Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja Centralnego Ogrzewania

Marcin1712

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

szukam dobrego rozwiązania w celu modernizacja centralnego ogrzewania w domu jednorodzinnym, pow. użytkowa około 300 m2.

Budynek z lat 70

termomodernizacja 10 cm

strop 20 cm

wymienione okna

piwnica

- stary piec "śmieciuch",

- instalacja grawitacyjna

- po piwnicy do pionów woda rozprowadzona rurami ok. 3,5 cala

1 piętro

- 6 starych kaloryferów (fawiry) + 1 na klatce

2 piętro

- po remoncie

- 5 nowych kaloryferów płytowych Purmo + 1 na klatce

Podczas remontu 2 pietra i wyrzuceniu starych grzejników do instalacji przy piecu w kotłowni dodana została pompa, z uwagi na nowe grzejniki, mniejszą srednice rur i  znaczne odległości.

Wymiana grzejników na 1 pietrze nie jest na razie możliwa więc czy jest sensownym aby wymieniać tylko grube rury rozprowadzone po piwnicy ? Łącznie jest ich około 15 metrów bieżących więc jest niemało. Czy jak wymienię je na mniejsze, np. 1 1/2 cala albo 2 cala to czy instalacja będzie dalej funkcjonowała prawidłowo ?

Dodam, że chciałbym pozostać przy instalacji grawitacyjnej bo przy obecnym piecu działa ona bardzo dobrze.

Oczywiście docelowo szykuję się do wymiana pieca na nowy i wymianę grzejników na 1 piętrze ale ze względu na finanse jeszcze nie jest to możliwe.

A pomyślałem, że mógłbym w tym roku wykonać jeden z etapów takiej większej modernizacji.

Odnośnie pieców to z chęcią posłucham wszelkich rad, choć przy tym metrażu wydaje mi się, że chyba najbardziej rozsądnym ekonomicznie materiałem do palenia jest ekogroszek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jeśli nie chcesz stracić możliwości grzania grawitacyjnego to nie wymieniaj rur, zresztą wymiana taka nie da ci żadnych oszczędności, a jedynie możesz tylko pogorszyć ogrzewanie. Tak czasami się zdarza że ludzie nie są zadowoleni z wymiany.Jakiej średnicy masz rury?, że chcesz wymieniać na 2 cale.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.