Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mały Ale Potrzebuje Ciepła

Faryn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! posiadam mieszkanie 54m2 tematów podobnych dużo ale u mnie jest trochę inaczej..
Mieszkanie jest w starej kamienicy na samym rogu..  na 1 piętrze, 3 największe ściany są ścianami zewnętrznymi, dodam że sąsiedzi z dołu to typowi menele nic nie ogrzewają a mieszkanie jest oczywiście nie docieplone.. posiadam je od pół roku i teraz właśnie w zimę się rozczarowuje...ściany są na 3m wysokie obok sąsiedzi też nie mieszkają a kuchnia sąsiaduje z klatką schodową...mam nadzieje że z dołu przejmie mieszkanie komornik i je sprzeda komuś normalnemu...Ale to tylko marzenie.. zarządca kamienicy (bo mamy wspólnotę) nie ma pieniędzy na ocieplenie w sumie kamienica ma 2 piętra i strych i tylko ja, menele i sąsiad z góry mamy ten zimny narożnik... drugi koniec budynku przylega do innego budynku.
Obecnie ogrzewam kotłem zasypowym 7,5 kw znajduje on się w kuchni..niby ta moc jest odpowiednia ale gdyby chociaż z dołu grzali..
sytuacja wygląda tak pale cały dzień 2 razy rozpalam raz troche mniej na rozgrzanie instalacji grzebie popiół żeby spadł i od góry cały zasyp łącznie ok 15 kg co bym nie nasypał, to weekend a w tygodniu rozpalam po pracy czyli ok 16tej drugi raz ok 20 tej i pali się do ok 1,2 w te mrozy co były (u mnie to i tak lajt bo max -7 nawet nie myślę co by było przy -16) temp max 18st w pokojach kuchnia łazienka ok 21 22 nawet :) a rano 14st po pracy 13..

i tu moja prośba o pomoc w dobraniu pieca kominka czy czegoś innego co dało by rade ogrzać to mieszkanie
w tym roku ma być do budynku przyłącze od gazu... i też mnie to trochę kusi ale jak dalej bedzie tak wyglądać sytuacja z sąsiadami to koszta opału mnie chyba poniosą a zwłaszcza brak izolacji
Może ktoś wie ile by to mogło kosztować (ciągnięcie rur gazu do mieszkania piec, podłączenie i utrzymanie)
może wiekszy piec ? lub kominek ( tylko kto wie co to będzie za rok przy takim smogu)
ostatnio zainteresował mnie kominek na pallet z rozprowadzeniem ciepła tylko.. czy cenowo to nie wyjdzie podobnie do gazu ?

może macie jakieś inne propozycje lub sugestie ?
link z ciepło właściwe 
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1znc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego Faryn ... mieszkanie jest Twoje - własnościowe czy wynajmujesz ?

Jeśli wersja 1 - to zastanowiłbym się najpierw nad izolacją ścian - jeśli nie zewnątrz - bo nie ma możliwości to od wewnątrz ....

To samo sufit i podłogi ...

wiem ,że koszta spore - ale to co wydasz oszczędzisz na opale po jakimś czasie ...

Opublikowano

I to jest najwłaściwsza rada - najpierw izolacja a potem na spokojnie przejście na ogrzewanie gazowe. Jeśli chciałbyś pozostać przy zasypowcu to również czeka Cię izolowanie, bo nie da się ogrzać durszlaka.

Opublikowano

Durszlak da się ogrzać. Mam tak samo, tyle, że 80 m2 i spalam 5 t węgla na sezon. 

Da się utrzymać stabilną temperaturę w okolicach 22 czy 23 stopni, ale tylko przy paleniu ciągłym.

Albo palenie od góry dwa razy na dobę, albo kocioł dolnego spalania (teraz mam DS zrobionego w GS). 

Jeśli autor wątku chciałby (czy musiałby) pozostać przy węglu to powinien przeczytać:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15650-kocioł-dolnego-spalania-małej-mocy/

Jest tam o małym DS: minertu 8 kW. 

Opublikowano

HP79 ... wszystko ładnie i pięknie - Prawda jest taka - że WSZYSTKO MOŻNA OGRZAĆ -

Pozostają tylko koszta ,,,  5ton węgla  to około 3500-4000zł  (  wyokokaloryczny )

Przy 80m2 dobrze ocieplonych - zjechałbyś do max 2 ton za sezon ....

Opublikowano

Podobna sytuacja u mnie. Mieszkanie 44m2. Kamienica, parter. Po jednym mieszkaniu na poziom. Sasiaduje z pomieszczeniem gospodarczym nie ogrzewanym i klatka schodowa. Więc z każdej strony ściany zewnętrzne lub pomieszczenia nie ogrzewane. Link do wyliczeń. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/21w9

Piecokuchnia Defro Asia 9kw. Piecokuchnie doszczelnilem bo część powietrza leciała pod rusztem do komina. Podobnie jak w kuchni hydromax. Żeby mówić o jakim kolwiek komforcie muszę palic ciągle. Przerwy nie dłuższe niż 2h. Wtedy temperatura spada z 21-22 do 18-19. Przy obecnej temperaturze ok -5 st mam ustawione na piecu 55st. I trzyma 21-22 w najzimniejszym pokoju. Próbowałem raz przepalic na 50 st ale pojawila się smola i dużo sadzy więc minimum 55 mam ustawione. Pale od góry. Rozpalam 3x dziennie. Komora spalania 18x22x35-40 (dlxszexwys). Maksymalnie wychodzi ok 10 kg węgla ( orzech 1) pod górne drzwiczki. Pali się 8h. Natomiast zaladunek 6kg (orzech 2) pali się 6h. Węgiel z kopalni wujek katowice. Więc minimalne spalanie jakie udało mi się osiągnąć to 1kg/h. Próbowałem zmniejszyć komorę cegła szamotowa o 1/3, rozpalilem tylko raz i 5kg paliło się 6h. Jednak zrezygnowałem z tego ze względu na utrudniona obsługę pieca. Piec stoi w kuchni więc obsługa musi być jak najszybszą i jak najmniej brudząca. Dopływ powietrza reguluje elektroniczny miarkownik unister.

Ogrzewanie gazowe jest bezobslugowe ale w Twoim czy moim przypadku zużycie gazu będzie bardzo duże.

To co Ci mogę poradzić to palenie od góry, nie dopuszczenie do wychłodzenia mieszkania (max 3st mniej), i przetestuj wysokość warstwy węgla( u mnie 20-25 cm przynosi dużo lepsze rezultaty niz 35cm).

Aha jeszcze jedno, nie miałem, nie palilem w kotle DS natomiast z tego co czytałem taki kocioł bardzo dymi przy zaladunku i czuć zapach smoly i wędzonki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

k89amil

Niestety taka jest prawda o mieszkaniach w kamienicach. 

Ja nie mam sąsiadów ani na dole ani na górze. 

Piszę to ku przestrodze bo dość często pojawiają się tematy zakładane przez osoby, którym wydaje się, że korzystnie kupiły/wynajęły takie lokum.

A potem problem z ogrzaniem (właściwie z kosztami). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.