autor potrzebuje oprócz sterownika siłowników podłogi.

Opublikowano

No właśnie.. i wracamy znowu do pierwszego pytania? :)

Bo za każdym razie pojawia się to "oprócz" i 90%...

Nie doczytałem nigdzie by nawet te bardzo drogie i rozbudowane sterowniki kotła mogły obsłużyć wszystko naraz...

Za każdym razem jest potrzebny dodatkowy sterownik siłowników podłogówki.

Ja teraz na piecu mam Tech ST 42, i obsługuje dodatkowo pompę podłogową.

W każdej chwili mogę dołożyć osobny sterownik do podłogówki (który osobno będzie sterował jej pompą i siłownikami w zależności od podania sygnału z pokojów przez regulatory pokojowe)

Dlatego pytałem, może trochę nad wyraz... ale technologia zmienia się bardzo szybko.

Chciałbym i tak dać na piec już coś z Fuzzy Logic, i pomyślałem ze jest jakieś urządzenie które może zastąpić sterownik pieca i osobny sterownik podłogówki jako jedno urządzenie.

Dla twórców sterowników pieców to chyba nie problem zrobić trochę większą płytkę.

A jeśli mam rozdzielnie obok kotła...

Wpinam siłowniki podłogówki pod sterownik kotła, ustawiam temperaturę w pokojach i chodzę raz w tygodniu do kotłowni wybrać popiół i uzupełnić paliwo, nie martwiąc się o czas podawania, przerwy, siły nadmuchu, spieków większych bądź mniejszych...

Ot takie moje marzenie :)

od razu napiszę, że nie ma u mnie Gazu :) więc nie zmienię kotła :)

Opublikowano

PLUM to obsłuży tylko musisz dokupić dodatkowe moduły. Zadzwoń do nich na pewno Ci odpowiedzą na wszelkie pytania jak Ci się marzy  Fuzzy Logic, ale tanio to to nie będzie. Choć nie wiem czy Ci sprzedadzą musiał byś dostarczyć im pewne dane na temat podajnika motoreduktora dmuchawy to masz szanse to kupić ale tanio to Cię nie wyniesie. Jak zadzwonisz i uznasz , że to jest to o co Ci chodzi a miał byś jakiś problem z kupnem to mogę podjąć się pomóc Ci.

Opublikowano

Bruli ma 100% tego co szukasz , czyli :

• obsługa 4 pomp
  • obsługa zaworu 4D
  • panel operatorski z graficznym wyświetlaczem OLED
  • możliwość podłączenia większej ilości wyświetlaczy
  • 9 pomiarów temperatury
  • wejście zabezpieczenia STB
  • możliwość podłączenia czujnika otwarcia klapy
  • możliwość podłączenia czujnika zerwania zawleczki
  • wyjście sygnalizacji alarmowej
  • interfejs CAN do podłączenia paneli operatorskich
  • interfejs CAN do podłączenia modułów rozszerzeń np. dodatkowe zawory 4D,  zapalarka, sonda lambda itd.
  • interfejs RS-485 do podłączenia modułów rozszerzeń np. falownik

• bezpieczna i szyfrowana komunikacja radiowa – AES128
  • obsługa bezprzewodowych czujników temperatury i wilgotności
  • obsługa bezprzewodowych głowic termostatycznych – zarządzanie temperaturą w każdym pokoju
  • obsługa bezprzewodowych przekaźników np. sterowanie dodatkowym źródłem ciepła
  • prosta konfiguracja urządzeń bezprzewodowych
  • duży zasięg radiowy
    • Zdalna konfiguracja i zarządzanie system ogrzewania w domu za pomocą komputera, tabletu i telefonu
    • Niezależna kontrola parametrów ogrzewania w 20-tu pomieszczeniach
    • Pomiar temperatury i wilgotności w pokojach za pomocą radiowego czujnika BT1 (do 20 czujników)
    • Automatyczne sterownia pogodowe za pomocą bezprzewodowego czujnika temperatury zewnętrznej BT2
    • Sterowanie otwarciem zaworów na grzejnikach przy pomocy bezprzewodowych głowic termostatycznych TH2
    • System obsługuje do 50 głowic
    • Zdalne sterowanie listwami HB2 do rozdzielacza ogrzewania (do 4 listew)
    • Sterowanie ogrzewaniem przy pomocy programatora tygodniowego ustawianego oddzielnie dla każdego pomieszczenia
    • Zasięg radiowy urządzeń wynosi do 500 m w przestrzeni otwartej
Opublikowano

Tech też ma rozwiązania dla tswoich potrzeb, ale nie w jednym sterowniku. Dodatkowe moduły łączysz przez rs-a.Tu również tanio nie będzie.

