kryspin1983 Opublikowano 8 Stycznia 2017 #1 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Witam. Mieszkam w domku jednorodzinnego, co rok czyścić komin, w tym roku zatyka się co miesiąc i co miesiąc musimy wzywać kominiarza żeby przetkal. podobno mamy za mała średnicę otworu i dlatego. Od 2 miesięcy jak tylko u nas zatyka się komin u sąsiada na piętrze dymi się w kiosku podłoga ściana w rogu w którym jest komin. To jest dom który został podzielomy na 2 osobne mieszania, kominy zostały wspólne ale każdy ma osobna rurę. Poradzić co zrobić bo dziś straszył mnie ze weźmie straż pożarna i zapłacę 600zl. U mnie się nie dymi wszystko jest ok, on ma 2 piece domowej roboty które wyglądają jak by miały 100l. Kto odpowiada w takim wypadku za to że dymi się u sąsiada, kto odpowiada za tą nieszczelności, my przez palenie, czy sąsiad powinien odpowiadać za samorobke instalacji ogrzewania, Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irmentruda Opublikowano 8 Stycznia 2017 #2 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 masz nieszczelny przewod kominowy. jak zaczadzisz sasiada to art. 155 kk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drewniak Opublikowano 8 Stycznia 2017 #3 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Nauczcie się palić, komin nie będzie się zapychał to i nie będzie dymić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryspin1983 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Napisz więc proszę skoro posiadasz taką wiedzę Jak prawidłowo palić w piecu węglowym od góry zasypywany ja się na tym nie znam pali teściowa i nikogo nie dopuści do pieca nie palimy w piecu z żadnymi śmieciami ani plastikami tylko suchym drewnem które przechowywujemy w odpowiednim miejscu oraz węglem bardzo dobrej jakości około 1000 zł za tonę Mieszkanie ma powierzchnię 75 m kwadratowych piec ma 12 kW http://www.mce.net.pl/katalog/kotly-mce/kotly-bez-podajnika/kociol-v2/ Mce v2 Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtomek Opublikowano 9 Stycznia 2017 #5 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Tu jest chyba wszystko co trzeba wiedzieć na początek: http://czysteogrzewanie.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario1969 Opublikowano 9 Stycznia 2017 #6 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Tu kominiarz radzi jak palić poprawnie. Pokaż teściowej Jest jeszcze jedna sprawa komin jest uszkodzony , jak napisałeś do sąsiada przedostaje się dym więc w każdej chwili możesz zaczadzić sąsiada. Czad jest niewidoczny wystarczy tylko łyk CO i mogiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryspin1983 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Rozumiem że jedynym rozwiązaniem jest rozwiercenie i wkład do mojego kanału, mamy wspólny komin w nim 4 kanały 2 wentylacyjne i dwa do palenia tylko czy to nie uszkodzi jego kanału. Orietujesz się ile kosztuje koszt takiego zabiegu? Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario1969 Opublikowano 9 Stycznia 2017 #8 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Na to pytanie nie odpowiem. Pracuję w innej branży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.