ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam,mam problem z dogrzaniem pomieszczenia. temp max 19,5 stCogrzewam piec defro podajnikwszystko w podlogowce+2 kaloryfery w garazu podpiete pod podlogowe. osobne rozdzielacze parter - pietro podłączone z systemem CosmoFloor rozdzielacze http://www.gorgiel.pl/sites/default/files/files_backup/katalog/pliki/rs_ptm_karta_produktu.pdf na pietrze dogrzałem do 21 stCa na parterze w pokoju 19,5 stC -WTF :/ temp. podłogi mierzona zwykłym termometrem max 22stC i nic wiecej. dzwonilem do firmy Gorgiel i Pan polecił mi ustawić srube zaworu powrotnego na max odkrecona i wkrecic okolo 1/4 obrotu, w moim przypadku zakrecic Bypas i pompe na 3 bieg\ na rotometrze jest przepływ ponad 3l/min i nie stety d....a :/ co obstawiacie?? czy jest możliwość by sam rozdzielacz był wadliwy?? czy jakoś inaczej to ustawiac??? bardzo prosze o sugestie bede bardzo wdzieczny bo juz mam dosc.... temp zasilania z pieca aktualnie 50stC temp na belce powrotnej na rozdzielaczu około 48stC
kiminero Opublikowano 10 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kolega jeszcze walczy? Kiepska rada od Gorgiela. Zawór powrotny zamknij i odkręć na dwa obroty. Zasilanie to dawaj na maksa, bo na tym rozdzielaczu im więcej tym lepiej. Bypass przy belkach uzbrojonych w siłowniki powinien być otwarty (wyregulowany wg potrzeb) chyba, że pompa mieszacza ma autoadaptację. Pisałem w twoim pierwszym temacie, że do d... ten rodzaj mieszania. P.S. 3l masz na każdej pętli? Możesz dokładnie określić gdzie ty te temperatury mierzysz, bo to nierealne, że 48 puszczasz w podłogę w tempie 3l/min i dogrzać nie możesz.
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 10 Stycznia 2017 walcze ale mizernie :Dmoże do dupy ale co mam zrobic ? jakoś musze to ustawic :/ ostatnio jak miałem wkręcony ten zawór na maxa i odkręcony na 1,5 obr to mi temp spadła do 15 stC :( a dlaczego na pietrze sie dogrzewa?? a podłoga jest ciepla mierze zwykłym termometrem, położony na środku pokoju na podłodze i jak na razie co mi się "udało" ustawić to było 22,5 stC
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 10 Stycznia 2017 te 22,5 na podłodze było jak miałem odkrecony zawor i wkrecony na 2,5 obr ale przy takiej zabawie to mi chyba życia braknie żeby to ustawić szkoda, że kolega z wielkopolski :(
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Też mam taki rozdzielacz. Zrób fotki jak u Ciebie podłączony. Ja 30st na podłoge puszczam , a 23st w salonie mam :)
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 10 Stycznia 2017 takie fotki wystarczą? jak co to napisz co jeszcze potrzebujesz
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 10 Stycznia 2017 tylko na jednym 3l/m reszta stoi ponieważ tylko w tym jednym chce dogrzaćna pietrze próbowałem i tam jest ok-dogrzałem pokój na 21st oba rozdzielacze ustawiłem tak samo
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #9 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Też mam taki rozdzielacz. Zrób fotki jak u Ciebie podłączony. Ja 30st na podłoge puszczam , a 23st w salonie mam :) co proponujesz? na tym termometrze masz 30 st? a jaka temp zasilania?
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kup termostat z kapilarą Zawór powrotu wkręć do końca i 0.5obrotu odkręć. Bypass odkręć. A może rotametry masz złe / odwrotne? Ile stopni masz na termometrze na dolnej belce? Pompa cały czas chodzi?
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 10 Stycznia 2017 co proponujesz? na tym termometrze masz 30 st? a jaka temp zasilania? Za termostatem z kapilarą mam 35stopni. W podłoge idzie zmieszana o temp 30st.
kiminero Opublikowano 10 Stycznia 2017 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Jeśli uzyskuje przepływ 3l, to regulacja zaworem powrotu nic nie zmieni. Będzie to niezbędne przy pracy całego rozdzielacza. Rysunek poniżej daje pogląd na kierunki przepływów w rozdzielaczu tego typu: Czy ty te 48 sC czujesz na wejściu pętli i jaka jest różnica na wyjściu? Wejście na dole, wyjście na górze
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2017 A może ta pętla zapchana/zapowietrzona? Zawory termostatyczne dobrze dokręcone, "działa" sam bolec?
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #14 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kup termostat z kapilarą Zawór powrotu wkręć do końca i 0.5obrotu odkręć. Bypass odkręć. A może rotametry masz złe / odwrotne? Ile stopni masz na termometrze na dolnej belce? Pompa cały czas chodzi? mam tylko jeden termometr na dolnej belce i tam temp jest aktualnie 46 st (temp zasilania jest kontrolowana przez pogodówkę - przez zawó 4D) popraw mnie jezeli sie myle: jezeli nie ma termostatu z kapilara to temp idzie taka jak zasilania z kotla czyli 50 st? to po zmieszaniu temp w podloge czyli u mnie to jest wskazanie tego termometra? jak rozpoznac te rotametry?? czy mialy by wpływ na temp podłogi czy wogóle by nie grzało?