Najtaniej wyjdzie kupić np. SPPv2 oraz Salusa do obsługi podłogówki

Opublikowano

Z tym że Salus bezprzewodowy ze sterowaniem przez internet nie jest wcale tani

Opublikowano

Fajnie, że ktoś w ogóle zwrócił uwagę na mój temat :)

Faktycznie teraz widzę jak byk że bruli ma możliwość sterowania siłownikami - ale bezprzewodowymi TH-2 (ok 200 zł jeden)

Czyli jakby miało być jako jedno urządzenie to

sterownik 1000

6x siłowniki - 1200

Razem 2200

Regulatory pokojowe (musze mieć 4 szt)... nie wiem jeszcze które do tego pasują bo na esterowniku nie ma ale powiedzmy że ok 200 jeden - czyli razem ok 3000

Druga wersja jaką znalazłem na esterownik tak na szybko

Bruli 1000

Listwa HB2 299 zł (działa tylko ze sterownikami od wersji 3.5: eCoal.pl v3.5, DEFRO SMART II v3.5, bruli.pl v3.5)

6 szt silowników NC 230V 240 zł

Regulatory pokojowe 800

Razem 2300

Rozmawiałem z Techem, cały komplet (listwa sterująca podłogą, czujniki, siłowniki...) 1400 zł (po jakiś rabatach z 1200 + oczywiście jakiś ster pieca 800-1000 zł ) 2200-2400

Tylko nie wiem co jest czego warte.

Jakbym wybrał SPPv2 myślę że cenowo wyjdzie podobnie...

Teraz pytanie - tylko się nie śmiejcie...:)

Wiecie o co mi chodzi, nie chcę ciągle chodzić do kotłowni... chcę by piec sam pracował, sam dostosował sobie ilość paliwa i powietrza

w PID musze ustawić ilość podania itd tak jak w starym sterowniku, algorytm dobiera przerwy i siłe nadmuchu (zmienię opał to znowu trzeba zmieniać...przyjdzie sezon letni to zaś...)

Fuzzy Logic jest pełen automat????? Czyli odpalam piec i nic mnie nie interesuje, a w popielniku mam piękny popiół?

Czy to tylko moje złudne nadzieje... że tak może być

Jaka jest różnica pomiędzy FL a PID

SKZP, SPPv2, bruli..są w granicach 1000 zł... z tego co zrozumiałem ich działanie oparte jest na PID

Sorry jeszcze raz jeśli pytanie jest bzdurne... ale chcę się czegoś nauczyć.

Opublikowano

Osobiście wolałbym kupić SALUSA  i termostaty pokojowe które mają w porównaniu do konkurencji o wiele bardziej zaawansowane sterowanie podłoga niz reszta , a przy kotle na węgiel płynne sterownie to podstawa .

Poza tym jak kiedyś zmienisz kocioł np na gaz , bo nie wiesz co będzie za kilka lat , zawsze zostanie Ci oddzielny system sterowania podłoga , który działa niezależnie od sterownika kotła  

Opublikowano

Z taka ilością automatyki jaka planujesz zamatować nie ma chyba jeszcze na rynku sterownika który poprowadzi kocioł w automacie , a Ty będziesz wybierał tylko popiół :( , znam  osobiście kolegę z RBR-K z ecoalem i co i jedzie na ręcznym haha  bo w automacie i instalacja z zaworem 4d i siłownikiem automat  robi taka hustawke zasadnej CO  + ceramika w kotle , ze za chiny ludowe nie da sie tego stabilnie wysterowac 

Opublikowano

no właśnie w kilku wątkach na forum też doczytałem, że pomimo zainwestowania nie małej moim zdaniem kasy w sterowniki w celu max zautomatyzowania palenia, są problemy ze spiekami.. niedopalaniem... za duże spalanie... i rozwiązaniem problemu powrót do pracy i ustawień ręcznych :)

Dlatego tak jak piszesz wyżej... pewnie wybiorę osobny sterownik samej podłogówki.. bo kocioł to kocioł... może jak padnie będą już jakieś atomowe czy co.. :) albo do tego czasu zakażą palenia węglem :)

Zastanawiam się coraz bardziej nad sterownikiem kotła a raczej sensem jego wymiany... załóżmy że zmienię na jakiś z PID.. obojętnie czy bruli itd... czy nawet jakiś tańszy za 300-400 zł... poprawi to mój komfort palenia - czy obniży spalanie? (mam prawie 180 m2, i za cały rok spalam 3,5 tony)  ale tak realnie... bo i tak muszę ustawiać ręcznie podawanie i resztę parametrów... pomoże mi co najwyżej z mocą nadmuchu...

Bo jak mam wywalać kasę, a i tak będę siedział przy piecu to bez sensu...

W pokojach gdzie mam kaloryfery, każdy ma głowicę termostatyczną, grzeję ile potrzebuję.

Komfort z podłogówką rozwiążę poprzez osobny sterownik (on mi wysteruje pompę i siłowniki, tym samym temperaturę w pomieszczeniach gdzie jest OP) - o wyborze firmy zadecyduję po wiośnie, jak będzie ciepło i będę mógł wyłączyć piec na kilka dni (muszę kilka rzeczy przerobić) więc na pewno wrócę do tematu

Pogodówki nie chcę.. bo więcej z nią problemów niż pożytku (jakbym miał gaz to ok)

Siłowników 3d i 4d nie mam i nie wiem czy będę je montował... przy innym temacie muszę dodać ochronę powrotu kotła.. więc pewnie 3d albo dodatkowa pompa będzie potrzebna... jeśli tak to zaś mój sterownik mi już dodatkowych pomp, mieszaczy i innych wynalazków nie obsłuży... (w sumie to zostanie mi ze sterownika sterowanie pompą OP bo będzie miała już osobny sterownik)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.