Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy Krzaczek Skp 3D 1,8

zon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam wielki problem od grudnia nie moge uporac sie z kotłem spalanie na granicach 40-65 kg nie moge osiagnac mniejszego

kocioł : krzaczek 3d 1,8 

sterownik tech 580 z pid

pokojówka tech 280 

palmik ekoenergia 

czas podawania 14sec

czas przerwy 24 sec 

podtrzymanie 24

przerwa w podtrzymaniu : 12 min

Przy tych ustawiach mam w miare kopczyk przy nizszych zapada sie

Opublikowano

a w czym mamy pomóc???

ani słowa o problemie

jeśli jedyny to zapadający sie kopiec to zmiana nadmuchu- pomijam że strasznie bogate te nastawy- ciekawi mnie jak popiół z tego wygląda.

jesli problemem jest spalanie wysokie to nie podałeś nic o potrzebach domu więc trudno sie do tego odnieść

jak dom potrzebuje 20KW to spalanie jest niskie

jak potrzebuje 8 to wysokie

tylko że nie mając danych nic nie można powiedzieć o próbach i sposobach rozwiązania twojego problemu

ode mnie- masz dobry sterownik z porządnym algorytmem a męczysz się w dwustanie :mellow:

ustaw tryb pracy PID i wyjdź z kotłowni

Opublikowano

NA PIDZIE ZAPADA SIE WSZYSTKO

servos krzaczka powiedziaø ze nie wie o co kaman

Opublikowano

to trzeba skorygowac współczynniki ewentualnie zmienić maksymalny czas podawania

serwis rzadko cos wie

Opublikowano

a co do domu 

niby stare budownictwo ale dobrze ocieplone 170 m  nie wiem tylko dlaczego niewiadomo co robie i tak kopiec sie zapada 

a co do pida to powiedz mi nastawy jakie masz w servisowym

Opublikowano

jak zapada się złoże to wchodzisz w menu (teraz nie pamietam które jest pierwsze serwisowe czy instalatora) i podnosisz współczynnik mocy kotła w górę aby podawał więcej opału

ewentualnie obniżasz współczynnik wentylatora żeby nie dmuchał zbyt mocno

sprawdź też jaką masz granulację opału- może drobną i wiatrak ma podwyższone obroty???

moich ustawień nie podam bo mam inny sterownik ale ustwiam ich trochę a ostatnio z techem walczyłem i lubie te stery bo dają się ustawić badzo dokładnie

Opublikowano

możesz też obniżyć maksymalną temperaturę spalin do poziomu powiedzmy 160st co tez obnizy maksymalny nadmuch i skoryguje pracę algorytmu

Opublikowano

granulacja gruba a co do ustawien min 1 sec max 8 sec 

Opublikowano

nastawy wentylataora wg tabeli krzaczka 

Opublikowano

olej tabelę krzaczka- krzaczek nie wie co sypiesz do zasobnika

obnizaj współczynnik wentylatora jak żar schodzi w dół palnika bo dmucha zbyt mocno

obetnij z 10% na początek albo obniż w serwisowym maksymalny nadmuch bez ruszania współczynników i zobaccz co się stanie

Opublikowano

dawalem wspóøczynnik na min i nic niedawaø pode3slij jakies nastawy pidu odpale i zobacze co jest kaman 

Opublikowano

nie czytasz dokładnie co piszę

nie podam ustawień bo mam inny ster

techa trzeba dostroić do instalacji i do opału

skoro nic nie dawało obniżanie współczynnika to obniżaj maksymalne obroty wentylatora w menu serwisowym

możesz tez zwiększyć minimalne podawanie z 1 na 3 sekundy oraz skrócić minimalną przerwę podawania do poziomu powiedzmy 1:4 czyli przy podawaniu maks 8sek minimalna przerwa podawania 32 sekundy

Opublikowano

robilem jak mowiles : 

wsp went dalem na -10 

wsp mocy na +10

nadal sie zapada 

ale pytanie czy jak on spadnie ponizej temp zadanej  kotla nie powinien isc z pelna moca tzn 8 s podawania bo u mnie jak temp spada to on nie idzie na 8 s tylko tak 3 potem 2 potem 6 nie ciagnie ta pena moca

Opublikowano

on działa na podstawie odczytów z pomiaru spalin i przyrostu temperatury i jeśli uzna że nie musi iśc ostro to nie idzie

jak nadal się zapada to daj współczynnik wentylatora na -20

Opublikowano

a skorygowałeś nadmuch w ustawieniach serwisowych???

może tam trzeba zbić maksymalne obroty wentylatora???

Opublikowano

pid odpalony działa a spalanie nadal tragedia 50 kg na dobe !!!!!!!

zwariuje normalnie z tym piecem !!!!!

Opublikowano

Retorta uszczelniona? Sprawdź.

Co robi ta pokojówka po osiągnięciu zadanej?

Opisz trochę instalację, co ty tam masz ponakręcane wkoło kotła, co pokazują termometry, jak z temp powrotu itp.

Opublikowano

a wiec tak :

- retorta uszczelniona sam robiłem 1 tydzien temu servisy wszelakiego typu były i zaden nie widział ze nie uszczelniona 

- pokojówka po osiagnieciu zadanej obniza sie o 5 stopni tak ustawiłem obnizenie pokojówki 

a instalacja niby starego typu ale grzejniki wymienione na panel dom dobrze ocieplony nowe okna i cała izolacja 

w instalacji zawór 4d i  pompki a reszta jak w każdej - normalna prosta instalacja 

temp powrotu 49 C

Opublikowano

Zrób zdjęcia instalacji kociołka w tedy będzie więcej danych by coś zaradzić.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a jakie temperatury masz na dworze teraz?

co to znaczy dla ciebie dom dobrze ocieplony??? 

czy to jest 10cm styro na ścianie i 15cm wełny w stropie czy raczej 20cm styro na ścianie i 35cm wełny pod dachem?

zakładając optymistycznie 60W/m2 to potrzebujesz 10,8KW przy -20st 

przeliczając to na ilość opału otrzymamy zużycie 50kg opału o kaloryczności 26MJ spalonego z 70% sprawnością

obstawiam że sprawność jest niższa nieco i stąd takie wyniki spalania

Opublikowano

dobrze ocieplony  :D 

pustak pianowy steropian 5 max  i steropian 10 po zewnątrz 

strop 40 cm trocin ( tak sie kiedys robiło ( i na tym prasowana wełna 15 i płyta osb 12 mm

a co do pieca jak pisałem krzaczek 3d sprawnosc 85 % a temp teraz -4 w nocy + 2,3 w dzien 

Opublikowano

te same piece u znajomych przy tej temp i podobnych domach i moze nawet mniej ocieplonych pala max po 30 kg wiec o cos nie kaman 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.