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #15 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Jeśli uzyskuje przepływ 3l, to regulacja zaworem powrotu nic nie zmieni. Będzie to niezbędne przy pracy całego rozdzielacza.Rysunek poniżej daje pogląd na kierunki przepływów w rozdzielaczu tego typu:fe9d586c.jpgCzy ty te 48 sC czujesz na wejściu pętli i jaka jest różnica na wyjściu? Wejście na dole, wyjście na górzejeżeli chodzi o odczucia czysto fizyczne "ręczne" to czuję jak przyłożę rekę do belki dolnej to jest cieplejsza od górnejale jeżeli chodzi o same rurki to wydaję mi się że ta rurka co idzie za rotometrem nie jest jakoś ciepła ja nie mam termometru za zaworem na górnej belce :(na dolnej belce jest termometr i tam jest przy zasilaniu z pieca 50 st - 46 do 48 stchyba prędzej "wongiel" się skończy niż to ogarnę :D
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #16 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kiminero wrzucił schemat jak to działa. Termostat z kapilarą jest też zabezpieczeniem termicznym przed puszczeniem za gorącej wody w podłoge. Zaw 4d daje 50st 50st miesza sie z powrotna, chłodniejszą woda z górnej belki. Pompa tłoczy w dół zmieszaną wode. Czesc w podłoge idzie, część wraca do kotła (zawór powrotny) Zmniejsz na zaw 4d zasilanie na 40st, kup termometr pokojowy i czekaj cierpliwie. No i termostat z kapilarą :)
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #17 Opublikowano 10 Stycznia 2017 A może ta pętla zapchana/zapowietrzona? Zawory termostatyczne dobrze dokręcone, "działa" sam bolec? tak te zawory z siłownikami chodzą "na oko" do samej góry przy otwarciu a jak masz ustawioną tą śrubkę powrotną o której kolega pisze??
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #18 Opublikowano 10 Stycznia 2017 ja nie mam termometru za zaworem na górnej belce :( na dolnej belce jest termometr i tam jest przy zasilaniu z pieca 50 st - 46 do 48 st Pętla zapowietrzona?
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #19 Opublikowano 10 Stycznia 2017 tak te zawory z siłownikami chodzą "na oko" do samej góry przy otwarciu a jak masz ustawioną tą śrubkę powrotną o której kolega pisze?? Wkręcona do końca i 0.5obrotu odkręciłem
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #20 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kiminero wrzucił schemat jak to działa. Termostat z kapilarą jest też zabezpieczeniem termicznym przed puszczeniem za gorącej wody w podłoge. Zaw 4d daje 50st 50st miesza sie z powrotna, chłodniejszą woda z górnej belki. Pompa tłoczy w dół zmieszaną wode. Czesc w podłoge idzie, część wraca do kotła (zawór powrotny) Zmniejsz na zaw 4d zasilanie na 40st, kup termometr pokojowy i czekaj cierpliwie. No i termostat z kapilarą :) kurczę wybaczcie Panowie ale coś tu nie gra---jak to wtedy może działać jak termostat z kapilarą mi zmniejszy temp wody jaka idzie w rozdzielacz to ile trzeba czekać? i dlaczego przy tych samych ustawieniach rozdzielaczy - na pietrze mi sie dogrzewa?
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #21 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Pętla zapowietrzona? nie mam pojęcia :( jak to sprawdzić?
kiminero Opublikowano 10 Stycznia 2017 #22 Opublikowano 10 Stycznia 2017 @marwol, 3l/min - nie ma powietrza, 22 sC temp podłogi - nie ma co ograniczać temp zasilania, bo będzie jeszcze gorzej.
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #23 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kiminero wrzucił schemat jak to działa. Termostat z kapilarą jest też zabezpieczeniem termicznym przed puszczeniem za gorącej wody w podłoge. Zaw 4d daje 50st 50st miesza sie z powrotna, chłodniejszą woda z górnej belki. Pompa tłoczy w dół zmieszaną wode. Czesc w podłoge idzie, część wraca do kotła (zawór powrotny) Zmniejsz na zaw 4d zasilanie na 40st, kup termometr pokojowy i czekaj cierpliwie. No i termostat z kapilarą :) termometry mam już - cztery :D:D:D:D dwa na dole w pokoju i dwa na górze :D:D:D
marwol Opublikowano 10 Stycznia 2017 #24 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Scensdns - i jaką masz temp w pokoju?
ScenSDNS Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #25 Opublikowano 10 Stycznia 2017 @marwol, 3l/min - nie ma powietrza, 22 sC temp podłogi - nie ma co ograniczać temp zasilania, bo będzie jeszcze gorzej. a co z tymi rotometrami? a może sama pompa z dolnej belki źle miesza?? (akt desperacji:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.